En Sıcak Konular

Baharda manik depresyon artıyor

24 Mayıs 2013 13:51 tsi
 Baharda manik depresyon artıyor Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerine değinen Doç. Dr. Çınar Yenilmez, bahar ve yaz aylarında manik depresyonun daha sık görüldüğünü söyledi.

ESKİŞEHİR - Türkiye Psikiyatri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çınar Yenilmez, ilkbahar ve yaz aylarının kişilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yenilmez, İngiltere, İrlanda ve Kuzey Avrupa'da yapılan araştırmalarda, kışın depresyon ve özellikle bahar ve yaz aylarında ise manik depresyonun daha sık görüldüğünün yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: "Manik depresyon dediğimiz rahatsızlıkta, kişide büyüklük, güçlülük duygusu, coşku, enerji artışı, ani zarar verici davranışlar, iştahta artış, huzursuzluk, şüphecilik gibi belirtiler görülür. Hastalar olağanüstü özellikleri olduğuna inanabilir, televizyon, radyo ve gazetelerden ya da başkalarının davranışlarından kendilerine yönelik bir takım anlamlar çıkarabilirler. İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da adlandırabiliriz. Biz de ESOGÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında yaptığımız araştırmalarda, manik depresyonun ilkbahar ve yaz mevsiminde, sonbahar ve kış aylarından 3 kat fazla görüldüğünü tespit ettik. Şair Orhan Veli'nin dediği gibi bizi bu havalar mahvetti."

Hava durumu ile ortaya çıkan davranışsal sorunların başında suç oranlarındaki artışın geldiğini ifade eden Yenilmez, "Amerika, İngiltere, Galler ve Japonya'da aşırı sıcaklık ile suç artışı arasında çok güçlü ilişkiler olduğu, çabuk sinirlenme, çatışma ve öfke artışı, cinayet, soygun, hırsızlık ve intihar davranışlarında önemli artışlar bildirilmiştir" dedi.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,461 µs