Monsanto’nun itirafları… | " /> Monsanto’nun itirafları… | "/>

En Sıcak Konular

Monsanto’nun itirafları

9 Temmuz 2010 10:58 tsi
Monsanto’nun itirafları… ''The Hindu'' gazetesinde yayınlanan bir haberde: Monsanto, teknolojilerinin işe yaramadığı ifade ediliyor.

Monsanto doğruyu söylemeye mi karar verdi? Buna inanmak zor. Hintli çiftçiler ve bilim adamları, birkaç yıldır pamuk tarlalarında zaten bu durumu görüyorlardı. Tarla zararlıları, Monsanto'nun genetik olarak geliştirdiği zehirlere karşı daha dirençli hale geliyorlar. Çiftçiler bu yüzden, daha fazla böcek ilacı uyguluyorlar. Monsanto bunu her zaman inkar etti. Ancak herhalde Hindistan'da Bt brinjala (genetiği değiştirilmiş patlıcan) karşı oluşan şiddetli tepkiler, Monsanto'yu etkiledi.

Monsanto yıllardır, Hindistan'daki bt pamuğun(*) yani genetiği değiştirilmiş pamuğun başlıca faydasının, böcek ilacı kullanımında azalmaya yol açması olduğunu bağıra bağıra dile getiriyordu. Bunun doğru olmadığını yeni itiraf ediyorlar.

Hindistan'daki pamuk çiftçileri için; pembe pamuk kurdu, ciddi bir zararlı ve şimdi bt pamuğunun içindeki toksinlere karşı direnç kazandılar. Bunun anlamı şu; bu böcek, şimdi bir çeşit süper böcek oldu ve çiftçiler ondan korunmak için çok daha fazla uğraşacaklar.

Peki bu durum için Monsanto'nun çözümü ne? Belki tahmin edersiniz. Monsanto'nun bir sonraki silahı yine aynı teknoloji. Bt pamuk 2.0 kullanmak. Zehrin miktarı 2 katına çıkarılmış. Bu arada Bt tohum olmayanların fiyatı neredeyse iki misli. Bu bir silahlanma yarışı gibi görünüyor. Monsanto'nun çıkarları yakından takip ediliyor. Monsanto'nun özel tohumlarının satışından elde ettikleri karın yanı sıra, tanıdığım birçok çiftçinin borç mücadelesini ve geçim korkusunu görüyorum. Bt pamuk ilgili sıkıntılar bunlarla bitmiyor. Bir kaç hafta önce Nagpur'daki Central Institute of Cotton Research(CICR-Pamuk Araştırma Merkez Enstitüsü)'den genetik uzmanı Dr. Kranthi, bt pamuk hakkında oluşan diğer endişelerle ilgili bilgi verdi. Dr. Kranthi'ye göre; Bt pamuk, tehlikeli zirai ilaç kullanımında artışa neden olmuş. Un böceği gibi diğer azgın zararlılar -ki bunları Hindistan çiftçileri daha önce hiç görmemişti-mahsulü tahrip ediyor.

Neem Ağacı

Monsanto para kazanıyor, çiftçilerin büyük borçlar ve ağır zirai ilaçların kullanımından ötürü ailelerinin sağlığı risk altında. Fakat çok ümitsiz olmayan Hindistanlı çiftçilerle konuştum. Geçen kasımda birkaç haftamı Andhra Pradesh(Hindistan'ın güneydoğu kesiminde bir eyalet) pamuk tarlalarının civarında seyahat ederek geçirdim. Çok fazla üzülmüş Bt pamuk çiftçisinin (kuraklık, borç, un böceği, kredideki % 50 faiz oranı v.s) sisli atmosferinin yanı sıra çok neşeli çiftçilerle de tanıştım, organik olanlar.

Organik çiftçiler bağımsız NGO (non-governmental organization) yani sivil toplum kuruluşlarıyla ve çiftçi dernekleriyle çalışıyorlar. Sağlıklarını ve paralarını riske atmadan tarla zaralılarıyla savaş yollarını geliştiriyorlar. Evet! Parasız ya da çok az parayla. Chetna, bu çiftçi derneklerinden biri ve Karimnagar ile Adilabad'daki(Andhra Pradesh'deki çok fakir bölgeler) çiftçileri destekliyor ve tam sağlıklı tarım yapabilmeleri için onlarla birlikte çalışıyor. Sadece ekinlerle ilgili değil zirai zararlılara direnç geliştirme meselesiyle de ilgileniyorlar.

Hindistan, çok şanslı Neem ağacı(maun ailesinden bir ağaç) doğal olarak nerdeyse her tarlada yetişiyor. Böcek ilaçlarına karşı bir mucize ve birçok tıbbi özelliği var. Meyveleri arsız ve tarla zararlılarına karşı oldukça etkili. Chetna ve organizasyonlar, ekolojik pamuk ekimini teşvik ediyorlar. Cevabın bir tane olmadığını bilirsin. Cevap; biyoçeşitlilik, değişik varyasyonlarda doğal ırklar yetiştirmek ve düşük maliyetletle (çiftçiler için az borç) Neem ağacının meyvaları gibi ekolojik anlamda tarla zararlılarının hakkından gelme yöntemlerini kullanmak. Hindistan'daki biyolojik çeşitlilik ve organik çiftçiler derneğinin sıkı çalışması sayesinde kuru pamuk tarlalarında bir umut yeşeriyor.

(*) 1993'te Hindistan'ın önde gelen tohum şirketi Mahyco ile başlayan görüşmeler iki yıl sonra ABD'de yetiştirilen BT pamuk(toprakta bulunan ve böceklerin zararlı etkilerinden korumak için bitkilere aşılanan Bacillus thuringiensis bakterisi) türünün ithalatına izin verilmesiyle sonuçlandı.
 
Kaynak: ''Monsanto Admits Their Technology Dosent Work'', datensatz.de

Çeviri: Dilek Kerimoğlu, yaklaşansaat.com



Bu haber 1,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,769 µs