En Sıcak Konular

Parazitler ilaca direnç gösteriyor

3 Mayıs 2013 09:34 tsi
Parazitler ilaca direnç gösteriyor İlaç tedavisine dayanıklı üç farklı parazit türü tespit edildi. Uzmanlar, parazitlerin neden mutasyon geçirip, ilaç tedavisine dayanıklı hale geldiklerini henüz bilmiyor.

Kamboçya'nın batısında sıtmaya yol açan parazitlerin, mevcut ilaç tedavilerine dayanıklı türleri tespit edildi.

Sıtmanın dünyada hala her yıl yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olduğunu belirten araştırmacılar, Kamboçya'nın batısında bulunan parazit türlerinin genetiğinin, dünyadaki diğer türlerden farklı olduğunu tespit etti.

Sözkonusu parazit türünün, insanoğlunun sıtmayla mücadelesinde başlıca ilaç olan artemisinin tedavisine direnç gösterdiği açıklandı.

Bölgede ilaçlara karşı dirençli sıtma türleri olduğu haberleri ilk olarak beş yıl önce çıkmıştı. Daha sonra sorun Güneydoğu Asya'nın diğer alanlarına yayıldı.

Araştırma, Nature Genetics adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Dr. Olivo Miotto, "Son 10 ila 20 senedir sıtmaya karşı elimizde bulunan en etkili ilaçlar, parazitlerin mutasyona uğrayıp, direnç geliştirme konusundaki kayda değer kabiliyeti nedeniyle birer birer işe yaramaz hale geldi" dedi.

"ELİMİZDEKİ SİLAHI KORUMALIYIZ"

Oxford Üniversitesi ve Tayland'daki Mahidol Üniversitesi adına çalışan Miotto, "Artemisinin şu anda işe yarıyor. Şu ana dek sıtmaya karşı elimizdeki en iyi silah ve bu silahı korumalıyız" diye konuştu.

Sıtma ilaçlarına direnç görülen başlıca yerlerden biri Kamboçya'nın batısı. 1950'lı yıllardan bu yana neden bu bölgede sıtma ilaçlarına karşı direnç oluştuğu bilinmiyor. Sorun daha sonra Asya'nın diğer bölgeleriyle, Afrika'ya da yayıldı. Bilim insanları şu anda aynı şeyin artemisinin ile de yaşanmasından kaygılı. Sıtmaya karşı yoğun olarak kullanılan ilaç, diğer ilaçlarla beraber alındığında sıtma hastalığını birkaç içinde tedavi edebiliyor.

Araştırmaya katılan uzmanlar, sıtmaya yol açan ve dünyanın dört bir yanından toplanan 800 parazit üzerinde çalıştı.

Miotto, "Kamboçya'daki parazitlerin DNA'sını incelediğimizde, daha önce başka bir yerde görmediğimiz yeni türler geliştirdiklerin gördük." dedi.

Ekip, ilaç tedavisine dayanıklı üç farklı parazit türü tespit ettiklerini açıkladı. Uzmanlar, parazitlerin neden mutasyon geçirip, ilaç tedavisine dayanıklı hale geldiklerini henüz bilmiyor. Ancak parazitlerin genetik haritasını bilmenin, bu türlerin yayılışını tespit etmekte işe yarayacağını söylüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son tahminlerine göre, 2010'da dünya çapında 219 milyon kişi sıtmaya yakalandı ve bunların 660 bini hayatını kaybetti. Sıtmadan ölümlerin yüzde 90'ının görüldüğü Afrika, bu hastalıktan en kötü etkilenen kıta.

Posta



Bu haber 1,095 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,014 µs