büyük tuzak! | " /> büyük tuzak! | "/>

En Sıcak Konular

Türk köylüsüne büyük tuzak!

6 Mayıs 2009 16:06 tsi
Türk köylüsüne büyük tuzak! “İstediklerini elde ederlerse örneğin Hindistan'da pamukta olanlar Türkiye’de de olabilir. GDO’lu pamuk verimi Hindistan'da daha düşük olmuştur. Köylüler iflas etmiş, intiharlar çoğalmıştır.” Prof. Dr. Tayfun Özkaya anlatıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile TÜBİTAK temsilcilerinin ABD Tarım Bakanlığı’nın sponsorluğunda ABD’ye gitmesi ve bu gezinin doğurabileceği sonuçları Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya’ya sorduk.

Hem TBMM üyeleri hem de TÜBİTAK temsilcilerinin bir arada davet edilmesi ne anlama geliyor?

"Amaç TBMM’nin GDO’lu tohum ve ürün ithalatını serbest bırakması için üyeleri ikna etmektir. TÜBİTAK temsilcilerinin davet edilmesi de tüm halkımızda bilim ve teknik otoriteler de bunun arkasında kanısını yerleştirebilmek içindir."

ABD Tarım Bakanlığı yetkililerimizden neler talep edebilir?

"Gerekli yasal değişiklikleri yapmak ve ardın da Türkiye’de genetik tarıma ve genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) her türlü ticaret ve tüketimine kapıyı açmak."  

Peki, tüm bunlar Türkiye'nin tarım geleceği açısından ne gibi sonuçlar doğurur?

"İstediklerini elde ederlerse örneğin Hindistan'da pamukta olanlar Türkiye’de de olabilir. GDO’lu pamuk verimi Hindistan'da daha düşük olmuştur. Köylüler iflas etmiş, intiharlar çoğalmıştır.

Örneğin Hindistan’da iki araştırmacı normal pamuk ekenlerin, Bt pamuk ekenlere göre %60 daha fazla gelir elde ettiklerini ortaya koymuşlardır. (Seedling, January 2007, “Bt Cotton- The Facts Behind the Hype” http://www.grain.org/seedling/?id=457) Bt pamuk ekenlerin ilaç kullanımını azaltamadıkları ve verimi arttıramadıkları araştırmacılarca saptanmıştır. Seedling adlı dergide başka pek çok ülkede yapılan araştırma ve gözlemlerin benzer yolda bulgular içerdiği ortaya konmuştur. Bt pamuk solgunluğa daha fazla eğilim de göstermektedir. Bu gelişmeler sonucu Hindistan'da tohum satan dükkânlar yakılmış, 2006’da her ay 100 pamuk çiftçisinin intihar ettiği bildirilmiştir.

Verimi arttıracak ve tarımsal mücadele ilaçlarının kullanımını azaltacak, hatta sıfırlayacak başka teknolojiler bulunmaktadır. Bunlardan biri de “Entegre Zararlı Yönetimidir”. Buna İngilizce kısaca IPM deniyor. Pamuk dünyada da en fazla tarım ilacı kullanılan bir üründür. Bu yöntemde birçok yollar denenmektedir. Böceğin böceğe yedirilmesi bunlardan biridir. Mali’de 1140 çiftçinin katıldığı bir çalışmada bu yöntemleri kullanan çiftçilerin hiç ilaç kullanmadan, ilaç kullanarak pamuk yetiştiren çiftçilerden %21 daha fazla verim aldıkları saptanılmıştır. (Seeding, aynı makale) IPM denilen bu yaklaşımlar dev tarım şirketleri tarafından pek sevilmez. Çünkü bu yaklaşımlarla çiftçiye tohum, ilaç gibi satılacak bir şey yoktur. Çiftçiler bu yaklaşımla güç kazanırlar, kendilerine güvenleri artar.

Modern teknolojiden şüphesiz yanayız. Biyoteknoloji yararlı şekillerde kullanılacaktır. Buna şüphe yok. Ancak GDO’lu tohumlar şirketlerin elinde kâr makinesine dönüşmüştür. İlaç kullanımını azalttığı, verimi arttırdığı masaldır. Çevreye ve insana zararları konusunda da her gün yeni bir bulgu ortaya çıkmaktadır."

www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan

Konu ile ilgili diğer haberlerimiz

GDO karşıtı cesur bir ülke daha!

TBMM üyelerine ikna odaları mı?

Şeytani şirket Monsanto'nun meclis planı

GDO tam bir sorun yumağı!

  

 

 



Bu haber 1,349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,920 µs