Yasalarımıza göre, gıda maddelerinin etiketinde hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedavi etme özellikleri olduğunun bildirilmesi veya îma edilmesi ve gıda reklâmlarında, doktorların, hastanelerin veya tıpla ilgili dernek ve vakıfların adının geçmesi yasak.
Ülkemizde ilaç reklamı yapmak da yasak ama bu yasak bitkisel ürünler için çoğu zaman deliniyor. Bunların hem gazete ve dergilerde ve hem televizyonlarda ‘cayır cayır’ reklamı yapılıyor. Arada bunlara müdahale ediliyor, yayın yasağı getiriliyor, para cezaları veriliyor ama reklamı alan da veren de bu cezalardan tınmıyor. Çünkü o zamana kadar atı alan Üsküdar’ ı geçmiş oluyor.
Ne eczanelerde satılan gerçek ilaçların ne bitkisel adı altında güya zararsız maddelermiş izlenimi yaratılarak satılan ürünlerin reklamı yapılmamalı. Halkı geçin, doktorlara bile ilaç reklamı yapılması doğru değil.
Doktorlar ilaçları reklamlardan veya firmaların tanıtımlarından değil bilimsel kaynaklardan öğrenir.
Bun girişi şunun için yaptım: Gazetelerde son günlerde gene böyle bir bitkisel ürünün reklamı yapılıyor. İlanın altında da bu bilgilerin bilimsel kaynakları(!) sunuluyor.
Eklem ağrısı ve kireçlenmesi olanlar başlığı altında kocaman bir ilan bu. İlanı verenler kanuni sorumluluktan kurtulmak için ürünlerini ‘ağrı kesici kullanımını azaltmaya, yaşam kalitesini artırmaya, eklemleri güçlendirmeye, eklem ağrılarını gidermeye, hareketliliği desteklemeye yardımcı olan etkileri gözlenmiştir’ sözleriyle tanıtıyorlar.
Bu ‘… yardımcı olan etkilerin gözlenmesi’ sözü bilimsel olarak ‘faydası kesin olarak kanıtlanmamıştır’ demektir, ama siz gelin de bunu eklem ağrısı çekenlere anlatın. Bu sözler onlar için mucize bir ilaç manasına gelir. Şundan şüpheniz olmasın ki bu ilanı okuyan ve eklem ağrısı olanların çoğu bu ürünü denemek isteyecektir.
Üniversitelerimiz uyuyor mu? Mangalda kül bırakmayan romatizma dernekleri nerede? Profesörler tatilde mi kongrelerde mi?
Madem böyle bir mucizeler yaratan üstelik de bitkisel bir ilaç var neden insanlar hala kortizonlarla, mide ve bağırsakları delen, kalp krizlerine yol açan romatizma ilaçları ve ağrı kesicilerle, hatta kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla perişan ediliyor?
Gelelim diğer cepheye
Bu ürün eczanelerde satılıyormuş. Madem bu bir bitkisel ürün neden aktarlarda, marketlerde, bakkallarda değil de eczanelerde satılıyor? Yok değilse reklamının yapılmasına kim izin veriyor?
Bu ilaca Türkiye’ de satış ruhsatı veren kim? Sağlık Bakanlığı mı Tarım Bakanlığı mı?
Bu bitkisel ürün kaç kişi üzerinde denendi? Araştırmalar kimin sponsorluğunda yapıldı? Bu ürünün metabolizması, toksisitesi, ilaç etkileşimleri konusunda kim ne biliyor?
Ey modern tıp, titre ve kendine gel. Ya insanları kortizonla, anti-enflamatuar ilaçlarla sitostatiklerle zehirlemeyi bırak ve sen de bitkisel ilaçlara geç ya da halkı kandırılmasına izin verme!
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle