En Sıcak Konular

Plastik parçalar içme suyumuzda

21 Kasım 2013 09:52 tsi
Plastik parçalar içme suyumuzda Temizlik maddelerinde kullanılan mini plastik parçaların bal ve içme suyunu kirlettiği belirlendi.

Alman televizyon kanalı NDR'in 'Markt' isimli tüketici programında bildirildiğine göre bilim insanları, temizlik maddelerinde kullanılan gözle görülemeyecek kadar küçük plastik parçaların içme suyuna ve bala karıştığını tesbit ettiler. Vücut bakımı ve temizliği için kullanılan jöle, krem ya da diş macunu gibi maddelerin daha tesirli olması için kullanılan bu maddeler, pis su akıntısı ile çevreye yayılıyor. Midyeler üzerinde yapılan incelemelerde plastik parçaların dokulara yerleştiği belirlendi.

Bazı ürünlerde yüzde 10'a kadar bulunan ve polietilenden imal edilen plastik parçalar, gözle görülmediğinden diğer plastik çöplerden çok daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Almanya'nın Oldenburg şehrindeki Ossietzky Üniversitesi Deniz Kimya ve Biyoloji Enstitüsü uzmanlarından Gerd Liebezeit, plastik parçaların atmosferin her tarafına yayılmış olabileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak hazırlanan rapora göre mikrobik büyüklükteki plastik parçalar, havada ve gıda maddelerinde de bulunuyor. Liebezeit, 19 bal örneğinde yapılan incelemede, plastik liflerinin, 4 örnekte de plastik parçaların bulunduğunu bildirdi. Kozmetik ürünlerin imalatında kullanılan yağmur suyunda da plastik parçalar bulunmuş.

Liebezeit, kozmetik ve temizlik ürünlerinde plastik parçaların kullanılmasının yasaklanmasını taleb etti. Alman Federal Çevreyi Koruma Dairesi, inceleme yapılması için talimat verildiğini bildirdi. Kozmetik ürün sektörünün de aynı zamanda plastik parça kullanımından gönüllü olarak vazgeçmesini bekledikleri kaydedildi. Sektör temsilcileri kısa bir zamanda ürünlerinde plastik parça kullanımından vazgeçeceklerini belirttiler.

Bu haber 1,042 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,529 µs