En Sıcak Konular

Fiyatları tavan yaptı!

3 Mayıs 2013 09:20 tsi
 Fiyatları tavan yaptı! Türkiye'de daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarında görülen deniz kestanelerinin aralık-mart döneminde kilogramı 50 liradan satılan fiyatı, arz düşüklüğü nedeniyle 120 liraya kadar yükseldi.

Deniz kestaneleri, genellikle gerçek lezzeti ve büyüklüğüne ulaştığı aralık-mart aylarında toplanarak satışa sunuluyor. Sahil kentlerinde çoğunlukla 200 gramlık şişelerde pazarlanan ürünün  kilogram fiyatı, yaklaşık bir ay öncesine kadar 50 liraydı. Deniz kestaneleri,  son günlerde az toplandığı ve küçüldüğü için 120 liradan satılmaya başlandı.

Deniz kestanalerinin hem ekolojik hem de ekonomik açıdan yararlı canlılar olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Özlem Çatal, bu canlılıların bilinçsizce tüketilmesinin sakıncalı olduğunu söyledi.

Çatal şöyle konuştu: "Deniz kestaneleri özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında temiz sularda yetişir ve özellikle de bu bölgelerde çiğ olarak tüketilir. Deniz kestanelerinin tüketilen kısmı içindeki balıklardaki havyar yapısına benzer yumurtalarıdır. Bu ürünler yurtdışında önemli şekilde tüketiliyor. Oralarda daha çok pişmiş şekilde tüketilirken, bazı ülkelerde turşusu dahi yapılıyor. Bu canlıların toplanması da zor değil. Ancak, ele batma durumunda zeytinyağı sürüldüğünde batan kısmı kendiliğinden çıkar. Ancak toplarken dikkat etmeli. Çünkü, büyük olsa da içindeki yumurtaları gelişmemiş olabilir. Bu da kırılmadan anlaşılabilecek bir şey değil. Bilinçsizce bir toplama popülasyon açısından sıkıntı yaratabilir". 

Doç. Dr. Çatal, diğer taraftan bu canlıların zararsız olduğunu denize giren vatandaşların ayaklarına batmasın diye deniz kestanelerini karaya attığına da dikkat çekerek, "En azından yeniden denize atsınlar tüm canlıların yaşamaya hakkı var" eleştirisini de getirdi.

Çatal, deniz kestanelerinijn diğer taraftan insan embriyo gelişimine yüzde 80 benzerlik gösterdiği için kirliliğin insan üzerine etkilerin araştırılması konusunda kullanılan önemli bir canlı türü olduğuna da dikkat çekti.

BALIKÇILAR FİYATLARA ZAM YAPTI

Ayvalık'ta balıkçılıkla uğraşan Engin Değirel ise aralık-mart döneminde 40-45 deniz kestanesiyle 200 gramlık bir  şişenin dolduğunu söyledi.

Bu günlerde aynı büyüklükte şişeyi doldurabilmek için 150 civarında deniz  kestanesi toplanması gerektiğini dile getiren Değirel, "Bunun için fiyatlara zam  yaptık. Toplanması çok zahmetli" dedi.

Dikenleri yüzünden zor toplanan deniz kestaneleri, birçok yabancı ülke  mutfağının pahalı yemekleri arasında yer alıyor. Bazı kaynaklarda, turizm ve  yemek dergilerinde "dünyanın en iyi üç lezzetinden biri" olarak kabul edilen bu  deniz canlısı, Türkiye'de fazla ilgi görmese de Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde  sofraları süslüyor.

Hürriyet



Bu haber 1,048 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,436 µs