En Sıcak Konular

Tasavvufu herkes anlar...

31 Ekim 2010 19:35 tsi
Tasavvufu herkes anlar... "Kur'an kaynaklı tasavvufu herkes anlayabilir. Kalbini 'temiz' tutmaya çalışan herkes elbette! Tasavvufun sadece 'havas' olanlara açılacağı bilgisi ise tuzak bir ifadedir!"

Yeni Şafak gazetesinden Hale Kaplan Öz'ün, Hayykitap Genel Yayın Yönetmeni Rauf Baysal ile yaptığı röportaj:

Herkes îçin Tasavvuf (HİT) serisi, beş yıldır Hayykitap tarafından yayınlanıyor. Yüzyılın başdöndüren hızdaki hayatında, mutsuzlaşan bireye bir çıkış yolu göstermek amacıyla yola çıkan yayınevi, İmam Gazali, tbn Arabi, Hz. Ali, Tirmizi, Abdülkâdir Geylânî gibi mutasavvıfların kitaplarından seçmeleri küçük kitapçıklar halinde yayınlıyor. Tabii önlerine çıkan engellere rağmen. Hayykitap'ın Genel Yayın Yönetmeni Rauf Baysal ile hem bu engelleri hem de tasavvuf yayıncılığı merkezinde yakın dönem planlarını konuştuk.

- Niçin 'Herkes îçin Tasavvuf (HİT) adında bir seri yayınlama gereği duydunuz?

Hayatı anlamamız kasıtlı olarak zorlaşünldı. Yüzlerce yıldır hayatin hakiki anlamını açıklayan kitaplar arak pek okunmuyor. Sanıyoruz ki hayat çok karmaşık ve biz ne kadar çabalarsak çabalayalım bu işin içinden çıkamayız. Oysa yıllarca önce bu anlamlar aynıydı bugün de aynı. Teknoloji sadece hızımızı arttırmakla kalmadı, kâinatın ve vücudumuzun bütünlüğünü de parçaladı. Bu gün mutlu olabilmemiz için kendi hayatimizi yeniden bütünlememiz, tevhid anlayışının yapı taşlan olan anlamlan temizlememiz gerekiyor.

İnsanlar sürekli tüketerek ve sadece dünyevi ihtiyaçlarının tatminine odaklanarak mutlu olamayacaklarım anladılar. Günümüzde hız ve baş döndüren teknoloji "hayatı kolaylaştinyor" gibi görünse de, yalnızlık ve mutsuzluğa çözüm olamıyor. Hep eksik kalan bir şeyler oluyor. Maddi yaşamın ağırlığı insanın manevi ihtiyaçlarını da arttırıyor. Soğuk çalışma hayatının, sevgiden uzak ilişkilerin ve yoğun iletişim bombardımanının altında ezilen binlerin hayatına 'anlam' katmak için manevi bir yol göstericiye ihtiyaç duyuyor. Kitapların da bu noktada hayati bir işlevi var. Hayykitap olarak bu hayati işlevi yerine getirmek, insanlan 'diriltmek' için yola çıktık.

Ancak konu kitap olunca, gördük ki manevi dünyasını zenginleştirmek ve tasavvufa adım atmak isteyenler hep engellerle karşılaşmış ve karşılaşmaya devam ediyor.

- Nedir bu engeller? Hayykitap bu engelleri kaldırabildi mi?

İlk engel, var olan eserlerin dillerinin ve muhteviyatının ağırlığı. .. Yeni tasavvuf okuyucusu, daha çok işin içinde olan uzmanlara ve manevi yolculukta epey yol kat etmişlere hitap eden 'ağır' eserler altında eziliyor; bir iki sayfa oku¬duktan sonra ilgisini kaybediyor. Böylece önemli eserler halka yayılamıyor, kısıtlı bir kitlenin tekelinde kalıyor.

İkinci engel ya da tuzak sahte tasavvuf kitapları. Manevi alanda yol almayı Ferrari satmaya eşitleyen bu tip popüler kitaplar, özümüzle alakası olmayan 'new age' kavram ve öğretileri temel alıyor. Kabala, reiki, transandantal meditasyon gibi 'kodlarla yazılan bu kitapların (dolayısıyla bu kodları taşıyan öğretilerin) en büyük riski ise arayış içinde olan okuyucuyu yanlış 'adreslere yönlendirmesi.

Üçüncü engel ise 'tasavvuf mühendisliği'. Yani o halin içinde olmayıp, içindeymiş gibi yapanların: tasavvufu bir garnitür gibi kullananların eserleri. Kurguya, mühendisliğe, tekniğe önem veren, 'nasıl daha ilginç olur' sorusunu ön plana alan eserler okuyucuyu hakikatin kendisi ile baş başa bırakmak yerine türevlerle, ikinci el yansımalarla oyalıyor. Cevheri değil, onun basiteştirilmiş, ticarileştirilmiş halini servis ediyor.

