Hastalanmadan yaşamak veya hastalıklardan kurtulmak için, önce hastalıkları tanımak ve sebeplerini öğrenmek gerekiyor. Bunun için de hastalıkları tanıyıp, düzenli ve sağlıklı beslenerek, doğanın bize verdiği zenginlikleri değerlendirerek sağlık, sıhhat ve afiyetle huzurlu bir yaşam geçirebiliriz...
Niyazi Eröztürk’ün “Bir Yudum Sağlık” isimli kitabından kara hindiba ile ilgili bilgiler şöyle:
Şeker hastalığına sebep nedir?
Şeker hastalığı, en sık rastlanan iç salgı sistemi aksaklıklarından biri. Diyabet olarak da adlandırılan bu hastalığın temel problemi, kandaki şeker düzeyinin yüksek olmasına karşın hücrelerde bu oranın düşmesidir. Pek çok nedenden kaynaklanabilen bu durum, öncelikle atardamarlarda ve kılcal damarlarda etkili olan değişik komplikasyonlarla ortaya çıkar.
Genelde şeker hastalığına yol açabilecek belirgin bir neden bulunamamıştır. Kalıtımsallık, yaş, şişmanlık veya stresle ilgili olabilir. Bedenin strese karşı gösterdiği tepkilerden biri, böbreküstü bezlerinde aktivite artışıdır ve bu durum kandaki şeker düzeyinin yükselmesine yol açar.
Sebep ne olursa olsun ortaya çıkan sonuç, yüksek bir kan şekeri düzeyi, şekere açlık çeken hücreleri kilo kaybı, aşırı susama, aşırı idrar, güç kaybı ve kayma girme olasılığıdır.
Şeker hastalığının tedavisinde ve kontrol altında tutulmasında beslenme biçimi çok önemli rol oynar. Burada amaç, yalnızca bol karbonhidratlı besinlerden kaçınmak değil, aşamalı olarak kana glikoz karışmasını önleyebilecek gerçek bir beslenme planı oluşturmaktır. Bu tarz hastalıklar doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Şeker hastalığına faydalı bitkiler
Kandaki şeker düzeyini düşüren veya içerdikleri insülin benzeri maddeler sayesinde başarılı olabilen bitkilerden bazıları; ısırganotu, zeytin yaprağı, arpa, yulaf, maydanoz, pırasa, enginar yaprağı, böğürtlen yaprağı, yaban mersini yaprağı ve kara hindibadır.
Kara hindiba kolay bulanabilen ve hem çiğ hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen bir bitkidir.
Halk arasında; aslandişi, radika, gelin göbeği olarak da bilinir.
Nisan-mayıs döneminde köküyle birlikte sökülür ve topraktan arındırılır (yıkanmaz!) Gölge ve havadar bir yerde iyice kuruduktan sonra tüm bitki iyice kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.
İdrar söktürücü, safra salgısını arttırıcı, karaciğeri güçlendirici, antiromatizmal etkileri vardır.
Hindiba, öncelikle böbreklerin ve karaciğerin işlevlerini destekler. Çok güçlü bir idrar söktürücü olarak, aynı işlev için kullanılan ilaçlarla rahatlıkla boy ölçüşebilir ve hatta onlara karşı önemli bir üstünlüğü de vardır. Normalde tüm idrar söktürücü ilaçlar bedenin potasyum yitirmesine yol açar ve potasyum yetersizliği nedeniyle kalp kasları güç yitirebilir.
Güçsüz ve bitkin kişilere güç kazandırır.
Şeker hastalarına, ilkbahar ve sonbaharda 2-4 haftalık kara hindiba kürü uygulamaları tavsiye eldir.
Kara hindiba salatası
Taze kara hindibalar ayıklanıp, yıkandıktan sonra, bir süre sirkeli suda bekletilerek iyice temizlenir. Bütün veya elle parçalanarak, üzerine limon ve zeytinyağı eklenerek yemeklerden önce yenir. Tadı hafif acımsıdır, fakat şifası düşünüldüğüne rahatsız edici değildir.
Kara hindiba özsuyu
Taze kara hindiba yıkanıp, iyice temizlendikten sonra, henüz ıslakken mutfak robotunda özsuyu çıkarılır. Yemeklerden yarım saat önce 1-2 kahve fincanı hindiba özsuyu içilebilir.
Kara hindiba çayı
Kök ve yaprak karışımı ince kıyılmış olarak 1-2 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 1 dakika daha kaynatılır ve üstü kapatılarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırmadan, yemeklerden yarım saat önce içilir.
Not: Kara hindibanın bilinen bir yan etkisi yoktur.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle