En Sıcak Konular

Alkolün azı yararlı mı?

29 Temmuz 2010 11:53 tsi
Alkolün azı yararlı mı? Başkabakan Erdoğan'ın "Alkol yerine üzüm yiyin" açıklaması üzerine büyük tartışma başladı. Peki işin doğrusu ne? İşte gerçek araştırmalar ve elde edilen sonuçlar:

Doç. Dr. Sefa Saygılı'nın yazısı:

Alkol beyne etki ederek insan iradesini zayıflatır, karaciğerde yağlanma ve siroza yol açar. Görme bozuklukları ve kan dolaşımında güçlüklere ve damar sertliğine sebep olur. Ayrıca adam yaralama ve cinayetlerde, yangınlarda, ırza tecavüzlerde, iş ve trafik kazalarında yine alkol önemli faktör olarak karşımıza çıkar.

Öyleyse alkolün az miktarı nasıl faydalı olabiliyor ve bazılarınca tavsiye edilebiliyor.
Birçok araştırmada alkolün "azı" bile zararlı çıkmasına rağmen göz ardı ediliyor, sipariş araştırmalarda "faydalı" çıkma hemen medyaya servis ediliyor.

İşte gerçek araştırmalar ve elde edilen sonuçlar:
Yeni Zelenda Auckland Üniversitesi'nden Rod Jackson ve çalışma arkadaşları, Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırmalarında, alkolün bu güne kadar söylenenlerin aksine kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu etkisinin olmadığını ispatladılar.

Az ile orta miktarda alkollü içecek tüketimi de sağlığı desteklemiyor.
Araştırma sonuçlarıyla ilgili Rod Jackson "Alkolün en küçük dozunun bile zararı, ileri sürülen yararından fazla" diyor. Alkolün iddia edilen koruma etkisinin büyük oranda kafa karıştırıcı araştırmalara dayandığını söyleyen Jackson, az miktarda alkolün faydası olduğunu savunan uzmanların olduğunu vurguluyor. "Örneğin, az oranda alkolün faydasını savunan bir çalışmada, içki içmeyi bırakanlar, asla içki kullanmayanlar kategorisine sokulmuş.

Araştırmayı yapan bilim adamları, bunların çoğunun sağlık sorunlarından dolayı alkolü bıraktıklarını ve çeşitli hastalıklardan muzdarip olduklarını belirtmemişler."
Yeni Zelandalı tıpçılar, American Jownal of Preventive Medicina dergisinde (cilt 28, s.369,2005) konuyla ilgili bir makalede başka bir hatayı da örnek gösteriyorlar. Buna göre, kalp ve kan dolaşımı için kıstas alınan 30 risk faktöründen 27'si hiç içki kullanmayanlarda ölçülü tüketenlerden daha belirgin.
Son bilimsel araştırmaları değerlendiren İngiliz Kalp Vakfı Başkanı Belinde Zindan, "Biz insanları kalplerini korusunlar diye az oranda dahi olsa içki içmeleri için cesaretlendiremeyiz. Çünkü daha güvenilir yollar var. Bizim tavsiyemiz; sigarayı azaltmak, fiziksel aktiviteleri arttırmak, sağlıklı beslenme olabilir" diyor.

Stockholm dahi Karolinska Enstitüsü'nün 1969-1970 yıllarında askerlik yapan 50 binden fazla gencin 25-30 yıllık takiplerine dayanan araştırması oldukça dikkat çekici.

Araştırmaya göre haftada 15 gram (yaklaşık bir kadeh içki) veya daha fazlası alkol kullananların beyin damarlarındaki kan dolaşımının bozulduğu ve bu kişilerde beyin damarlarının tıkanmasına bağlı felçlerin çok daha fazla.

Enstitü yetkililerine göre gençlerde yararlı etki diye bir şey söz konusu dahi olamaz.
Düzenli olarak "makul" denilen miktarda alkol tüketiminin kalp ve damarlara iyi gelmediği Amerikalı ve Kanadalı araştırmacıların ABD'de yayınlanan bir çalışmasında da gösterildi. Buna göre, her gün belli miktarda alkollü içki içmek, sanılanın aksine kalp damar hastalıkları riskini azaltmıyor. Uzmanlar, ABD, Avrupa, Asya ve Karayipler'de daha güzel yapılmış 54 araştırmayı tahlil ettikten sonra belli miktardaki alkolün sağlık bakımından iyi olduğunun söylenmeyeceği sonucuna vardılar.

Victorya Üniversitesi doktorlarından Tim Stockwell, bu sonuçların, doktorların hastalıklarına düzenli şekilde belli miktarda alkol tüketmelerini tavsiye ederken daha ihtiyatlı olmaları konusunda uyarmalarının zaruret olduğunu gösterdiğini belirtmektedir. Mississippi Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı son olarak etonolün - alkollü içkilerde bulunan alkol - kan damarı oluşumunu kolaylaştırdığını ortaya çıkardı.

Bu arada İtalyan epidemiyolaglar alkol ve kanser konusunda yapılan 150 çalışmayı inceleyerek günde içilen 25 gramlık alkolün - günde 2 şişe bira - sindirim sitemimizin üst kısımları, laranks, bağırsaklar, karaciğer ve meme kanseri riskini arttırdığını keşfetti.

İngiliz tıbbi bilim dergisi Lanat'a görüşlerini açıklayan uluslararası bir bilim grubu alkol kaynaklı hastalıkların dünyada çok büyük bir sağlık sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
"Hastalıkların küresel yükünün dörtte birinin alkolden kaynaklandığını söyleyen bilim heyeti bu etkinin tütünün zararlarıyla aynı miktarda olduğuna da dikkat çekiyor.

Kırmızı şarabın antioksidan etkisine gelince:
Alman araştırmacılar siyah üzüm suyundaki antioksidanın kırmızı şaraptakinden daha iyi emildiğini ortaya çıkardılar. 2005 yılında Brezilya'da yapılan bir araştırma da araştırmacılar, siyah üzüm suyunun koroner atardamar yetmezliğine karşı, alkolün olumsuz etkilerini taşımaksızın koruma sağlayabildiğini ortaya koydu.

Alkolün "az miktarı" derken kadınları bekleyen bir tehlike daha var:
Kadınlar alkolün tuzağına erkeklerden çok daha kolay düşüyor ve sonuçlarından çok daha fazla etkileniyor" diyor. Colombia Üniversitesi Bağımlılık ve Uyuşturucu Kullanımı Ulusal Merkezi Başkanı Susan Foster.

Foster'e göre kadında tek bir kadeh içki erkekte iki kadehin etkisine eşit bir etki ortaya çıkarıyor. Genç yaşta içkiye başlayıp ilerleyen yaşlarında alkole daha da bağımlı duruma gelen kadınlar; kısırlık, osteoporoz ve kanser gibi ciddi hastalıklara daha yatkın hale geliyorlar.

Araştırmacılar ABD'de kadınların %60'ının içkiye düşkün olduğunu ve bunların %5 kadarının günde ortalama iki kadeh ya da daha fazla içki içtiğini gösteriyor.
Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde çok az içkinin bile sakıncalı olduğu belirlenmiş durumda.

Sonuç olarak, "az miktarda denilen" içki belirsizdir ve yanıltıcıdır. Çünkü herkesin, her iki cinsiyetin tahammül ve hassasiyet gücü farklıdır. Bu yüzden "alkolün azı" söz konusu olamaz. Ayrıca alkole az miktar içilerek başlanır ve giderek alkol bağımlılığı oluşur. Yine "az alkolün" faydalı olduğunu iddia eden araştırmacılar da olaya tek taraflı bakmaktadır ve yanlış varsayımlardan yola çıkmıştır. Üstelik "az alkolün" dahi zararlı olduğunu gösteren sayısız araştırma göz ardı edilmektedir.

Kaynaklar
1)Alkolün Azı da Zararlı. Murat Orhanlı Eğitim-Bilim Dergisi, Ocak-Şubat 2006
2)alkolün "az miktarda" olanı da çoğu gibi zararlı Zaman Gazetesi 1-Nisan 2006
3)"Alkolün Yasası ve Zararı Hakkında Çelişkili Haberler Okuyorum Hangisi Doğru?" Hürriyet Bilim Eki
4)Beyin Diyeti, sy 38. Pegasus Yayınları, 2007
5)Kadın Alkolün Tuzağına Daha Kolay Düşüyor. Hürriyet Bilim Eki.
Yeşilay Mayıs 2007

alkolunzararlari.com



Bu haber 2,462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,304 µs