En Sıcak Konular

Saç dökülmesi psikolojik bozukluğu tetikliyor

25 Mart 2013 10:17 tsi
Saç dökülmesi psikolojik bozukluğu tetikliyor Toplumsal bir sorun haline gelen saç dökülmesi, kelliğe neden olmasının ardından insan psikolojisini etkileyen bir sorun haline geliyor. Peki dökülen saçlarımıza geri kavuşmak mümkün mü, neler saç dökülmesine neden oluyor? İşte cevabı;

Saç dökülmesi, saçların zayıflaması gibi farklı sebeplerden oluşan bir çeşit hastalıktır.  Normal şartlarda, günlük olarak ortalama saçlarımızdan 50-100 arasında saç telini kaybederiz.  Aşırı saç dökülmesi durumlarında ise bu sayı artar. Taraklarımızda, banyo ve lavabo giderlerinde fazla miktarda saç biriktiğini görürüz.
Kadın ve erkeklerde sorun haline gelen saç dökülmelerinin altında birçok neden olabilir.  Menapoz, Saçlarla oynama, Vitamin ve mineral eksikliği, ilaçlar, Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, Alkol ve sigara tüketimi, doğum ve stres bu nedenlerin en başını çekmekte.  Saçsızlık kişide yaşlanma hissi veren toplumsal olarak insanları mutsuz eden ciddi bir sorundur.  Stres ve ruhsal olaylar, deri hastalıklarını (saç dökülmesi)  her zaman tetiklemiştir. Erkeklerin en önemli sorunlarından biri olan saç dökülmesi moral bozukluğuna, insan psikolojisinin sarsılmasına neden olan etkenlerden biri.
Hem kadınlar da hem erkeklerde görülen saç dökülmesinin tıbbi adı Androgenetik Alopesidir. Erkeklerde buna ek olarak erkek kökenli kellik olarak da adlandırılır. Saç dökülmeleri genellikle, erkeklerde saç çizgisi geriye gider ardından seyrelmeler başlar ve saçın üst bölgesi dökülür. Kadınlarda ise her bölgeden dökülme aynı anda meydana gelir.

