En Sıcak Konular

Fındıkta 40 bin ton kaybın sebebi

29 Temmuz 2011 10:12 tsi
Fındıkta 40 bin ton kaybın sebebi Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, aflatoksin nedeniyle Türkiye'de yıllık fındık kaybının ortalama 40 bin ton olduğunu söyledi.

Fındık üreticileri ve ilgili kesimlerin ''aflatoksin'' konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Ordu Valiliği, ODÜ Ziraat Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ordu Ziraat Odası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ordu Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Aflatoksinsiz Fındık'' paneli, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz, panelde yaptığı konuşmada, kuvvetli bir zehir ve kanserojen olan aflatoksinin tüm fındık üreticileri tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizerek, ''Yapılan araştırmalara göre aflatoksin nedeniyle Türkiye'de yıllık fındık kaybı 40 bin ton'' dedi.

Karadeniz, aflatoksinin önüne geçebilmek için fındığın dalından değil, olgunlaşıp yere düştükten sonra toplanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Kaybın tabi ki çeşitli nedenleri var. Bu kayba en çok yine biz üreticiler neden oluyoruz. Üretici eğer daldan değil de yerden fındığını toplarsa bu zarar meydana gelmez. Kemale ermemiş ham olarak daldan toplanan fındıkların doğal olarak depo ömürleri de çok kısa oluyor. Fındık depoda aflatoksine maruz kalıyor. Bunun için fındığı optimum hasat döneminde ve yerden toplamalıyız. Daldan toplanan fındıklarda nem oranı daha yüksektir. Bunun yanında kemale ermemiş ve olgunlaşmamıştır. Protein, yağ ve diğer aromatik bileşenleri oluşmadığı için hasat dönemi olmayan fındıklar, güneş altında kururken bile aflatoksinin hızla arttığını görmekteyiz.

Ayrıca kendiliğinden yere düşmüş fındığın yerde fazla bekletilmeden toplanılması gerekmektedir. Yine fındık yerde fazla beklediği sürece aflatoksine maruz kalabilmektedir. Üreticilerimiz fındığını toplar toplamaz hemen güneşin altında kurutma yoluna da gidiyor. Bizim önerimiz fındığın fazla güneşin altında kurutulmamasıdır.''

Karadeniz, aflatoksinin insanlarda bazı hastalıkların ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Bu haber 1,321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,286 µs