En Sıcak Konular

‘Çocuklar doğayla iç içe olmalı’

13 Mayıs 2013 10:33 tsi
‘Çocuklar doğayla iç içe olmalı’ İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şişli: "Banyo terapisi, büyüme hormonları ve bağışıklık sistemini bile etkiliyor"

 İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Şişli, kaplıca terapisinin, çocuklarda immün sistemi, kemik gelişimi ve sağlıklı büyümeye önemli katkılar sağladığını söyledi.
Şişli, bir süre önce Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde, kaplıca tedavileriyle ilgili düzenlenen kongreye öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Kongrenin bir termal turizm merkezinde yapılmasının, öğrencilerin, banyo terapisi yapılan merkezleri görüp incelemesi bakımından önemine değinen Şişli, ogranizasyonda, kaplıca tedavilerinin çocuklar üzerindeki etkisinin de alındığını anlattı.
Şişli, kaplıca, çamur banyosu gibi tedavileri tanımlayan balneolojinin genellikle yaşlıların eklem hastalıklarında kullanıldığını ancak bu yöntemin çok geniş hastalık gruplarını kapsayan bir tedavi biçimi olduğunu dile getirdi.

Banyo terapisi ve kaplıca tedavisinin, çocuk hastalarda da kullanılabildiğini aktaran Şişli, çeşitli formlarında su, buhar, tuz banyoları ve iç kürleri şeklinde tedavi uygulanabildiğini vurguladı.

"Çocuklar doğayla iç içe olmalı"

Şişli, su içi egzersizi tüm çocuklara önerdiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:"Kaplıca suyu çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kemik gelişimi, solunum yolları, kardiyovasküler sistemle ilgili sorunu olan çocuklara da banyo terapisini önermek çok önemli. Banyo terapisi, büyüme hormonları ve bağışıklık sistemini bile etkiliyor. Çocukların henüz ergenliğe ulaşmadan çevreye uyumu ve adaptasyonu iyi değildir. Bundan dolayı çok hastalanıp sıkça üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Bu durumun, bağışıklık sistemiyle ilgili olarak zayıflığa işaret ettiğini düşünüyoruz. Evden çıkmayan, adeta kavanozda duran bir çocuğun uyum sağlaması zordur."

Çocukların, doğayla iç iç içe olması gerektiğine dikkati çeken Şişli, büyükşehir yaşamlarının, çocukları doğadan uzaklaştırdığını savundu.
"Çocukların 3 haftalık kürle banyo terapisi ortamında olması bile immün sistemine, kemik gelişimine, büyümesine önemli katkı sağlar" diyen Şişli, bu konunun bilimsel çevrelerce yeni yeni kabul edilmeye başlandığını anlattı.

Bilgisayar başında ortaya çıkan duruş bozukluğu

Şişli, bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocuklarda görülen duruş bozukluğunun tedavisinde de balneolojinin kullanılabildiğine değindi.
Bu tür rahatsızlıkların, az egzersiz nedeniyle oluştuğu bilgisini veren Şişli, şunları kaydetti:
"Bu çocukları egzersize ve banyo terapiye yönlendirmek önemli. Su içinde egzersiz yapması ve kimyasal etkilerinden yararlanmasıyla başarılı bir tedavi uygulanabiliyor. Bir çocuğun gelişim evresinde, onun en iyi şekilde gelişmesi, vücudunu en iyi şekilde kullanmayı öğrenebilmesi için hasta olması gerekmez. Onun doğru yönlendirme ile vücudunu kullanmasını öğrenmesi çok önemlidir. Bu yönde banyo terapisinin katkılarının olacağını söyleyebiliriz."

Sabah



Bu haber 1,244 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,698 µs