Posa bizim için neden iyi? | " /> Posa bizim için neden iyi? | "/>

En Sıcak Konular

Posa bizim için neden iyi?

28 Nisan 2011 12:30 tsi
 Posa bizim için neden iyi? Her sağlıklı beslenme yazısında ‘lif’yahut ‘posa’ kelimeleri mutlaka geçer. Ve peşinden ‘bol posalı beslenin’ önerileri gelir. Peki, bol posalı beslenmek ne kadar posa almak demek acaba?

Dr. Hasan İnsel/ Milliyet Cadde

NEDEN DAHA FAZLA POSAYA iHTiYACIMIZ VAR?

Posa, kolesterolün düşürülmesi, kan şekerinin dengelenmesi gibi etkileriyle sağlığı olumlu yönde destekler. Günde 25-35 gram kadar alınmalıdır. Fakat  çoğu kişi yeterli sebze  meyve ve tam tahılları tüketmediği için ihtiyacı  olan posayı karşılayamıyor

Her sağlıklı beslenme yazısında ‘lif’yahut ‘posa’ kelimeleri mutlaka geçer. Ve peşinden ‘bol posalı beslenin’ önerileri gelir. Peki, bol posalı beslenmek ne kadar posa almak demek acaba? Acaba az mı posa alıyoruz, yoksa fazlasını mı? Posa konusunu diyetisyenimiz Müge Başer'le konuşuyorduk, çok güzel anlatıyordu, ben de sizler için yazmasını rica ettim. İşte Müge'den posalı beslenmeye dair bilgiler:
“Posa vücudun yiyeceklerden aldığı ancak sindiremediği ve kan dolaşımına giremeyen kompleks karbonhidratlardır. Çözünür ve çözünmeyen posa şeklinde iki çeşidi vardır.
Başlıca bitkisel kaynaklı yiyecekler posa içerir. Posa, öncelikle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesiyle kolesterolün düşürülmesi, kan şekerinin dengelenmesi gibi sağlığı olumlu yönde destekler, kilo kontrolüne de yardımcı olur. Posa bu yararlı etkileri için ortalama olarak günde 25-35 gram kadar alınmalıdır. Fakat çoğu kişi yeterli sebze meyve ve tam tahılları tüketmediği için ihtiyacı olan posayı karşılayamamaktadır.

Posa bizim için neden iyi?

Yüksek posalı beslenme tarzı kan kolesterol seviyelerini azaltıcı, kabızlıktan koruyucu ve sindirimi yavaşlatıcıdır. Uluslararası Kanser Enstitü-     sü' nün yaptığı bir çalışma, yüksek lif alımının kolorektal kanser riskinin azaltabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla posalı beslenme tarzının kanser riskini azaltabileceğini söyleyebiliriz. Yapılan bazı çalışmalarda da rafine karbonhidratları (beyaz ekmek, beyaz un ve şekerli yiyecekleri) fazla ve tahılları az yiyen bir kişinin tip 2 diyabet riskinin artabileceğini kanıtlamış. Başka bir çalışmaysa tam tahıllar ve sebze, meyve tüketimiyle posa alımının artışının tip 2 diyabet riskini azaltılabileceğini  göstermiş.

Posa nasıl alınabilir?

Sebze ve meyveler, tam tahıllar, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagiller gibi besinler önemli posa kaynaklarıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek, pirinç, makarna yerine bulguru tercih etmek, meyve suyu yerine meyvenin etli kısmını yemek, çorbaları püre haline getirmek yerine taneli bir şekilde yemek, çorbalara ve salatalara haşlanmış kurubaklagiller eklemek, kek, kurabiye, tatlıları şeker yerine taze ve kuru meyvelerle zenginleştirmek alınan posa miktarının artırılmasını sağlayacaktır. Tabii ki posanın alımının artırılmasının yanında günlük sıvı tüketimi de önemlidir. Bol su tüketimi olmayan kişiler posayı ne kadar fazla alsalar da özellikle kabızlık gibi bağırsak hareketlerinin düzeninin sağlanmasında fayda sağlayamayacaklardır.
Bunun yanı sıra beslenmenize ekleyeceğiniz bir avuç fındık, badem veya ceviz, meyvelerin iyice yıkanarak kabuklu olarak yenilmesi, kuru meyveler veya bunlarla hazırlanan komposto/ hoşaflar, öğünlerde bol miktarda çiğ domates, salatalık, maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerin eklenmesiyle de posa alımı artırılabilir.
Posa alımı kontrollü ve dengeli bir şekilde olmalıdır, birden fazla miktarda posalı yiyeceklerin tüketimi gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca fazla miktarlarda posanın alımı da vücutta demir, çinko gibi bazı minerallerin emilimini engelleyebilir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz ne kadar ve nasıl posalı beslenmeniz konusunda yol gösterecektir.”


 



Bu haber 1,320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,517 µs