Yavaş ye, kilo alma! | " /> Yavaş ye, kilo alma! | "/>

En Sıcak Konular

Yavaş ye, kilo alma!

11 Temmuz 2011 09:19 tsi
Yavaş ye, kilo alma! Fazla kilolarıyla sorun yaşayanların sayısı hızla artıyor. Her gün onlarca alternatif diyet reçeteleri sunuluyor. Çaresizce bir onu bir bunu deneyerek sağlığından olanlar da ümitlerini yavaş yavaş kaybediyor.

Diyet yapmak deyince akla gelen yasaklar yüzünden kilolarıyla mutlu olmaya çalışanlar her lokmayı 13 kez çiğneyerek diyet yapmadan zayıflayabilir. Meslekî tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, diyetisyene gitme ihtiyacı duymayan yani olması gereken kiloda olan kişilerin yüzde 95'i çok yavaş yemek yiyor.

Bunun tam tersi olarak zayıf olup kilo almak için diyetisyene başvuran kişilerin tamamı yüzde 100 çok yavaş yemek tüketiyor. Buradan yavaş yemek yeme ile obezite arasında ters bir orantı olduğunu çıkarabiliriz. Hızlı yemek suretiyle vücudumuza çaktırmadan fazladan enerji alıyoruz. Böylece ihtiyaç fazlası enerjiyi hızlı yemek yiyerek fark etmeden depoluyoruz. Halbuki yavaş yemek yesek, vücut alınan yiyecekleri tam analiz edip ihtiyacını karşılayacak miktarı sağladıktan sonra bize dur diyecektir..

Hızlı ve aşırı yemek yemenin birçok sebebi var. Günümüzün hızlı yaşam temposuna ayak uydurmak zorunda kalan pek çok kişi için, yemek yemek için harcanan süre boşa giden bir zamanmış gibi görülüyor. Fast food beslenmenin artışındaki temel neden de bu, halbuki yaşamamız için gereken nefes almaktan, su içmekten sonra en önemli şey yemek yemektir.

Bu bizim temel sağlığımızı korumamız için gereken en önemli etkendir. Öyle ki sağlıklı beslenme yoluyla birçok hastalığın önlenebildiği bir gerçek var. Diğer bir neden ise duygusal açlığımız, daha doğrusu mutsuz ya da mutlu olduğumuz durumlardaki duygusal karmaşadan hazza ulaşmak için yemeği bir araç olarak görmemiz denilebilir.

Bilinen bir gerçektir ki, obezite bir 'tatminsizlik hastalığı'dır. Duygusal veya biyolojik eksiklikler kişilerde obezitenin sebepleri arasında hatırı sayılır bir yer teşkil eder. İnsanlar yiyeceklerin tadını 2 şekilde daha çok alabilir, ya hızlı yiyerek çok miktarda tüketerek veya yavaş yiyerek ve çok çiğneyerek daha çok tat öğesinin dil ile temasını sağlayarak. Bilindiği üzere tat ve koku duyuları birbiriyle çok ilişkilidir ve neredeyse aynı mekanizma ile beynimizde kodlanır. Yenilen bir besinin tadını kokusuyla birlikte öğreniyor ve hatırlıyoruz.

Çiğnemek ya da yavaş yemek suretiyle yiyecekteki tat ve koku öğelerinin açığa çıkma oranı mekanik olarak artırır. Bu da yiyecekten gerçekten daha çok keyif almamızı buna bağlı olarak daha çabuk doyuma ulaşmamızı sağlar. Yiyeceklerin ağızda yeterince küçük partiküller haline getirilmesinin sindirim sistemi sağlığı açısından da faydası vardır.

Zaman

Bu haber 1,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,699 µs