En Sıcak Konular

Her beş çocuktan biri obez

3 Aralık 2013 10:05 tsi
Her beş çocuktan biri obez Çocukluk Çağı Obezite Araştırması’ndan Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı.

Her beş çocuktan biri obez Ülke genelinde 216 ilköğretim okulunda 5 bin 740 2. sınıf öğrencisi üzerinde yapılan araştırmaya göre, çocukların yüzde 22,5'i yani 5 çocuktan birinin şişman olduğu tespit edildi.
 
Türkiye genelinde 216 ilköğretim okulunda 5 bin 740 ikinci sınıf öğrencisi üzerinde yapılan 'Çocukluk Çağı Obezite Araştırması'na göre çocukların yüzde 22,5'inin şişman olduğu tespit edildi. Dünyada her yıl 2,8 milyon insan fazla kilo ve obezite sebebiyle hayatını kaybediyor
 
Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda; Dünya Sağlık Örgütü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi ile birlikte yürütülen "Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) Ön Rapor Sonuçları" çarpıcı veriler içeriyor. Dünyada her yıl 2,8 milyon insan fazla kilo ve obezite nedeniyle hayatını kaybediyor. Doç. Dr. Nazan Yardım, hareketsizlik nedeniyle de her yıl 3,2 milyon insanın aynı akıbeti yaşadığını kaydediyor. Araştırmanın ön sonuçlarına göre 5 çocuktan biri şişman.
 
Obezite ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar, Türkiye'de fazla kilo ve obezite sıklığının arttığını gösteriyor. Nazan Yardım, çocukluk çağı obezitesinin yüzde 6,5'e, fazla kilolu oranının ise yüzde 14,3'e ulaştığını ifade ediyor. 20 ülkede uygulanan "Avrupa Çocukluk Çağı Obezite Araştırması"na bu yıl Türkiye'nin de katıldığını belirten Yardım şunları kaydediyor: "Bu çalışmanın amacı uluslararası bir araştırmaya katılarak okul çağı çocuklarının büyümenin diğer ülkelerle kıyaslamalı olarak izlenmesidir. Proje kapsamında öğrencilere, velilere yönelik anketler ve çocuğun içinde bulunduğu okul çevresi ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Araştırmanın iki yılda bir tekrarlanarak okul çağı çocuklarının büyümelerinin değişiminin izlenmesi hedeflenmektedir."
 
Araştırmanın 67 ilde 216 okulda 2. sınıfta eğitim gören 5 bin 600 öğrenciyle yapıldığını açıklayan Yardım, şu bilgileri veriyor: "Araştırmanın saha uygulaması 78 ekiple Mayıs-Haziran 2013 tarihlerinde yapıldı. Araştırmanın ön sonuçlarına göre çocukların vücut ağırlığı skor değerlerine göre, her 10 çocuktan dokuzu normal sınırlarda olup yüzde 0,2'si çok zayıf ve yüzde 2,1'i ise zayıf olarak belirlendi. Bu oranlamaya göre, araştırmaya katılan çocukların yüzde 22,5'i, yani 5 çocuktan biri şişman."
 
Araştırma, 2 bin 541 kız ve 2 bin 560 erkek olmak üzere, toplam 5 bin 740 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Okulların yüzde 78,5'inde kantin ve yüzde 20,6'sında yemekhane imkanı olduğu belirtildi. Kentsel kesimdeki okullarda kantin bulunma yüzdesinin kırsal kesime göre daha yüksek olduğu gözlendi.

Zaman 

Bu haber 1,181 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,491 µs