En Sıcak Konular

Avrupa yasaklıyor Türkiye teşvik ediyor

6 Temmuz 2011 09:11 tsi
Avrupa yasaklıyor Türkiye teşvik ediyor NBŞ'nin insan sağlığı için oluşturduğu tehlike ciddi ciddi tartışılırken hükümet, hukuk kararlarını da görmezlikten gelerek ABD'nin tekel şirketi Cargill'in pazar payını yükseltti

Kamuoyunda tatlandırıcı olarak bilinen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası bu yıl da sessiz sedasız yüzde 50 artırıldı. NBŞ'nin insan sağlığı için oluşturduğu tehlike ciddi ciddi tartışılırken hükümet, hukuk kararlarını da görmezlikten gelerek ABD'nin tekel şirketi Cargill'in pazar payını yükseltti. Pancardan şeker üretiminde ilk sırada bulunan Fransa ve Hollanda bıkarın kota artırımını NBŞ'yi tamamen yasaklarken, ABD ise yüzde 10 olan üretim kotasını yüzde 2'ye düşürdü.

2010-2011 pazarlama yılı için 244 bin ton olarak belirlenen nişasta bazlı şeker kotası yüzde 50 oranında artırılarak 366 bin tona çıkarıldı. Türkiye ise zaten yüksek seviyede bulunan NBŞ kotasını yüzde 50 daha artırarak pancar üreticisine büyük bir darbe vururken, ABD'li Cargill'e de büyük bir kıyak geçmiş oldu. İşin en acı tarafı da kota artırımı, hukuk kararları görmezlikten gelinerek yapılıyor. Şeker-İş Sendikası, kota artırımında yürütmeyi durdurma yönünde bugüne kadar Danıştay'a açtığı 7 davanın 6'sını kazandı. Şeker-İş Sendikası, bununla da yetinmeyip konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımıştı.

NBŞ'nin kota artırımında, Bakanlar Kurulu kararının zamanlaması dikkat çekiyor. NBŞ kota artımında yürütmeyi durdurma yönünde açılan davalar, yürütmeyi durdurma yönünde sonuçlansa bile uygulanabilirliği kalmıyor. Mahkeme kazanıldığında, firmalar çoktan kota artırımından sağlanmış oldukları tatlandırıcılarını satmış oluyorlar.

Öte yandan, Türk Şeker bünyesindeki şeker fabrikalarında şu anda 1 milyon ton şeker stoku bulunuyor. Şeker arzında bu kadar fazlalık varken NBŞ kotasının yüzde 50 artırılması, stoktaki şekerlerin maliyetini artıracağı gibi bu şekerler elde kalacak. Bundan dolayı geçmiş yıllardaki pancar kotalarının daha da düşmesi gündeme gelecek.
NBŞ pazarının yüzde 60'ı Cargill'e ait...

Bugün ülkemizde, kotası bulunan 5 NBŞ firması bulunuyor. Bu firmalar Cargill, Amylum Nişasta, Pendik Nişasta, Tat Nişasta ve Sunar Nişasta'dan oluşuyor. Bu tesislerin günümüzdeki toplam kapasiteleri 1 milyon tona civarında seyrediyor. NBŞ sektöründeki kurulu kapasitenin sadece 440 bin tonu Cargill'e ait. Cargill'in kendi tesisleri ile Ülker'le yarı yarıya ortak olduğu Pendik Nişasta birlikte dikkate alındığında, Cargill'in toplam kotası ve pazar payı yaklaşık yüzde 60'a ulaşıyor.
Avrupa'da 16 ülke NBŞ üretiminden tümüyle çekildi

Türkiye'de NBŞ kotası her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 50 artırılırken, Avrupa Birliği'nde toplam 16 ülke NBŞ üretiminden tümüyle çekildi. AB'de halen NBŞ üretimini sürdüren 8 ülke bulunuyor. Bu ülkeler de pancar şekerini ya hiç üretmeyen, ya da cüzi miktarda üreten ülkelerden oluşuyor. Avrupa ülkeleri arasında pancardan şeker üretiminde ilk sıralarda yer alan Almanya'da NBŞ üretim kotası yüzde 1.95 iken, Fransa ve Hollanda'da ise NBŞ üretimine kota tahsis edilmiyor. Türkiye'de ise yüzde 10 olarak uygulanan NBŞ üretim kotası, sanki düşükmüş gibi bir de Bakanlar Kurulu kararı ile her yıl yüzde 50 oranında yükseltiliyor. 

Bu haber 1,678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,980 µs