En Sıcak Konular

Troid hakkında merak edilenler!

4 Mayıs 2009 16:04 tsi
Troid hakkında merak edilenler! Düzenli beslendiğiniz halde pantolonlarınız dar gelmeye başlıyorsa tiroidinizi kontrol ettirin. Eğer tiroit beziniz az çalışıyorsa, her geçen gün daha az kalori yakacağınız için beliniz mutlaka kalınlaşacaktır!..

Doğru besleniyorsunuz, spor yapıyorsunuz ama yine de pantolonlarınız gün geçtikçe daha çok sıkıyor. Kuru temizlemecinizi, çatalınızı ya da karın çalışma aletinizi suçlamayın. Hemen doktora gidenek tiroit bezinizi kontrol ettirin. Eğer tembel çalışıyorsa (ki milyonlarca Amerikalı'nınki öyledir...) en sağlıklı çözümlerle bile siz kilo almaya devam edersiniz.


* Tiroidiniz aylak aylak vakit geçiriyorsa, birçok şey ters gidebilir... Ama bu belirtiler öyle sinsidir ki insanlar ancak kilo almaya başlayınca, bir şeylerin ters gittiğini fark edip doktora koşarlar.

HEMEN TEST YAPTIRIN
* Tembel tiroit belirtilerini; cilt kuruluğu, eklem ve kas ağrıları, soğuğa karşı dayanıksızlık, yorgunluk, cinsel dürtülerde değişiklik, adet dönemlerinde düzensizlik ve hatta depresyon olarak sayabiliriz.
* Fakat daha kaliteli uyku ve daha çok azim size yardımcı olmayacaktır... Size faydası dokunacak tek şey, gidip hemen bir tiroit testi yaptırmaktır. 40 yaşının üzerindeki kadınlar en büyük risk grubunu oluştururlar.
* 50 yaşından sonra kadınların yüzde 10'u tembel tiroit yüzünden zor günler geçirirler ama pek çoğu bunun farkında bile değildir. Ve bu, gün geçtikçe daha da artarak büyüyen bir problem haline gelir. 60 yaşındaki kadınların yüzde 15'i ile 20'si ve erkeklerin yüzde 5'i anormal yavaş çalışan tiroit bezlerine sahiptir.

TAM BİR KISIR DÖNGÜ!
* Her ne kadar buna yol açan sebepler kesin olarak bilinmese de bugün şu kadarını biliyoruz: Kilo almak da tiroit bezinin çalışmasını yavaşlatan bir sebep. Kilo aldıkça tiroit yavaşlıyor ve tiroit yavaşladıkça kilo alımı artıyor. Nasıl? Tam bir kısır döngü değil mi?
* Temel olarak, tiroidiniz; yani boynunuzun alt kısmında bulunan minik bir beziniz, metabolizmanızı kontrol eden bir tür hormon salgılamaktan sorumludur. Metabolizmayı kontrol etmek demek; kalbinizden ciğerlerinize, davranışlarınızdan ruhsal sağlığınıza kadar her şeyi etkileyebilir demektir. Eğer tiroidiniz yavaşlarsa, her geçen gün daha az kalori yakacağınız için önünde sonunda bel çevreniz kalınlaşacak demektir. Prof.Dr. Mehmet ÖZ 

ENDOKRİNOLOGLAR NE DİYOR?
Halsizlik ve Kiloda değişiklik varsa :

Tiroid hormonu almak, kemik erimesi yapar mı?
Uzun süredir ve yüksek dozda tiroid hormonu kullanıyorsanız ve ailenizde kemik yoğunluğu sorunları çok görülüyorsa, egzersiz yapmıyor, yanlış diyetler uyguluyor, yeterince kalsiyum almıyor, fazla sigara içiyorsanız uzun sürede bir risk oluşturabilir. Böyle durumlarda kalsiyumu yüksek gıdalarla beslenmek, hatta gerekirse başta kalsiyum olmak üzere beraberinde magnezyum, çinko, boron ve D vitamini almak yararlı olabilir.

Tiroid mutlaka kilo yapar mı?
Eğer tiroid beziniz normal çalışıyorsa kandaki T3, T3 ve TSH normal seviyedeyse tiroid hastalıklarında kilo sorun olmaz. Ama tiroid bezinin yavaş çalıştığı hipotirodi (Yani bu hormonların düşük, TSH'ın yüksek olduğu) varsa kolay kilo alabilirsiniz. Tersine bu hormon düzeyleri yüksekse, gayret etmemenize rağmen zayıflarsınız. Eğer tiroid hormonlarınız yetersizse kilo vermekte zorlanırsınız. Bazen de premenopoz ve menopoz dönemlerinde tabloda birçok şey normal gözükmesine rağmen özellikle Haşimato tiroditi'nde kilo vermek zorlaşabilir. Tiroid sorunu olanlar hekim kontrolünde uzun kullanımda bazen ara vererek, selenyum vermek, tiroid fonksiyonlarını destekleyebiliyor.

Tiroid ilaçları nasıl alınmalı?
Tiroid hormon haplarının aç karnına alınması gerekiyor, emilim çok daha kolay oluyor. İlacı her gün aynı saatte almaya gayret edin.,


Tiroidin az çalışması ne gibi bulgular verir?
Kilo değişiklikleri, yorgunluk, halsizlik, ellerde titreme, terleme, uyku bozuklukları, solukluk, bitkinlik, saçlarda kuruma, seyrekleşme, size bir tiroid sorununuz olabileceğini düşündürmeli.

Bütün tiroid nodülleri ameliyat mı edilmeli?
Buna mutlaka iyi bir endokrinoloji uzmanı karar vermelidir. Bütün tiroid nodülleri, kanserleşme riski taşımaz. Eğer hekim uygun görürse biyopsi yapar, biyopsi patolojiye gider ve onun sonucuna göre karar verilir.

Sigarayı bırakınca kilo aldıysanız
 
Sigaranın içindeki nikotin tiroid fonksiyonlarını canlandırdığı için gizli hipotiroidiyi maskeleyebiliyor. Sigara tiryakisi olup aniden bırakanların bir kısmının birden kilo almalarının nedenlerinden biri nikotinin tiroid fonksiyonlarım canlandırıcı etkisinin ortadan kalkmasıdır. Bazı kişilerde sigarayı bıraktıktan sonra hızlı bir kilo artışı oluyorsa, o zaman bir hekime başvurmak, serbest T3, serbest T4 serbest TSH, TPO ve anti TPO tahlillerini yaptırmakta yarar var.

Prof.Dr. Mehmet ÖZ xprodoksit



Bu haber 2,861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,118 µs