talan! | " /> talan! | "/>

En Sıcak Konular

Tigem çiftliklerinde talan!

19 Mayıs 2009 11:25 tsi
Tigem çiftliklerinde talan! Tigem çiftlikleri nedir? Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı anlatıyor.

Yazının başlığı 11 Mayıs 2009 tarihli gazetelerin birine ait (Tigem Çiftliklerinde Talan, Murat Kışlalı, 11 Mayıs 2009 Cumhuriyet) Haber, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun hazırladığı rapora dayanılarak hazırlanmış. Raporda; Özelleştirilen tarım işletmelerinin yatırımlarının titizlikle denetlenmediği, uyarılara rağmen taahhütlerini yerine getirmeyen firmalara sözleşme hükümlerinin uygulanmadığı, hatta bunlardan birinin sözleşmesini bir başka kiracıya devredilmesine izin verildiği belirtiliyor.
 
            Olaya neresinden bakalım bilemiyorum. TİGEMLER ÖZELLEŞTİRİLMELERİ’yle ortaya çıkacak sakıncaları Üretici Gazetesi’nde kaleme bildiğim yazılarda dile getirmiştim.
 
            Üstelik sorun, salt sözleşme hükümlerini uygulamayan firmalara yaptırım uygulamakla çözülemez durumda. TİGEM’lerin özelleştirilmesiyle Türk Tarımına büyük bir darbe indiriliyor. Çiftliklerin özelleştirilmesine karşı, yaklaşık 7000’e yakın çiftçi, akademisyen ve çiftçi dostları imza kampanyası açmıştı. İmza kampanyası 8 Eylül 2008 tarihli Gazetelerde TİGEM BİLDİRGESİ olarak yayınlanmıştı. Burada dile getirdiğimiz görüşleri yinelemekte yarar görüyorum.
 
                                               ♦                      ♦                      ♦                     
 
TİGEM BİLDİRGESİ
 

Cumhuriyetin kurulmasından sonra, özellikle küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerine çağdaş tarım uygulamalarını göstermek, onlara tohumluk, damızlık hayvan, fide-fidan gibi girdileri sağlamak amacıyla Devlet Üretme Çiftlikleri (DÜÇ) Genel Müdürlüğü’ne (günümüzdeki adı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü- TİGEM)  bağlı işletmeler kurulmuştur. Bunların bir kesimi yakın geçmişte özelleştirilmiş, son kalanların da özelleştirileceği geçtiğimiz günlerde Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından bildirilmiştir. TİGEM’e bağlı işletmelerin tümünün özelleştirilmesiyle Türk çiftçisi önemli ölçüde devlet desteğinden yoksun kalacak, yabancılar ve onlarla çıkar birliğine girmiş şirketlerin insafına bırakılacaktır. Özelleştirme gerekçelerinin başında, bu işletmelerin zararda olmaları gösterilmektedir. Oysa bu işletmeler bilerek zarar ettirilmişlerdir.
 
TİGEM’ler Neden Zarar Ettirildi?
 
TİGEM’ler, 1980’li yıllardan başlayarak Türkiye’nin tam denetimli olarak “batı’nın güdümüne” sokulmak istenmesinin bir aracı olarak iflas ettirilmişlerdir. Batı’nın güdümüne sokmak için Türkiye tarımının çökertilmesi, böylelikle temel besinler bakımından dışsatımcı ya da kendine yeter ülke konumundan uzaklaştırılması gerekiyordu. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin elinde biriken bitkisel ve hayvansal ürün stoklarının eritilmesi, tarımsal girdilerine pazar bulunması gerekmekteydi. Bu bağlamda, ülkemizde öncelikle tarımsal KİT’lerin özelleştirilmesi ya da kapatılması sağlanmıştır.
 
 
 
 
TİGEM’ler Nasıl Zarar Ettirildi ?
 