İnsanların dış görünüşünde en önemli unsur saçları olduğunu söyleyen Özel Elit Polikliniği'nin kurucusu olan Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. H. Beyhan Kanmaz ,  Saçların seyrek olması veya hiç olmaması kişilerin kendine güvenlerini etkilediğini ve fizikselden çok psikolojik sorunlar yarattığının altını çizerek şöyle devam etti.
"Saçların dökülmesi insan sağlığını fiziksel olarak etkilemese de, kel kelimesi ile kendisinden bahsedilmesi bile kişilerin sosyal hayatta ve kendi içlerinde sorunlar yaşamasına neden olmakta.  Saçların değişimi ile kişinin görüntüsü tamamen değişebilmekte" dedi.
Saç ekiminde gelinen yeterlilik 'saçsızlığın hüznünü' yaşamaya gerek kalmadığını gösteriyor. Yan etkisi olmayan, acısız, ağrısız saç ekim imkânı sunan operasyonlarla başarıyı yüzde yüz yakaladıklarını söyleyen Kanmaz sözlerine devam etti.
Saç ekiminden insanlar genelde korkuyor. Korkmalarının en başta gelen nedeni, iğne fobisi. İğne (enjeksiyon) yapılırken acı duyacakları ve ağrı çekebileceklerini düşünürler. Bir diğer neden; operasyon sonrası görüntülerinin, öncesine oranla kötü ya da yapay durmasından aşırı endişelenmeleridir. Saç tellerinin alındığı bölgede yara izi ve eksiklik oluşacağı kanısı da korkuyu artırmakta. Tüm bunlar bilgi eksikliğinden kaynaklanmakta.
Saç ekimi yapılacak bölgeye iğneyle lokal anestezi yapılır. Çok ince iğne uçlarıyla, çok hızla kısa sürede ve hastanın hassasiyetlerine büyük özen gösterilerek yapılan bu anestezi genellikle minimum acı ve ağrı ile tamamlanır" dedi.
SAÇ EKİMİNE İLGİ ARTIYOR
Saç ekimi önceki yıllarda  yapay bir görüntü oluştururken ve saç ekim yapıldığı belli olduğunu söyleyen Kanmaz sözlerini vurgulayarak devam etti.
"Kullandığımız en gelişmiş yöntemler sayesinde saçlar doğal görünümleri ile uzamakta ve saç ekimi işlemi yaptırıldığı kesinlikle anlaşılmamakta. Son zamanlarda saç dökülmelerine çözüm olarak saç ekme işlemlerine önemli bir yoğunluk var.
Saç ekimi dışında alternatif olarak protez saç uygulamaları var. Bu işlem saç derisine peruk yapıştırılması işlemi. Saç ekimine göre daha maliyetli olabilir. Bunun yanında deriye yapıştırıldığı için saç derisinde tahrişe, yara ve alerjik durumlara neden olabilir. 
Saç ekimi sonrası, işlem yapılan alanda dökülmelere rastlanmamakta, kendi saçının olduğu ve ekilme yapılmayan diğer alanlarda dökülmeler görülmektedir. Saç ekimi sonrası ekilen saçlar ilk bir ay içinde dökülür, 3. aydan sonra tekrar çıkmaya başlar. Ekilen saçlar maksimum gücüne ortalama 8. ayda ulaşır. Ekim yapılan yerde daha önceden bulunan saç tellerinin dökülme ihtimali olabilir, ancak ekilen saçlar dökülmez. Kafa derisinde herhangi bir cilt hastalığı bulunmayan, saç alınacak bölgede (öncelikle ense kısmında) uygun kök saçı bulunanlar ve lokal anesteziye alerjisi olmayan, ergenlik dönemi sonrası "saç dökülme sorunu" olan kadın erkek herkes, saç ekimi yaptırabilir" dedi.
Anestezi sonrası kanal açılmada kullanılan cihazın derinlere girip beyinde bir aksilik yaratma olasılığı olmadığını söyleyen Kanmaz, Kanal açmada kullanılan aletler yeni bir teknolojidir. Saç derisine yarım cm kadar girebilmektedir. Bugüne kadar yapılan milyonlarca uygulama içinde, beyine etkisi konusunda hiçbir vaka bildirilmemiştir. Fue yönteminde kullanılan mikro motorun 0, 7 - 0.8 mm'lik punçları sayesinde "ağrısız ve izsiz" saç ekim operasyonları yapılabilmektedir" dedi.
FUE tekniği ile saç ekimi 3 aşamada gerçekleştiriliyor;
1. aşama: Ensede saç foliküllerinin alınacağı bölüm hazırlanır. Lokal anestezi uygulanır. Foliküller mikromotor ile tek tek alınır ve hazırlanan özel solüsyonlarda bekletilir. Birinci aşama ortalama 2 - 3 saat sürer. Süreyi alınacak saç miktarı belirler. 
2. aşama: Saç ekilecek bölgeye lokal anestezi uygulanır. Sonra özel cihazlarla kişiye uygun kanallar açılır. Doğal görünümün sağlanması için bu kanalların yönü sayısı ve sıklığı çok önemlidir. Bu aşamada ortalama 2 saat sürer. 
3. aşama: Saç folikülleri açılan kanallara tek tek yerleştirilir. Gelecekteki görüntüyü belirleyecek bu uygulama 2 - 3 saat sürer. 
Toplam 6 - 8 saatlik bir süre sonunda saç ekimi uygulaması tamamlanmış oluyor.

Saç foliküllerinin alındığı ense bölgesi pansuman yapılarak kapatılır. Saç ekilen bölge ise açık bırakılır. Operasyonun yapıldığı gün bu bölgeye Elit ekibi kontrolünde ilaç uygulaması yapılır. Daha sonra iki hafta süresince kişinin kendisi, evde her akşam özel losyonlarla pansuman yapar. Bu losyonlar o bölgedeki kabuklanmayı temizler; 45 dakika beklendikten sonra ılık duşta fazla saçları zorlamadan yıkama yapılır.

 

tugba.gomec@haber7.com
Kaynak: Haber7


Bu haber 1,024 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,244 µs