Hayykitap'ın 'Herkes İçin Tasavvuf' serisi işte bu 3 engeli kaldırma iddiasıyla projelendirildi. Amacımız, bu topraklardan çıkan en önemli felsefi birikimi paylaşmak, hakikatin peşindeki insanların yazdığı 'hakiki eserler'in okunmasını yaygınlaştırmak.

- HİT serisinden 5 yılda 11 kitap yayınladınız. Okuyucunun seriye gösterdiği ilgi nasıl? En başta neyi hedeflemiştiniz, karşınızda duran son fotoğraf nedir?

İyinin her zaman alıcısı oluyor, okuyucu teveccüh gösterdi, farkımızı anladı. Butik ve genç bir yayınevi olmamıza rağmen serinin birçok kitabı 2'inci, 3'üncü baskılan yaptı. Hedefimize ulaştık mı? Gönül ister ki bu güzel kitaplan onbinler okusun, 20, 30 baskı yapsın. Ama okuyucu nezdinde bir farkındalık yarattığımızı, HÎT'in bilinçli bir şekilde talep edilen, güvenilen bir marka olduğunu söyleyebilirim.

HiT dışında 'Gizli Hazinenin Keşfi' adında bir tasavvuf serimiz daha var. Bu serinin son üç kitabı Hayati Sır imzasıyla yayınlanan 'Hayati Sır', 'CERN Kabala Deccal ve Mehdi' ve 'İyiliğin Kılıcı'... Bu kitaplar da okuyucularımızdan yoğun ilgi gördü. Tasavvufla bugünü irtibatlandıran, insanlan şeytanın 'en güncel' tuzaklarına karşı uyaran, sırları 'bir' 'bir' açıklayan, perdeleri 'bir' 'bir' kaldıran Hayati Sır'ın kullandığı 'yeni dil' de, bu kitaplan 'rakipsiz' bir kulvara oturttu.

- Hakikate ulaşmada, insanın önündeki engeli kaldırmaya aday çağdaş akımların istilasındaki zamanın insanına ne söylemek istiyorsunuz bu seri ile?

İnsan tarih boyunca sürekli bir arayış içindedir. Hele bugün! Şeytan tüm medya üzerinden eşikaltlarımıza yönelik bir iletişim bombardımanına maruz bırakmışken hepimizi. Kendimizi hiçbir çağda bu kadar çaresiz hissetmedik. Ancak medyatik bir 'sürü' olunca rahatlayabileceğimizi söylüyorlar bize. Bu gizli mesajlara direnip hâlâ 'insan' kalabilmeyi becerebilmiş olanlar da hayırlı bir arayış içinde işte!

Ve şeytan bu insanları da şimdi tersyüz etmeye çalışıyor. Yapay tatlandırıcılar gibi yapay dinlerle elbette...

Hayykitap şeytanın bu tehlikeli oyunlarım bozmak için çıktı yola. Hayrı ve banşı dünyanın her yanma yayabilmek için. Şeytanın önünü kesmek için!

- İbn Arabi, İbn Sina, Tırmizi, Muhasibi gibi büyük alimlerin eserlerinden bölümler var "HİT" kitaplarında. Alimler sözünü herkes için söyler de tasavvufu gerçekten herkes anlayabilir mi?

Kur'an kaynaklı tasavvufu herkes anlayabilir. Kalbini 'temiz' tutmaya çalışan herkes elbette! Kur'an nasıl tüm insanlara gelmişse, manevi yolculuk da epey yol kat etmişlere. Tasavvufun sadece 'havas' olanlara açılacağı bilgisi ise tuzak bir ifadedir!

- Tasavvuf deyince akla gelen kitapların aksine ince ve sade bir dili var serinin. Kısaltılmış ifadesiyle "HİT'in tasavvufun "poplaşması" olarak algılanması da mümkün.

İşte bir önceki sorunuzun cevabını bu soruda siz verdiniz! Ama küçük bir yanılgı ile birlikte. Anlaşılır olmak çabası nasıl 'poplaşma' olarak değeriendirilebilir. Hayat aslında çok sade ve basittir. Sözü karmaşık hale getirmek biraz da şeytanın işidir!

- Nefsin Terbiyesi kitabının alt başlığı "Allah'la Aramızı Nasıl Düzeltiriz?" Bana göre çok samimi bir ifade ama bazı çevrelerce eleştirileceği kaygısını taşıyorum. Bu gibi konularda eleştiri alıyor musunuz?

