En Sıcak Konular

Karaburun'un keçileri!

20 Temmuz 2011 09:53 tsi
Karaburun'un keçileri! Kırkım şenliklerini duydunuz mu? Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı yazıyor...

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı
mustafa.kaymakci@ege.edu.tr

Çoğumuz “Keçileri kaçırmak “deyimini biliriz. Türkçe sözlükte ”delirmek ya da bunalım içinde olmak” anlamına geliyor. Şimdi neden keçi sözcüğünü kullanıyoruz. Cevabı şu; keçi, memeli hayvan türleri içinde en zeki ve en inatçı hayvan olarak kabul edilir. Bu bağlamda zekamızı kullanmadan hareket ettiğimiz zaman bu deyimi kullanıyoruz. Bir başka deyişle keçi ile zekayı eş anlamda iki sözcük olarak dikkate alıyoruz. Ancak gerçek anlamda da Türkiye’den keçiler kaçıyor. Daha doğrusu keçi varlığımız giderek azalıyor, yok oluyor. Çevre ve Orman Bakanlığı hazırlamış olduğu keçi zararlarının azaltılması eylem planı ile 2012 yılında kıl keçi sayısını 6 milyondan 2 milyona indirileceğini belirtiyor. Keçi sayısının azaltılmasında en önemli gerekçe ormanların korunmasıyla bağlantılı. İlköğrenimden başlayarak çocuklarımıza keçiyi düşman olarak benimsettik. Kentlerimizde oturanlar keçi eti ve sütünden kaçar oldular. Ancak ormanlarımızın yok edilmesinde kıl keçilerinin doğrudan payı, bilimsel çalışmalarla tespit edilmedi. Turistik yerler için ormanın tahrip edilmesi, golf sahaları yapmak üzere makilik hatta ergin ağaçların kesilmesi, tarla açmalar, yaz yangınların payları araştırılmadı. Kıl keçiye bakış açısı, tarım bilimi açısından olduğu kadar toplumsal koşullarımız açısından da uygun değil. Kıl keçisi, özellikle ılıman ilklim kuşağının ve ekosistemin doğal bir parçası. Diğer yönden, orman içi ve kenarı köylerin en önemli geçim kaynağı olduğu gibi önemli gen kaynaklarımızdan da birisi. Kıl keçisi yerine ikame edilen diğer tarımsal etkinlikler orman içi ve kenarı işletmeler için şimdiye değin geçerli olmadı.

Orman-keçi ilişkilerinin çözümü için öncelikle şunu bilmeliyiz. Kıl keçileri ormana gübre bırakır, sık makilik alanlarda koridor açarak yangın şeritlerini oluşturur, yetişmiş ormanlık alanlarda otlayarak yangınlara karşı dip temizleyici olarak görev yaparlar, ileride beklenilen olumsuz iklim koşullarında yaşayabilecek en dayanıklı hayvandırlar, Anadolu kültürünün önemli birer öğesidirler, ürünleri de hem doğal, hem lezzetlidir. Üstelik Avrupa Birliği ülkelerine pazarlama şansı olan hayvansal ürünlerin başında keçi ürünleri gelecektir. Ne Yapmalıyız? Türkiye kıl keçilerinin genetik ıslah etkinliklerinin iki boyutta geliştirilmesi planlanmalı. Birinci boyutu, kıl keçilerinin saf yetiştirme ve seleksiyon ile verim düzeylerini iyileştirilmesi çalışmalarıdır. Bu amaca yönelik olarak kıl keçilerinin yetiştirildiği ortamlarda araştırma birimleri kurulmalı. İkinci boyutu ise, kıl keçilerinin ağırlıklı olarak melez süt keçilerine dönüştürülmesi çalışmaları olmalı. Keçi-orman ilişkisi, her şeyden önce, insan-orman ilişkisinin bir sonucudur. Bu nedenle, konuya öncelikle orman içi ve kenarı köylülerin dirlik sorununun çözümü açısından yaklaşılmalıdır. Ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi konusu, bu bağlamda ele alınmalıdır.

İzmir’de kıl keçisi yetiştiriciliği yapılan ilçelerin başında Karaburun geliyor. Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, keçi yetiştiriciliğinin ekonomik olduğu kadar kültürümüz için önemini bilen ender aydınların başında geliyor Bu nedenle geçtiğimiz ay, ilçede 25 Haziran 2011 günü  “Kırkım Şenliği” düzenlendi. Halk oyunları oynandı, kırkım yarışmaları düzenlendi, kavurmalar ve keçi sütünden yapılmış tatlılar yenildi. Bir bakıma hor görülen keçiyle barışıldı. Bu etkinlik kentlilerin kırsal kesime, kendi kültürüne yabancılaşmasının kırılması nedeniyle de çok anlamlı. Emek verenleri kutluyorum.                                



Bu haber 1,755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,748 µs