En Sıcak Konular

Bu belirtiler 'Guatr'ın işaretleri...

26 Mayıs 2009 12:34 tsi
Bu belirtiler 'Guatr'ın işaretleri... Guatrın tedavisinde erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, aniden kilo alıp verenlere 'Dikkatli olun' uyarısında bulunuyor.

Çok sık görülen guatr hastalığı, diğer hastalıklarla benzer özellikler taşıdığı için farkedilmiyor.

Guatr riski taşıyan hastalar için dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin erken tanı ve tedavi olduğunu kaydeden Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Op. Dr. Mustafa Ahsen, guatrın çoğu zaman en son düşünülen hastalık olduğunu söyledi.

Op. Dr. Ahsen, "Guatr, sık görülen fakat tanı konması genellikle uzun süren bir hastalıktır. Oluşturduğu şikayetler genellikle birçok hastalık ile ortak olabildiği için en son düşünülen hastalık haline gelmiştir. Guatr aslında tiroid bezinin büyümesidir. 2 ana gruba ayrılır. Bunlar tiroid bezinin çok çalıştığı hipertiroidi ile az çalıştığı hipotiroidi'dir. Bu ayrımın yanı sıra ultrasonografik olarak da 2 tipe ayırabiliriz. Buna da 'nodüllü ve nodülsüz' yani 'diffüz guatr' diyoruz. Bu ayrımların yanı sıra tiroid dokusunda 2 farklı durumla daha karşılaşmamız mümkün olmaktadır. Bu durumlar tiroidin kanserleri ve tiroidit olarak adlandırılan tiroid dokusu iltahaplarıdır." dedi.

Kalp atımları çok yüksek veya çok düşük olduğunun saplanılması halinde doktora müracaat edilmesine dikkat çeken Ahsen, bunun özellikle 60 yaş altındakiler için önemli olduğunu söyledi.

Ahsen, guatr olup olmadığının anlaşılması için şu hususlara dikkat çekti: "Boynunuzda sıkışma ve gerilme hissi var mı? Terleme ve saç dökülmesini sıklıkla yaşıyor musunuz? Son zamanlarda aniden aşırı kilo aldınız mı ya da verdiniz mi? Cildinizde dökülme, kuruma veya mat bir görünüm var mı? Ani sinir atakları veya gün içinde uyuklama yaşıyor musunuz? Bacaklarınızda şişlik oluyor mu? Soğuğa veya sıcağa karşı tahammülsüzlüğünüz son zamanlarda arttı mı? Kabızlık, ishal veya karında ağrı atakları yaşıyor musunuz? Unutkanlık yaşıyor musunuz? Ya da kendinizi depresyona meyilli hissediyor musunuz? Bunlardan bazılarını yaşıyorsanız hekime başvurmakta gecikmeyin."



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs