En Sıcak Konular

En Güzel Tarifler



En Güzel Tarifler
1 Ocak 1990

En lezzetli, en sağlıklı iftar sofrası...



Aşağıda bir iftar menüsü, bir de sahurda yenebilecek tarifler bulacaksınız. Tariflerin özelliği içinde toz şeker veya margarin olmaması. En sağlıklı malzemelerin ve pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi…

Hayırlı Ramazanlar, afiyetler olsun…

İftar yemekleri:
Esmer Ramazan Pidesi
Hamurlu Mercimek Çorbası
Karnıyarık
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Kepekli Pirinç Pilavı
Yoğurtlu Semizotu Salatası
Ballı Güllaç

Sahur yemekleri:
Kayısı Hoşafı
Osman Usta (Peynirli Börek)
Sütlü Papara

Esmer Ramazan Pidesi

Ramazan’da kuyruklar boyunca beklediğimiz Ramazan pidesinin, sütle hazırlanan, esmer bir çeşidini tarif ediyoruz. Fırın pideleri gibi, buğday kepeği serpiştirilmiş tepside pişiriliyor. Hamuru hazırlarken annemin tavsiyesini unutmayın:  “Pide hamuru cıvık olur, ele yapışır ama daha fazla un ilave etmeyin”.

1 büyük pide

Malzeme:
4 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı bal
1 çay kaşığı deniz tuzu
¼ paket (10 gr) yaş maya veya 1 çay kaşığı kuru maya

Üstü için:
1 tatlı kaşığı yoğurt
1’er çorba kaşığı susam ve çörekotu

Hazırlanışı:
Unu geniş bir kabın içine koyup ortasını havuz biçiminde açın. Diğer malzemeleri ortadaki havuza koyup yavaş yavaş parmak uçlarınızla (veya mikserin yoğurma ucuyla) karıştırmaya başlayın. Tüm malzeme karıştıktan sonra 6–7 dakika kadar kuvvetlice yoğurun.

Ilık bir yerde hamuru 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu süre içinde iki katına çıkmış olacak.
35 santim çapında geniş bir tepsiye bolca buğday kepeği (veya mısır unu) serpiştirin. Fırınınızı 210 (turbo 190) derecede ısıtın.

Dinlenmiş hamuru, tepsiye yerleştirip ıslak ellerinizle tepsi büyüklüğü boyunca yayın. Yoğurdu 1 çorba kaşığı su ile sulandırıp üzerine sürün. Susam ve çörekotunu serpiştirin.
Ilık bir yerde 15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak fırının orta rafında 20 dakika fırınlayın.

Hamurlu Mercimek Çorbası

Bu çorbaya Anadolu’da kesme çorbası da denir. Mercimek ve eriştenin helmelendiği, yoğun kıvamlı ve doyurucu bir çorbadır. Kısa sürede hazırlanabilir.

4 kişilik

Malzeme:
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 defne yaprağı
1 küçük soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
 bir tutam pul biber
1 çay bardağı ev eriştesi (veya hazır erişte)
Karabiber
Deniz tuzu veya kaya tuzu

Hazırlanışı:
Mercimeği yıkayıp defne yaprağı ile birlikte bir taşım kaynatın. Suyunu süzüp bir kenarda bekletin, defne yaprağını atın.
Soğanı yemeklik doğrayın. Kalın tabanlı bir tencerede tereyağını eritip soğanları kısık ateşte altın sarısı renk alana kadar kavurun. Nane ve pul biberi de 1-2 dakika kavurun ve üzerine 6 su bardağı sıcak su ilave edin. 
Daha sonra haşlanmış mercimeği katın. Arzunuza göre tuz biber serpiştirin. Kısık ateşte, mercimek hafif yumuşayana kadar pişirin.
En son olarak erişteyi ilave edin. Erişte yumuşayıp, çorbanın kıvamı koyulaşana kadar kaynatın.

Karnıyarık

Bu tarifte, patlıcanları kızartmadan, önceden fırında pişirerek dolduruyoruz. Patates oturtma veya patlıcan musakka yapmak için de, aşağıdaki kıymalı harcı hazırlayabilirsiniz.