Stratejik tarımsal kitlerden biri olan TİGEM’lerin zarar ettirilmesi için şunlar yapıldı: 
 
       * TİGEM işletmelerine Hazineden kaynak aktarılmadığı gibi, her yıl ürettikleri katma değerden gelişme yatırımları için gerekli temel ödenekleri ayırmalarına izin verilmedi; bu yüzden işletmelerin özel bankalara yüksek faizle borçlanması zorunlu duruma getirildi.
 
       * TİGEM’lerde ekonomik ömürlerini tamamlayan iş makinelerinin yerine yenileri alınmadı.
 
       * Altyapı yatırımları ihmal edildi.
 
      * TİGEM’lerde çalışan mühendis ve yöneticilerin işgörme ve üretme istek ve coşkuları geriletildi. Teknik elemanlar, masada oturan; tarlaya, bahçeye ve ahıra gitmek istemeyen personel durumuna getirildiler. Kimileri ise işletmeleri zarar ettirmek için neredeyse yarıştılar ya da görevlendirildiler.
 
Günümüze değin, Acıpayam, Çiçekdağı, Gelemen, İnanlı, Gökçeada, Ardahan, Hafik, Boztepe ve Kazova Tarım İşletmeleri gibi işletmeler ya özel sektöre kiralandılar, ya da kapatıldılar. Şimdilerde de elde kalanlar özelleştirme kapsamına alınacak.
 
TİGEM’lerin tümünün özelleştirilmesine karşı çıkılmalıdır.
 
Çünkü TİGEM’ler;
 
       * Türkiye sertifikalı tahıl tohumluğunun %80’ini, yem bitkileri tohumluğunun %75’ini üretmektedir.
 
* Türkiye damızlık hayvan gereksiniminin %10’nunu karşılamaktadır. TİGEM’ler Türkiye’nin en güvenilir damızlık kaynaklarına sahiptir. TİGEM’ler aynı zamanda dünyanın en önemli Safkan Arap Atı yetiştirme merkezlerindendir.
 
* Tarımsal Eğitim etkinlikleriyle, hizmet içi eğitim programları düzenleyen, aynı zamanda Ziraat, Veteriner ve başka fakültelerin öğrencilerine staj olanağı sunan başlıca kuruluşlardır. Öte yandan, kırsal kesim yoksul ve işsizlerine yönelik olarak sertifikalı eğitim programları da sunmaktadır.
 
*  Yayım etkinlikleriyle tarıma bilgi aktarmaktadırlar.
 
* Ziraat ve Veteriner Fakültelerinde ve diğer öğretim ve araştırma kurumlarında görevli araştırmacılara materyal ve olanak sağlamaktadırlar. Çiftliklerde yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde, birçok bitki çeşidi ve hayvan tipleri üretilmiştir. Onların özelleştirilmesi, Türkiye’nin birçok Ar-Ge etkinliğine zarar vermiştir ve verecektir.
 
Unutulmamalıdır ki, bir kamu hizmeti gerçekleştiren, iyi bir yönetim ile zarar etmeyecek olan TİGEM’lerin zararı esas itibari ile çiftçiye götürülen hizmetin bedelidir ve destekleme kapsamında ele alınmalıdır. Bu nedenle TİGEM’lerin zararını bahane etmek anlamsızdır. Bu hizmetlerin özel sektöre devri ise bir yandan girdi maliyetlerinin baskısı altında yok olma noktasına getirilen, diğer yandan finansman gücü olmayan ya da çok zayıf olan küçük ve orta ölçekli üreticilerimizin de sonu olacaktır. Aslında yapılmak istenen de budur; tarımsal istihdamı azaltmak, küçük işletmeleri tasfiye etmek ve endüstriyel tarım aldatmacasıyla çok uluslu şirketlerin pazar alanını genişletmek.
 
Sonuç olarak TİGEM’ler tarımın tohumluk ve damızlık gereksinimini karşılayan en önemli kuruluşlardır. Bunların özelleştirilmesi, çiftçimizi yabancı şirketlere ve onlarla çıkar birliği içinde olanların insafına bırakmak demektir.

Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
mustafa.kaymakci@ege.edu.tr
  



Bu haber 1,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,299 µs