Prostat'a yararlı bitkiler... | " /> Prostat'a yararlı bitkiler... | "/>

En Sıcak Konular

Prostat'a yararlı bitkiler...

12 Kasım 2010 11:01 tsi
Prostat'a yararlı bitkiler... Prostat şikayetlerinde yararlı bitkiler var mı?

Klinik çalışmalar bitkisel ilaçların prostatta kimyasal ilaçlar kadar etkili, yan etki bakımından da çok daha güvenilir olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin kabak çekirdeği, prostat hastalarında şikayetlerin giderilmesinde yararlı.

Prostat, erkeklerde idrar kesesiyle dış idrar kanalı arasında bulunan bir organ olup meninin sıvı kısmının oluşumundan sorumludur. Ancak halk arasında “prostat” denince akla erkeklerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen prostat şikayetleri, prostat büyümesi (iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH)), prostat iltihabı veya prostat kanseri geliyor.

Aslında prostatın yaş ilerledikçe büyümesi normal bir fizyolojik olgu. Başlıca belirtileri arasında, sık idrara çıkma, idrarın çatallanması ve idrar yaparken yanma, idrar yaptıktan sonra mesanenin tam olarak boşalmadığı hissi, gece sık sık idrara kalkma veya idrar yapamama sayılabilir. Hastayı bezdiren bu can sıkıcı şikayetlerin giderilmesi önemlidir. Ancak daha önemlisi prostat büyümesi, iltihaplanması ya da kanseri gibi durumlarda belirtiler başlangıçta birbirine oldukça yakın seyretmektedir. Bu nedenle 50 yaş üzerinde erkeklerde mutlaka belirli aralıklarla (ortalama yılda bir defa) kontrol yapılması gerekir. Prostat şikayetlerinde teşhisin erken konması son derece önemlidir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ ETKİLİ

Prostat büyümesinde hastalarda yukarıda bahsettiğim temel şikayetlerin hafifletilmesinde bitkisel ilaçlar başarıyla kullanılmaktadır. Ancak hangi tedavi kullanılırsa kullanılsın, büyümüş prostat bezinin eski boyutuna döndürülmesi mümkün değildir. İlaç tedavileri şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilmektedir. Yürütülen bilimsel ölçekte klinik çalışmalar bitkisel ilaçların en az diğer kimyasal ilaçlar kadar etkili, buna karşılık yan etki bakımından çok daha güvenilir olduğunu ortaya koymaktadır. Mesela hepimizin günlük hayatında severek yediği kabak çekirdeği, prostat hastalarında idrar akışını hızlandırarak şikayetlerin giderilmesinde yararlı olabilmektedir. Tabii bazı püf noktaları var. Etkili bileşenlerin ısıya hassas olması nedeniyle kavrulmamış kabak çekirdeği olması ve birkaç ay gibi uzun süreli kullanılması gerekir. Ama her gün bir-iki avuç dolusu kabak çekirdeği yendiğinde çekirdeklerde yarı yarıya yağ bulunması nedeniyle şişmanlama kaçınılmaz. Bu nedenle kabak çekirdeği özütü taşıyan kapsüllerin günde 120 miligram civarında alınmasını öneririm.

Prostat büyümesinde üzerinde en fazla klinik çalışma yapılan ve güvenilirliği klinik çalışmalarla da ortaya konulan bitki bir cüce palmiye türü olan saw palmetto’dur. Bitki ülkemizde bulunmamaktadır. Bu nedenle eczanelerde hazır ilaç şeklinde ürünleri satılmaktadır. En az altı ay süreyle günde 320 miligram kullanıldığında hasta şikayetlerinde belirgin bir düzelme sağlayabilmiştir. Bilimsel bulgular incelendiğinde etkinlik bakımından saw palmetto’nun daha etkili olduğu görülmektedir.

ISIRGAN KÖKÜ DE OLUR

Isırgan kökü prostat şikayetlerinde yararlanılan ve etkinliği klinik olarak ortaya konulan bir diğer bitkidir. Bu bitkinin de kök özütünün günde 1 gram civarında kullanılması önerilmektedir. Saw palmetto ile karışım halinde uygulandığı da görülmektedir. 

Bahsettiğim bu üç bitkisel ürün dışında da bazı bitkilerden prostat şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlanılmaktadır. Bu bitkilerin temel etki şekli erkeklik hormunu sentezini baskılamak ya da yıkımını hızlandırmak suretiyledir. Ancak bu etki bitkisel ilacın kesilmesiyle tekrar eski şekline dönüşmektedir. Bir Afrika bitkisi olan Afrika eriği (Pygeum africana) ilaç halinde pazarlanmaktadır. Yakıotunun (Epilobium parviflorum) topraküstü kısımlarının da etkili olduğu bildirilmektedir.  

Prostat şikayetlerinin hafifletilmesinde daha güvenilir bir tedavi uygulaması için öncelikle bitkisel ürünlerin tercih edilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Etkinliği ve güvenilirliği yeterli sayıda insan denemeleriyle ortaya konulmuştur.

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA xprodoksit



Bu haber 1,787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,739 µs