5 kişilik

Malzeme:
5 küçük boy kemer patlıcanı 
3 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
200 gr kıyma
2 diş sarımsak
2 sivri biber
3 domates
1 demet maydanoz
Karabiber
Deniz tuzu veya kaya tuzu

Üzeri için:
1 domates
2 sivri biber
5 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Patlıcanları yıkayın, sap kısımlarını küçültüp bir tepsiye dizin. 200 (turbo 180) derecede ısıtılmış sıcak fırının orta rafında yumuşayana kadar, yaklaşık yarım saat fırınlayın. Fırını söndürün. Patlıcanları, fırın sıcağı içinde, kullanana kadar bekletin.

Harcı hazırlamak için soğanları incecik kıyın. Kalın tabanlı bir tavada zeytinyağını ısıtın. Az tuzla birlikte şeffaflaşana kadar kavurun. Kıymayı ilave edin. Topak bırakmamaya gayret edip kıymayı kaşığın tersiyle bastırarak, saldığı suyu çekene kadar pişirin.

İncecik kıyılmış sarımsağı ve küçük küçük doğranmış sivri biberi ekleyin. Biber parlak yeşil bir renk alıp hafif yumuşayana kadar pişirin.

Yemeklik doğranmış domatesleri katın, suyunu çekene kadar pişirin. Tadına tuzuna bakın. İncecik kıyılmış maydanozu ve karabiberi ekleyip ateşten alın.

Patlıcanları uzunlamasına yarıp küçük bir tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız harcı içine doldurun. Üzeri için domates ve sivri biberi toplam beşer parça elde edecek şekilde bölün, harcın üzerine yerleştirin. Sarımsakları kabuklarıyla birlikte domates biberin yanına yerleştirin. 1 çay bardağı sıcak suyu tepsiye dökün.

200 (turbo 180) derecede ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat fırınlayın. Domates dilimlerinin kabukları yumuşamış olacak.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Fasulyeyi aldığınız gün pişirmeye çalışın. Durdukça, büyümeye devam ettiği için kartlaşır.

4-6 kişilik

Malzeme:
1 kg körpe taze fasulye (tercihen boncuk, barbunya veya çalı cinsi)
1 su bardağı zeytinyağı 
3 soğan
1 diş sarımsak
3 domates
Deniz tuzu veya kaya tuzu

Hazırlanışı:
Fasulyeyi ayıklayın (çalı cinsi ise kenarındaki kılçıkları alıp uzunlamasına ikiye bölün, sonra parmak boyunda doğrayın), bir kenarda bekletin.

Kalın tabanlı geniş bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Soğanları yemeklik doğrayıp az tuz ilavesiyle kısık ateşte hafifçe sararana kadar kavurun. Sarımsakları soyup incecik kıyın. Yemeklik doğranmış domatesleri ilave edin. Domates saldığı suyu çekene kadar kavurun.

Fasulyeyi ilave edin, 5 dakika kadar karıştırarak harlı ateşte kavurun. 1 su bardağı sıcak su koyun. Arzunuza göre tuz atın, güzelce karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın, ateşi kısın.

Fasulye suyunu çekerse birer çay bardağı sıcak su ilave ederek fasulye yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirincin fındıksı bir tadı, hoş bir lezzeti var. Pilavı da, beyaz pilavdan daha lezzetli.
Burada, pirinci kaynar suya atarak (salma) pilav tarifi verdik. Bu yöntemin kepekli pirince daha uygun olduğunu düşünüyorum ama dilerseniz kavurma usulü de yapabilirsiniz. Kullandığınız pirincin cinsine ve tazeliğine bağlı olarak daha az veya daha çok su çekebilir.

6 kişilik

Malzeme:
2 su bardağı kepekli pirinç
4 çorba kaşığı tereyağı
Deniz tuzu veya kaya tuzu

Hazırlanışı:
Pirinci ayıklayıp yarım saat kadar tuzlu suda bekletin.

4 su bardağı suyu, tereyağı ve tuzla birlikte kaynatın. Pirinci süzün, kaynar suya atın. Harlı ateşte bir taşım kaynatın. Sonra ateşi kısın, kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Pirinçler yumuşamadıysa bir su bardağı sıcak su ilave edip kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Kapağı hafif aralık olarak yarım saat dinlendirin.

