En Sıcak Konular

Böbreğinizi karadutla koruyun

3 Aralık 2013 10:16 tsi
Böbreğinizi karadutla koruyun Böbrek kanseri; obezlerde daha sık görülüyor. Hastalığın tedavi sürecinde, bağışıklık sistemini güçlendirmek için; karadut, havuç, böğürtlen ve domates gibi gıdalar tüketilmesi öneriliyor.

Böbrek tümörlerinin yüzde 80'ini, renal hücreli karsinomlar (berrak hücreli tip) oluşturuyor. Tanı konan her üç hastadan birinde, metastaz (kanser hücrelerinin başka organlara yayılması) görülüyor. Sigara kullanmanın; böbrek kanserinin en önemli nedeni olduğu biliniyor. Obez kişilerde, böbrek kanserinin görülme sıklığı normal kilolulara göre üç kat fazla. Kadınlarda daha sık görülen böbrek tümörlerinin risk faktörleri arasında hipertansiyon da yer alıyor. Kistik böbrek hastaları da riskli grup arasında bulunuyor.Yüksek oranda arsenik bulunan sular, katkı maddesi içeren gıdalar, böcek ilaçları ve bitkilere konan kimyasallar da; böbrek kanserini tetikleyen etkenler arasında. Aşırı alkol ve çeşitli yollarla kimyasallara maruz kalmanın da böbrek kanserine neden olduğu düşünülüyor.

TESADÜFEN TEŞHİS EDİLİYOR

Böbrek kitlelerinin çoğu, hastalık ileri evrelere ulaşana kadar belirlenemiyor. Bu tümörler, böbrekte sınırlı oldukları için, genellikle tesadüfen teşhis ediliyor. Böbrek kanserinin klasik belirtileri; idrardan kan gelmesi ve ağrıdır. Bu belirtiler, hastalığın yüzde 50 ilerlediğini gösterir.

Yüksek ateş, hipertansiyon ve sedimantasyon (alyuvarların çökme hızı) yüksekliği de ilerlemiş böbrek kanseri belirtileri arasında bulunuyor.

TANI İÇİN EN YARARLI YÖNTEM: BT
 
Hastalığın teşhisi için kullanılacak görüntüleme yöntemlerinde; öncelikle intravenöz ürografinin tercih edilmesi öneriliyor. Bu uygulama; tümörler ve tıkanmalar gibi anormalliklerin yanı sıra böbrek hastalığı belirtilerini de ortaya çıkarabiliyor.

Ultrasonografi ise kitlelerin kistik veya solid (içi farklı bir doku ile dolu) olup olmadığının ayrımında faydalı oluyor.

BT (bilgisayarlı tomografi) ise; böbrek kanserleri tanısında en güvenilir yöntem.

Manyetik rezonans (MR) da teşhis aşamasında yararlı oluyor.

BROKOLİ VE ZENCEFİL TÜKETMEK GEREKLİ

Böbrek tümörlerinin tedavisi sürecinde; bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastanın gidişatı bakımından büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, beta karotenden zengin gıdalar öneriliyor; karadut, havuç, böğürtlen, ahududu ve nar suyu gibi. Omega 3 içeren gıdalar da bu hastalara iyi geliyor. Domates suyu, zerdeçal, zencefil, brokoli, lahana ve karnabahar da mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında bulunuyor.

Pek çok kanser türü üzerinde faydalı etkisi olan yeşil çay; böbrek tümörlü hastalar için de şifa kaynağı. Bazı araştırmalarda; yeşil çayın yararlı olduğu görüldü. Son zamanlarda acai berry'nin de yararları tartışma konusu oldu.

Prof. Dr. Erkan Topuz / Sabah 


Bu haber 1,159 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,621 µs