En Sıcak Konular

1 sigaranın bedeli 11 dakika

24 Mayıs 2013 13:49 tsi
1 sigaranın bedeli 11 dakika Çalışmalara göre, içilen her bir sigara insan hayatından ortalama 11 dakika kısaltıyor. Erkeklerde kanser türlerine bağlı ölümlerin %35’i, kadınlarda ise %15’i sigaradan kaynaklanıyor.

İSTANBUL - Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanıyor. Türkiye, dünyada en fazla tütün ürünü tüketen ülkeler sıralamasında ilk 10 arasında yer alıyor. Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını kaybediyor.

Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin %35’inin, kadınlarda ise % 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ının nedeni de sigara. Sigara kan dolaşımını, damarları, kalp ve ağız sağlığını da tehdit ediyor.

Sigarayı birden bırakamayanlar için sigara içme alışkanlıklarını değiştirmenin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, sigarayı azaltmaya başlamanın önemli bir adım olabileceğini belirtiyor. İçilmeyen her sigara ile birçok kazanım sağlamanın mümkün olduğunu belirten uzmanlara göre, daha kaliteli uyku uyumak, olası hastalık risklerini azaltmak, daha sağlıklı gülümsemek bunlardan sadece bir kaçı. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesinde sağlıklı bir hayata adım atmak isteyenler için sigarayı azaltarak bırakma teknikleri de şöyle sıralanıyor:
• Sigara içme alışkanlıklarınızı değiştirin.
• Kademeli olarak daha düşük nikotin içerikli sigaralara geçin, ama sigara sayınızı arttırmayın.
• Nikotin alımını azaltmak için özel filtreler veya araçlar kullanın.
• Daha az sigara içtiğinizi düşünerek dumanı daha derin içinize çekmeyin. Sigara dumanını daha derin içinize çekmeye başlarsanız yine yüksek miktarlarda nikotin almaya devam edersiniz.
• Nikotin pastili gibi destek tedavileri, sigara içme isteğinizi erteleyerek zamanla sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,539 µs