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Semizotu, sebzeler içinde en önemli Omega-3 kaynağıdır. Semizotu alırken daha ekşi, daha koyu renkli ve daha az sulu olan yabanisini tercih ediyorum. Yabani bir bitki olduğu için bahçelerde kendiliğinden biter. Temiz bir bahçe bulursanız, kendiniz de toplayabilirsiniz.

4 kişilik

Malzeme:
500 gr (1 demet) semizotu
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
2 su bardağı yoğurt
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
deniz tuzu veya kaya tuzu

Hazırlanışı:
Semizotunun kök kısmını ve çok kalın saplarını kesip atın. Tozu toprağı gidene kadar iki üç su, iyice yıkayın. (En son yıkama suyuna 1 çorba kaşığı kadar sirke ilave ederseniz daha iyi temizlenir).
Semizotunu elinizle veya bıçakla lokma büyüklüğünde parçalara ayırın. Sarımsağı biraz tuzla dövüp yoğurt ve zeytinyağı ile çırpın. Semizotu ile harmanlayın. Dilerseniz cevizle süsleyebilirsiniz.

Ballı Güllaç

Güllacı yaptığınız gün veya ertesi gün bitirmeye çalışın. Ne kadar tazeyse o kadar güzel olur. Ceviz yerine fındık, badem kullanabilirsiniz. Kullanacağınız gülsuyunun “katkısız” olması çok önemli.

4 kişilik

Malzeme:
1 litre süt
6 çorba kaşığı bal
4 yaprak güllaç
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı gülsuyu

Hazırlanışı:
Sütü ısıtın, geniş bir tepsiye dökün. Balı sütün içinde eritin. Süt, hafif parmak yakacak kadar sıcakken, güllaç yufkalarından birini süte daldırın. İçine iyice batırın. Sütü çekip yumuşayınca başka bir geniş kaba alın. Üzerine ceviz serpiştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Tepside kalan sütü güllacın üzerine gezdirin, gülsuyunu serpiştirin.

1–2 saat dinlendirdikten sonra yemeye hazırdır. Bıçakla dilimlere ayırıp, sütüyle birlikte servis yapın. Nar tanesi veya başka bir meyveyle süsleyin.

Kayısı Hoşafı

Kayısı satın alırken, turuncu turuncu bakanları değil, esmer güzeli “günkurusu” olanlarını almaya çalışın. Hiçbir kimyasal ilave edilmeden, güneşte kurutulmuştur.

4 kişilik

Malzeme:
20 günkurusu kayısı
4 su bardağı su

Hazırlanışı:
Kayısıları yıkayın, 4 su bardağı su ile bir gece bekletin. Hiç kaynatmadan kullanabilirsiniz, meyveler kendiliğinden yumuşamış olur.

Dilerseniz, kayısı hoşafının içine kabuk tarçın, kakule gibi baharatlar veya pekmez de katabilirsiniz.

Osman Usta (Peynirli Börek)

Osman Usta en sade börek çeşitlerinden biri. Bu böreğe özel bir hamur incecik açıldıktan sonra peynirli yoğurtlu harçla fırınlanıyor. Fırından yeni çıktığında da güzel, soğuduğunda da. Dilerseniz yufka açmadan, hazır yufka ile de yapabilirsiniz.

6-8 kişilik

Malzeme:
Hamuru için:
Yaklaşık 3,5 su bardağı tam buğday unu
½ çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı su

Harcı için:
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
bir tutam karbonat
1 çay kaşığı deniz tuzu

Ayrıca:
1,5 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
50 gr parçalara bölünmüş tereyağı
½ çay bardağı sıvı süt kreması veya 1-2 çorba kaşığı kaymak
birer avuç susam ve çörekotu

Hazırlanışı:
Hamuru hazırlamak için 2 su bardağı un, karbonat ve tuzu birlikte geniş bir kabın içine alın, ortasını havuz biçiminde açın. 1 su bardağı suyu havuza koyup parmak uçlarınızla (veya tahta kaşıkla veya mikserin hamur yoğurma ucuyla) karıştırmaya başlayın. Gerektikçe biraz daha un ilave ederek ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun.