Kalbin içi samimi olduktan sonra dışınızdan gelen eleştirilere pek kulak vermiyorsunuz işin doğrusu!

- "Seri, Türk insanım bu topraklara ait gerçek tasavvufla tamştirmayı amaçlıyor" ifadesi kullanılmış tamum metninde. Gerçek tasavvuftan kastınız nedir?

Biraz önce söylemğimiz gibi 'gerçek tasavvuf' Kur'an kaynaklı tasavvuftur. îman etmemiş bir yazarın tasavvuf yolculuğu bizi pek ügüendirmiyor. Aslında okuyucuyu da ilgilendirmemesi gerekiyor. Onlann 'the secret' dediği 'şey' şeytana tapmaya kadar götürebilir sizi!

İşte HİT'in ilk 11'i!

• Kur'an'ın Cevherleri/ İmam Gazali
• Allah Kimleri Sever?/ İbn Arabi
• Hz. Ali'nin Selamı Var / Hz. Ali
• Kalbin Anlamı/ Tirmizi
• Mevlânâ'nın Kalbine Açılan Kapı/ Bilal Kemikli
• Kalbin Nuru/ Abdülkâdir Geylânî
• 5 Vakit İstanbul/ Ümit Meriç, Sadettin Ökten, Leyla İpekçi, Senai Demirci, Hüseyin Hatemi
• Nefsin Terbiyesi/ Muhâsibî
• Özün Özü/ İbn Arabi
• Arifler ve Olağanüstü Hadiselerin Sırlan/ İbn Sina, Fahreddîn Râzî
• Hz. Muhammed'i Hissetmek/ Âsim Koksalit

- Bu seriye alman kitaplar nasıl belirleniyor?

Hayykitap bu konuda Türk Diyanet Vakfı'na bağlı ISAM'dan Ömer Türker ve Ekrem Demirli gibi akademisyenlerden danışmanlık alıyor. Titiz Türkçeleştirmenin ardından ince bir editörlük çalışmasıyla bu topraklardaki gizli cevher okumaya hazır hale getiriliyor. Sade bir dili ve okumayı kolaylaştıran rahat bir görsel tasarımı tercih ediyoruz. Bu tanımıyla Hayyki-tap'm yayımladığı tasavvuf kitapları, geleneksel olarak din ve tasavvufla haşır neşir bir ailede büyümüş, Kur'an'ı Kerim'le genç yaşlarda tanışmış 'dindar' okuyucunun yanı sıra, seküler olarak yetiştirilmiş ama gün gelip hayatin, varlığın anlamım sorgulamaya başlayan, içindeki manevi boşluğun farkına varan ve tasavvufla tanışmak isteyen 'geniş kitleler' için de ideal.

-2011'in HİT'leri ne olacak?

• Ölmeden Ölmek/ İbn Arabi
• Kısa Surelerin Tefsiri/ İbn Sina
• Nefsin 7 Tavn/ Marmaravi
• Arzulann Tercümanı/ İbn Arabi
• A/efe Muhasebesi/ İbn Arabi
• Ariflerin Satrancı/ İbn Arabi .
• Tavsiyeler Kitabı/ İbn Arabi
• Allah'ın Güzel İsimleri/ Kuşeyri
• Hallaç Divanından Seçmeler/ Ekrem Demirli
• Allah'ın Mahlûkatı Yaratmadaki Hikmetleri/ Gazali
• Kelimelerin Canı/ Kuşeyri
• Kabe'nin. Hakikati/ İsmail Hakkı Bursevi

- Gerek İslam felsefesi ve gerekse tasavvuf alanında yayınlanan kitaplarda en çok üzerinde durulması gereken konu sanırım çeviri. Özellikle bugünün Türkçesi'nin yer almadığı metinler okuru bu kitaplardan uzaklaştırıyor. Yeni bir tasavvuf dili oluşturmak gibi bir iddianız yok biliyorum ama bu alanda görünürlüğü ve idraki arttırmak için neler yapılabilir?

'Çeviri' sözünü biz pek doğru bulmuyoruz. Kur'an dilini bilen samimi kullann, hayatı 'bir' anlama gayesi olarak değerlendirebiliriz bu çabaları. Çünkü hepimizin aslında tek 'bir' anadili var!

Ama bugün için, şeytanın ileri teknoloji üzerinden inşam yakıp yıkma faaliyetlerini "yeni 'bir' dille" okuyucuya anlatma çabası içinde olan yazarlarımız var elbette. Sizin bahsettiğiniz bu 'idrak' sanıyoruz Hayati Sır'ın kitaplarını 'oku'yabilen her insanda artabiliyor. 

Hayykitap Herkes İçin Tasavvuf serisi kitapları hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız



Bu haber 2,446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,321 µs