En Sıcak Konular

Sindirim nasıl olur?

15 Haziran 2013 23:21 tsi
Sindirim nasıl olur? Sindirim sistemine yardımcı olmak elinizde. Sindirim organları işte böyle çalışıyor.

Yemekleri ağzımızda çiğnediğimizde küçücük parçalara ayırırız. Böylece midedeki enzimlerin bütün yiyecek maddeleri ile kontak kurma şansı artar. Tükürüğümüzdeki enzimler, özofagustan mideye geçmeden önce yiyeceklerde bulunan nişastayı parçalamaya başlar.

Yemeğin kokusunu duyduğumuzda ve ağzımızda çiğnediğimizde midede enzimler oluşur. Midede “her çeşit yiyecek için farklı bir enzim” oluşturulur. Bu enzimler midede proteini parçalamaya başlar. Yiyip içtiklerimizdeki çoğu bakteriyi midenin hidroklorik asidi (mide özsuyu) yok eder. Mide kasının kasılmalarıyla yiyecekler akışkan (yarı-sıvı) bir kıvam alır. Daha sonra, ince bağırsağın ilk parçası olan duodenum’a geçer.

Karaciğer safra üretir. Karaciğerde üretilen safra, safra kesesine, oradan da yiyeceklerin olduğu duodenum’a gider. Safra, yağları minicik damlacıklara ayırır.

Pankreas da duodenum’a sindirim suları gönderir. Bunlar karbonhidrat, protein ve yağları daha da küçük parçalara ayırır.

Bazı besinler mide duvarından direk kana karışır. Fakat çoğu incebağırsağa gider. İncebağırsağın geniş alanı esin öğelerinin emilimini kolaylaştırır. İncebağırsağın içi, sayısız minik tüycükle kaplıdır. Besinler incebağırsaktan geçerken bağırsak duvarı tarafından emilir ve direk kana karışır. Buradan da hücrelere dağıtılır. Veya, ihtiyaç zamanında kullanılmak üzere vücutta depolanır.

Son olarak, su ve kullanılmayan atıklar kalınbağırsağa geçer. Suyun çoğunu, kolon duvarı aracılığıyla vücut emer. Sindirilememiş maddeler ve vücut atıkları dışkı olarak atılır.

Besinlerin emilimini neler azaltır?

· Sindirime zarar veren herhangi bir hastalık (karaciğerin safra üretememesi, Crohn’s hastalığı, ishal gibi)

· Alkol kullanımıyla karaciğerin zarar görmesi

· Bazı ilaçların kullanılması (laksatifler, alüminyum antasidler, diüretikler, bazı steroidler). İlaçlar özellikle A, B6, D, E, K ve folik asitin emilimini azaltırlar.

Besinlerin emilimini neler artırır?

· İhtiyacımız olan besin maddelerinin kolayca emilebilmesi için vücudumuza yardım etmek istiyorsak önce beslenme alışkanlıklarımızı düzeltmeliyiz. Sadece acıktığımızda, dinlenmişken, yemeğin kokusu, görüntüsü hoşumuza gittiğinde yemek yersek sindirim sularımız çok daha özgür akar.

· Yemekleri sindiremediğinizde salgıladığınız asitin yetersiz olduğunu düşünüp ilaçlara başvurmayın.

· Yeme alışkanlılarınıza bakıp sindirime yardımcı olacak besinleri seçin. Enginar, su teresi, zencefil, acı biber, rezene (arapsaçı), kereviz, maydanoz ve hindiba gibi gıdaları sofranıza dâhil edin.

· Gereksiz yere antibiyotik içmeyin. Antibiyotikler vücudumuzdaki dost bakterileri yok ederek vücudumuzun hassas dengesini (mikroflorayı) bozar. Bu da sindirimi güçleştirir. Dost bakteriler bazı B vitaminlerini ve K vitaminini üretirler.

· Yemekleri mümkün olduğunca çok çiğneyin.

· Fazla karışık yemek yemeyin.

Kaynak: Healing Foods (Sağaltan Yiyecekler) – Miriam Polunin

www.iyilikguzellik.com özel



Bu haber 1,866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,894 µs