Hamuru 8 bezeye bölün. Her bir bezeyi altına üstüne bol un serperek kuvvetlice tekrar yoğurun. Bezeler bu ikinci yoğurmada iyice özlenmiş olacak.

Geniş bir yere temiz bir çarşaf serin. Bezeleri mutfak tezgâhı üzerinde büyükçe bir yufka elde edene kadar açın. Açtığınız yufkaları çarşafın üzerine serip hafif kurumaya bırakın.

Tüm yufkaları açtığınızda fırını 200 (turbo 180) derecede ısıtın. Yoğurtlu harç için gereken tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Yaklaşık 40 santim çapında geniş bir tepsiyi zeytinyağı ile yağlayın. İki kat yufkayı tepsiye uyacak şekilde hafifçe toplayarak yerleştirin. Üzerine yoğurtlu harçtan gezdirin, biraz peynir serpiştirin. Bir kat yufka, bir kat yoğurtlu harç, biraz peynir sıralamasıyla diğer yufkaları da üst üste döşeyin. Dördüncü kat yufkayı da serdikten sonra tereyağının yarısını aralıklarla serpiştirin. Böreğin en üstü için bol yoğurtlu karışım ayırın. Kalan yufkaları da aynı işlemleri tekrarlayarak tepsiye serin.
8 kat yufkayı da tepsiye yerleştirdikten sonra keskin bir bıçakla kare kare parçalara ayırın. Ayırdığınız yoğurtlu karışımı her tarafına sürün. Kremayı üzerine gezdirin. Kalan tereyağını böreğin üzerine parça parça yerleştirin. Susam ve çörekotunu da serpiştirip sıcak fırının orta rafına yerleştirin.
Yaklaşık 25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın.

Sütlü Papara

2 kişilik

Malzeme:
4 dilim bayat ekmek
2 su bardağı sıcak süt
Bir tutam deniz tuzu veya kaya tuzu
Ufalanmış beyaz peynir (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Ekmekleri iki kaseye ufalayın. Üzerine sıcak sütü paylaştırın, birer tutam tuz atın. Dilerseniz beyaz peynir serpiştirip ılık ılık, kaşıkla yiyin.

Arzu Aygen
www.iyilikguzellik.com özel



Bu yazı 5,238 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Kasım 2015 Kuşburnu şerbeti, kuşburnu çayı
    • 18 Kasım 2015 Blini: Karabuğday Unuyla Ekşi Mayalı Akıtma
    • 12 Ekim 2015 Adım adım açıklamalı aşure tarifi!
    • 20 Ağustos 2015 Ev yapımı tarhana tarifi: Trakya tarhanası
    • 4 Mayıs 2015 Enginar nasıl seçilir, nasıl pişirilir?
    • 9 Ocak 2015 Evde sahlep keyfi
    • 1 Ekim 2014 Kavurma nasıl pişirilir?
    • 22 Eylül 2014 Gök Domat Yemeği (Yeşil Domates Yemeği)
    • 20 Ağustos 2014 Lebeniye (Yoğurtlu Buğday)
    • 10 Temmuz 2010 Tereyağlı kandil simidi
    • 23 Ocak 2010 Zeytinyağlı kereviz, hem de portakal suyuyla
    • 23 Ocak 2010 Hazır yufka ile kolay ve nefis ıspanak böreği
    • 27 Eylül 2009 Siyez Pilavı
    • 20 Eylül 2009 En sağlıklı bayram yemekleri: Sevdikleriniz için...
    • 27 Ağustos 2009 Ramazana özel iftar ve sahur için geleneksel çorba tarifleri
    • 26 Ağustos 2009 Ev yapımı kolay Ramazan pidesi tarifi
    • 14 Ağustos 2009 Ramazana özel: İftar ve sahur yemeklerine yufka, erişte
    • 14 Ağustos 2009 Kızılcık marmeladı, kızılcık şerbeti, kızılcık murabbaı
    • 12 Mayıs 2009 Evde yoğurt yapmak çok kolay: Taze Sütle Ev Yoğurdu
    • 12 Mayıs 2009 Otlu Lor Peynirli Çörek

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,921 µs