En Sıcak Konular

Alzheimer hastalarına legolu eğitim

13 Haziran 2013 10:24 tsi
Alzheimer hastalarına legolu eğitim İzmir'de hizmete açılan Alzheimer ve Demans Merkezi’nde hastalara lego, el işi ve boyama etkinlikleriyle eğitim veriliyo



İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren merkezin yöneticisi Yasemin İnan, yaptığı açıklamada, 60 yaş üstü 7 kişiye hizmet verdiklerini söyledi.

Alzheimer hastalığının her geçen gün ilerlediğini, hastaların günlük işlerini yapamadığını, hatta adını bile unuttuğunu anlatan İnan, hastalarının ailelerine bağımlı hale geldiğini belirterek, "Bu durum aileler için büyük yük oluşturuyor. Hastaya bakmakla yükümlü kişi, tek başına hiçbir yere gidemiyor. Biz ailenin yükünü hafifletmek, Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek amacıyla hasta kabul ediyoruz" dedi.

İnan, mart ayında açılan 20 hasta kapasiteli merkezin şu anda 7 hastaya fiziksel ve sosyal hizmet verdiğini belirtti.

Alzheimer hastalarının yavaş yavaş belleğini yitirdiğini, anılarını kaybettiğini, hatta çok yakınlarını bile bir süre sonra tanıyamadığını ifade eden Yasemin İnan, "Anne babaları çoçuklarının elinden tutup nasıl anaokuluna götürüyorsa büyüdüklerinde de çocuklar anne babalarının elinden tutup buraya getiriyor" diye konuştu.

Uzman eğitim personelinin çalıştığı merkezde haftanın 2 günü saat 17.00'a kadar bakım hizmetinin aylık 100 lira olduğunu ifade eden İnan, haftanın 3 günü bakım hizmetinin ise 150 lira olduğunu aktardı.

Yasemin İnan, bazı hastaların zaman zaman merkeze mutsuz geldiğini, evde ne yaşadığını hatırlamasa da duyguları anımsadığını kaydederek, "Birlikte yaşadığı geliniyle ya da çocuklarıyla tartışıp gelenler olduğunu biliyoruz. Geldiğinde mutsuzluğu, öfkeyi yaşayanlar var. Biz, o duyguyu burada değiştirmeye çalışıyoruz. Buradan ayrılırken hastamız mutlu oluyor, bunu anlayabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Lego oynayıp boyama yapıyorlar
Merkezde görevli anaokulu öğretmeni Ufuk Coşkun ise Alzheimer hastalarının bazen yerinden kalkmayı bile unuttuğunu, bu nedenle sık sık birlikte dans ettiklerini belirtti.

Kasların işlevini kaybetmemesi için 5-6 yaş özelliklerine uygun eğitim verdiklerini dile getiren Coşkun, lego, el işi ve boyama etkinlikleri yaptıklarını dile getirdi.

Coşkun, "Biz, Alzheimer hastalarına eğitim vermekten çok, bilgilerini dinç tutmaya çalışıyoruz. Çocuklarla nasıl eğleniyorsak yaşlılarımızla da aynı şekilde güzel vakit geçiriyoruz" dedi.

Sabah



Bu haber 1,212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,769 µs