En Sıcak Konular

Duruşunuz bozulmasın!

23 Mayıs 2013 13:23 tsi
Duruşunuz bozulmasın! Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meltem Baydar, günümüzde masa veya diğer teknolojik aletlerin başında geçirilen zamanın artmasından kaynaklanan duruş bozukluklarına sık rastlandığını belirterek, “İşiniz ağrılarınıza sebep olmasın” dedi.

Clinic A Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meltem Baydar, yaptığı açıklamada, “İster çocuk, ister yetişkin olun bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen saatleri mümkün olabildiğince azaltılmalıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte günlük aktivitenin azalması, ergonomik olmayan yaşam koşulları ve omurganın yanlış yüklenmesiyle ortaya çıkan duruş bozuklukları günümüzde boyun, sırt ve bel ağrılarından şikayet edenlerin sayısını her geçen gün biraz daha artırmaktadır. Bu ağrılar özellikle bilgisayar başında ve masa başında çok uzun saatler geçirenlerde daha sık görülmektedir. Omurganızı tanıyarak, günlük yaşam ve iş ortamında vücudunuzu doğru kullanarak davranışlarımızı değiştirmek ve ağrılardan korunmak mümkündür. Korunma mekanizması olarak en etkili yöntem duruş bozukluğuna neden olabilecek faktörlerin düzeltilmesi, ev ve iş ortamında ergonomik prensiplerin uygulanmasıdır. İnsan vücudu kendi stabilizesini sağlamak ya da harekete uyum sağlamak amacı ile kas ve kemik dokusu arasında bir koordinasyon sağlar. İdeal ayakta durma pozisyonunda baş dik, yanlardan bakıldığında kulaklar tam omuzlar hizasında olmalıdır. Göğüs dik durmalı, bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalıdır. Karın düz ve omuzlar dik olmalıdır. İdeal bir oturmada ise yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalıdır. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, ayarlanabilen sırt ve boyun desteği olan sandalyeler kullanılmalı ve masaya yakın oturulmalıdır. Eğer bilgisayar kullanılıyorsa dirsekler vücudun gerisine geçmeyecek ve bilgisayar ekranının üst kısmı ise göz hizasında olacak şekilde oturulmalıdır” diye konuştu.

“Uyulması gereken bazı kuralları vardır”
Dik durma ve düzgün oturma alışkanlığının çocukluk döneminde kazanıldığını ifade eden Dr. Meltem Baydar, “Okul çağı döneminde, sınıf içinde oturma şekli, evde ders çalışma şekli, televizyon izlerken oturma şekli, ağır çantaların uygunsuz taşınma şekli zamanla kalıcı bozukluklara dönüşebilir. Özellikle bilgisayar karşısında yanlış oturma, çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan sıralarda oturması, çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak, görme bozuklukları ve aşırı kilo çocukluk dönemindeki duruş bozukluklarının en önemli nedenleridir. Ayrıca ergenlik döneminde genç kızlarda, utanma hissiyle kambur ve omuzlar önde duruş da yaygındır. Bu konuda da aileler dikkatli olmalıdır. Duruş bozukluklarının tedavisinde önemli olan hasta eğitimi ile vücudun yeniden yapılandırılmasıdır. Bu amaçla doktorunuz tarafından düzenlenen kişiye özel egzersiz ve günlük yaşam aktivite programları önem kazanır. Ayrıca genel uyulması gereken bazı kurallar da vardır. İster çocuk ister yetişkin olun bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen saatler mümkün olabildiğince azaltılmalıdır. Çalışma ve dinlenme sırasında omurgaya binen yük azaltılmalı ve omurgayı doğru kullanma öğrenilmelidir. Doğru duruş için çok önemli olan sırt-bel kasları, omuz kasları, karın ve bacak kaslarını güçlendiren egzersizler yapılmalıdır. Ayrıca her meslek grubundan ve her yaştan kişinin yaptığı işe bağlı olarak saat başı veya 2 saatte bir 3-4 dakikalık zaman diliminde yapabileceği mola egzersizlerinden yararlanılmalıdır. Oturuş pozisyonu sık sık değiştirilmelidir. Çocuklar ise ağır sırt çantalarını uzun süre taşımamalı, Sırt çantası tek taraflı omuza değil, her iki omuza asılarak kullanılmalı, çantanın taşınacak mesafesi uzunsa tekerlekli çantalar tercih edilmelidir. Dengeli ve yeterli beslenmeleri sağlanarak aşırı kilo alımı önlenmeli, beslenme gelişiminde önemli rol oynayan kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Özellikle ileri yaşlarda görülen boyun, sırt ve bel ağrılarının çoğunluğu, çocukluk döneminde edinilmiş kötü duruş alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkması nedeniyle çocuklarımızı mutlaka spora yönlendirmeli, egzersiz alışkanlığı kazandırmalı, onlara ayakta dururken, otururken, yük taşırken doğru pozisyonun nasıl olacağını öğretmeliyiz” şeklinde konuştu.

Önce Çocuğum



Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,801 µs