En Sıcak Konular

Sağlık yaz meyvelerinde!

4 Haziran 2009 15:33 tsi
Sağlık yaz meyvelerinde! Yaz meyveleri hem damaklara hitap ediyor hem de sağlık yaz sorunlarını çözüyor.

Yazın gelmesiyle birlikte giysiler hafifletilirken, bir yandan da içine girilemeyen kıyafetler için çeşitli çözüm yolları aranmaya başlanır.


İlk akla gelen çözüm de beslenme şeklinin gözden geçirilmesidir. Derhal kararlar verilir, alışveriş listeleri çıkar ortaya ve daha çok sebze meyve yiyeceğim, şekeri yağı azaltacağım diye işe başlanır. Kışın soğuğundan sonra baharın yorgunluğunu ve derecesi yükselmeye başlayan hava sıcaklığının etkisini biraz da azaltmak adına da meyve alışverişi ön plana geçer. Yazın başlangıcında özellikle üç meyve; kayısı, karpuz ve kiraz sofralarımıza ve günlük hayatımıza girmeye başlar. Bunların hepsi de aslında kendi başlarına birer sağlık kaynağıdır.


KARPUZ
Serinlemenin yolu
Karpuzun anavatanı Afrika’nın tropikal bölgeleridir. Yaz aylarında sofraların vazgeçilmezidir karpuz. İyi bir C vitamini deposu olan karpuz aynı zamanda kırmızı rengi ile kendini gösteren beta-karoten içeriği ile de antioksidan etkilidir. Bol miktarda su içeriğinden dolayı kilo vermek isteyenlere beslenmelerinde destek olabilir. Bir ince dilim karpuz (200 g), yaklaşık olarak 70 kalori enerji içerir. 100 mg kadar potasyum içeriği ile potasyum eksikliğinde destekleyicidir. Zengin lif içeriği ile da barsakların çalışmasında etkilidir.


KAYISI
Gizli bir sağlık deposu
Çoğumuzun şu sıcak yaz günlerinde severek yediği kayısının meyveler arasında ayrıcalıklı bir yeri var kuşkusuz. Kayısının demirbaş gıdalardan biri olduğu Himalayalar’ın Hunza Vadisi’nde yaşayanlar, 100 yaşını görmeleriyle ün yapmış. Anavatanı olan Çin’in geleneksel tıbbında kayısı bin yıllardır vücut sıvılarını yenilemesi, vücudu zehirli maddelerden arındırması ve susuzluğu gidermesi gibi özellikleriyle biliniyor. Doğuya sefer yapan Büyük İskender’in bu meyveyi Batı dünyasına getirdiğine inanılıyor. Eski Yunan tıbbında şifalı özellikleri bilinen kayısıyı, Romalılar aşk tanrıçası Venüs’e adamışlar. Günümüzdeki araştırmalar kayısının en yüksek ve en çeşitli karotenoid düzeyine sahip olduğunu göstermiştir. Karotenoidler kalp hastalığını önleyen, “kötü kolesterolü” düşüren ve kansere karşı koruyucu olan antioksidanlardır.
İyi bir potasyum, demir ve lif kaynağı

Kronik kabızlıktan şikayet edenler, düzenli olarak yediklerinde kayısıdan büyük yarar görebilirler. Kayısı, içerdiği selüloz ve pektin sayesinde, kabızlık çekenler için değerli bir yardımcı ve hafif bir müshildir. Genellikle günde altı ila sekiz kayısı istenen sonucu verecektir.
Özellikle kış aylarında popüler bir alternatif olan kuru kayısı, kurutma işlemi sırasında bozulmayı önlemek için eklenen kükürtdioksit nedeniyle yaklaşık her 100 kişiden birinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve her 20 astımlıdan birinde astım krizini tetikleyebilir. Kükürtsüz kuru kayısı yemek isterseniz doğal yoldan kurutulmuş (kahve rengi) kuru kayısılardan alabilirsiniz. Yalnız unutmayın, taze kayısının yüz gramında (yaklaşık 3 - 4 iri kayısı) 50 kalori ve 9 gram kadar doğal şeker varken, yüz gram kuru kayısıda suyu giderek konsantre olduğundan, 215 kalori ve 53 gram kadar doğal şeker vardır.


Kayısıda oksalat bulunduğundan, kalsiyum oksalatlı böbrek taşları olanların fazla kayısı yememeleri önerilir.


KİRAZ
Ödem giderici
Dolgun, parlak renkli ve tatlı kirazların yararları saymakla bitmez. Kirazın en önemli özelliği salisilat içeriğiyle aspirin benzeri etkisinin olabilmesi. Bunun yanında böbreklerin ve karaciğerin toksik maddelerden arındırılmasına yardımcı olur.


14 -15 adet kadar kiraz (yaklaşık 100 gram) 160 mg potasyum içeriği ile de sağlığa yardımcı olmasını yanı sıra kadınların özellikle belirli dönemlerde vücutlarında meydana gelen su tutulmaları ve ödemin atılmasında oldukça etkili olabilir. 1 küçük kâse kirazın 50 kalori gibi düşük enerjisi, içeriğindeki lifi ve özellikle de kabuğu ile yenildiğinden kilo vermek isteyen kişileri ara öğünlerinde doygunluk hissi sağlayarak uzun süre tok tutacaktır.


AKLINIZDA BULUNSUN
Meyveleri olduğu gibi yemenin yanı sıra çok çeşitli meyveleri bir araya getirerek değişik meyve salataları icat edebilirsiniz, içlerine taze ceviz, taze badem, yerine göre yağsız yoğurt veya benzeri besinler katabilirsiniz. Bu tip salatalar özellikle meyve yemekle arası pek iyi olmayan çocukların ve gençlerin iştahını kabartıp, onları meyve tüketmeye alıştırabilir. Yediğiniz her meyvenin değişen oranlarda A ve C vitaminleri gibi antioksidanlardan zengin olduğunu unutmayın. Seçimlerinizde her gün değişik çeşitte ve renkte meyve yemeye özen gösterin.

aktif haber



Bu haber 1,243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,363 µs