hiperaktif olmasın! | " /> hiperaktif olmasın! | "/>

En Sıcak Konular

Çocuğunuz hiperaktif olmasın!

18 Eylül 2010 13:52 tsi
Çocuğunuz hiperaktif olmasın! Türkiye’de 3 erkek çocuktan biri hiperaktif! Peki, ama neden?

Psikolog Alp Ardıç çocuklarda görülen hiperaktivitenin dürtüsel olarak, isteğe bağlı olmaksızın ortaya çıktığını belirterek, hiperaktif çocukların aşırı hareketli ve davranışlarını kontrol edemediğini söyledi.

BELİRLİ BİR SEBEBİ YOK

Ardıç, hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin saptanmış, belli bir sebebinin olmadığına değinerek, “Ancak bu konularla ilgili tanı kriterleri koyabiliriz, bu anlamda çocuğu hem evde hem okulda iki ortamda da değerlendirmeliyiz, aynı davranışı iki ortamda da yapıyorsa çocuk hiperaktiftir  ve dikkat eksikliği vardır” diye konuştu.

Hiperaktivitede konulabilecek ilk belirtinin çabuk sıkılmak ve verilen görevi takip edememek olduğunu vurgulayan Ardıç, diğer belirtileri ise şöyle sıraladı:”Hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çocuğun bir dış uyaranla hemen dikkati dağılır, konsantrasyon güçlüğü yaşar, okulda derslerini geriden takip eder, ders çalışmayı reddeder, herhangi bir fiziksel eylemi sürekli gerçekleştiremez, günlük hayati konularla ilgili unutkanlık yaşayabilir.”

Bu durumdaki çocuğu memnun etmenin zor olduğuna da değinen Ardıç, “Bu durumdaki çocuk sabırsız, her şeyi hemen tüketme eğiliminde olur, kuralların olduğu sosyal ortamlarda yerinde duramaz, sınıfta dolaşır, biriyle konuşurken karşıdakinin sözü bitmeden hemen cevap verir, bitmek tükenmek bilmez bir enerjisi olduğundan herhangi bir konuya tam olarak adapte olamaz” dedi.

KİMLERDE GÖRÜLÜR
Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığının yedi yaş öncesi çocuklarda özellikle erkek çocuklarında görüldüğüne değinen Ardıç, “Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre her üç erkek çocuğun birinde hiperaktivite belirtilerinin olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

7 YAŞINDAN ÖNCE TANI KONUYOR

Hiperaktivite tanısının konması için çocuğun yedi yaşından küçük olması gerektiğini söyleyen Ardıç, “Çocuğun bu yaşa kadar çoktan hiperaktif özellikleri ortaya çıkmış olur, yedi ve üstü yaşlarda ise çocuğun derse veya bir konuya adapte olamaması hiperaktivite değil, birini örnek almasıyla ilgili, kontrollü bir davranıştır” ifadesinde bundu.

ÖNEMLİ OLAN ENERJİYİ ALGILARIYLA KANALİZE ETMESİ

Psikolog Alp Ardıç, toplumumuzda hareketli çocuğun,  hiperaktif ya da zeki olarak nitelendirildiğini, bunun ise yanlış bir kanı olduğuna değinerek “Çocukların hareketli olmasının bilenen zeka ile ilgisi yok, üstelik çocuklar zaten enerji doludur, davranış istemsiz ve kontrol edilemez bir şekilde ortaya çıkan aşırı bir hareketlilik şeklindeyse, hiperaktivite söz konusudur” şeklinde sözlerine devam etti.

Dikkat Eksikliği Sendromunda beynin kimyasal metabolizmasını bozan tahmini sebepler:

- Katkı maddesi içeren ürünlerin tüketilmesi: 1973′te ABD’den  B.F. Freinhold, sadece sentetik renklendirici ve aroma içeren ürünlerin tüketimini yasaklayarak hiperaktif çocukları iyileştirmişti.

- Synpitan (Sentetik oksitosin, suni sancı) kullanılması: Sentetik oksitosin vücutta su tutulmasına yol açar. Bu şiddetli su tutulması annede bilinç bulanıklığı, istemsiz kasılmalar, nöbetler, kalp yetmezliği, koma ve hatta ölüme neden olabilir. Bebeğin de beyin dokularında toplanan su ödem oluşturur. Bu hasar sonradan huzursuzluk, sık ateşlenme, havale ve hiperaktiviteye sebep olur.

Suni sancıdan sonra alınan sezaryen ameliyatı ise anne ve bebeğin beyni büyük zarar görür. Bu etkiyle oluşan beyin hasarı hiperaktivite, otizm, epilepsi gibi nörolojik, şizofreni gibi ruhsal hastalıklara sebep olur.

- Kurşun Zehirlenmesi: Aşılarla alınan kurşun hafızayı etkilediği gibi dikkat toplamada, mantık yürütmede ve öğrenme kabiliyetinde kayıplara neden olur.

- Demir fazlalığı: Hamilelikte alınan kan yapıcı ilaçlar fazla demir birikimine, bu da agresif davranışlara, ani ve sert tepkilere ve hiperaktiviteye sebep olur.

- Zaruri yağ asitlerinin yetersizliği: Beyin %60 yağ asididir. Yağ sökücü, kireç çözücü ve deterjanlara maruz kalma durumunda beyin hasarı hiperaktiviteye sebep olur.

- Havale geçiren çocuklarda Antiepileptik ilaçların kullanılması: Bu ilaçlar hiperaktiviteye ve davranış değişikliklerine, öğrenme güçlüklerine ve zeka kaybına neden olabilir.

- Fazla televizyon seyretme ve bilgisayar oyunu oynama: Televizyon bulunan odada uyuyan yetişkin veya çocuğun beyni zihin kontrolü tehlikesi altındadır.

(Ayrıntılar için bkz. Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Dr. Aidin Salih)


helalvetemiz



Bu haber 1,697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,389 µs