En Sıcak Konular

Baş ağrısı göz hastalıklarının belirtisi olabilir

20 Mart 2013 11:09 tsi
Baş ağrısı göz hastalıklarının belirtisi olabilir Ciddi hastalıkların ilk bulgusu olabilen baş ağrısının, göz hastalıklarının da belirtisi olabileceği söylendi.

Çağımızın sağlık sorunu olan ve çoğunlukta ciddiye alınmadan ağrı kesicilerle çözüm aranan baş ağrısının, en çok kadınlarda görülmekle birlikte erkek ve çocuklarda da sık olarak rastlanılan bir hastalık olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, baş ağrısının göz  hastalıklarına etkileri hakkında bilgi verdi.

Nörolojik baş ağrıları;  gerilim kaynaklı ve hipertansiyona bağlı baş ağrıları ve migrenin çok  nadiren de beyinde tümör veya diğer vasküler hastalıklardan  kaynaklandığını dile getiren Ekmekçiler, sinüzitün de baş ağrısının en  önemli sebeplerinden biri olduğunu kaydetti. Ekmekçiler, sinüzitin  özellikle çocuk yaşta göz arkasında hissedildiği için göz hastalıkları  ile karıştırıldığını ifade etti.

AKŞAMLARI ARTAN BAŞ AĞRISINA DİKKAT EDİLMELİ

Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, kırma kusurları, gözde baş ağrısı yapan en  önemli sebeplerin başında gelip miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak  bilinen ve kişinin görmesini etkileyen göz kusuru olduğunu açıkladı.  Ekmekçiler, "Hasta, gözlerinde kırma kusuru olduğunu bilmiyorsa veya  gözlük numarası değiştiği halde yetersiz gözlük kullanıyorsa, baş  ağrıları ile karşılaşması  kaçınılmaz olur. Ağrılar özellikle akşamları artan alın ağrısı şeklinde  başlar, bununla birlikte uykuya eğilim ve çabuk yorulma şikayetleri  ağrıya eklenebilir. Glokom yani göz tansiyonu baş ağrısının kaynağı  olabilen en önemli ikinci sebeptir. Açık açılı glokom ve kapalı açılı  glokom olmak üzere iki türde glokom vardır.

Açık açılı glokomda göz tansiyonu sürekli yüksek seyretmektedir. Bu  durumda hasta sadece belli belirsiz künt baş ağrılarından şikayetçi olur  ama göz tansiyonu çok yükselmedikçe açık açılı glokom bulgu  vermeyebilir. Fakat geç tanı konduğunda da geri dönüşü olmayan  körlüklere sebebiyet verebilir. İkinci tür göz tansiyonu kapalı açılı  glokomda ise, hasta şiddetli baş ağrısına sebep olan göz tansiyonu  krizleriyle karşılaşır ve ağrı genelde akşam saatlerinde başlar. Bununla  birlikte, bulanık görme ve mide bulantısı olabilir.

Migren ile karışan bu tablo ancak dikkatli bir göz muayenesi ile tespit  edilebilir. Hasta, tanıyı atladığında gözde körlükle karşı karşıya  kalabilir. Bu hastalığın tedavisi lazer yöntemiyle, oldukça kolay bir  şekilde yapılabilmektedir. Baş ağrısı çok sık görülebilmekte ve çok  ciddi hastalıkların ilk bulgusu olabilmektedir. Eğer, sıklıkla bu tür  bir ağrı varsa, önce küçük bir muayene ile tanı koyabilecek göz  doktoruna sonra kulak burun boğaz doktoruna ve en son olarak da daha detaylı testleri uygulayacak bir nöroloji doktoruna başvurulmalıdır" dedi.

Bu haber 1,140 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs