En Sıcak Konular

Katkısız yoğurtlara raflarda yer açılıyor

9 Temmuz 2010 10:19 tsi
Katkısız yoğurtlara raflarda yer açılıyor Raf ömrü uzun ve lezzeti suni yoğurtlardan hoşlanmayanların seçenekleri var.

Büyük market zincirlerinde pek satılmasa da, tamamen katkısız, geleneksel lezzetteki bazı küçük yoğurt markaları küçük market ve bakkallarda bulunabiliyor

Tıpkı ekmek, peynir gibi vazgeçilmezlerimizden olup evlerimizden hiç eksik olmayan yoğurt, uzunca bir süredir benim gibi pek çok kişinin kafasını karıştırıyor. Bir kere artık çoğu marka, lezzet olarak 'Nerede o eski yoğurtlar?' klişesini söyletiyor insana. Hani ucunda yoğurt tepsilerinin asılı olduğu sopayı sırtında taşıyarak sokak sokak gezen yoğurtçu amcanın yoğurtları vardı ya... Çocukken, annelerimizin kiloyla aldığı o yoğurdun kaymağını yemek için yarışırdık... Ayrıca bu yoğurt konusunun başka bir boyutu daha var. Market raflarından aldığımız yoğurtları bir-bir buçuk ay gibi sürelerle buzdolabında saklayıp tüketebilmek, belki kullanım açısından pratik. Ama insan düşünmeden edemiyor, 'Evde kendi yaptığımız yoğurtlar kısa sürede ekşiyip küflenirken bu kadar uzun süre bozulmadan saklanabilen yoğurtların içinde ne var ya da ne yok acaba?' diye... Kimi bu yoğurtların içinde koruyucu katkı maddesi olduğunu, kimi yoğuttaki bozulmaya neden olan, ancak insana da yararlı olan bazı enzimlerin yok edilmesiyle uzun süre saklanabildiğini söylüyor. Hangi marka, yoğurdunu nasıl uzun süre koruyor bilemeyeceğiz ama biz burada, geleneksel damak zevkimize daha uygun, koruyucu katkı maddesi kullanılmayan ve raf ömrü 10-20 gün arası olan bazı yoğurtlardan söz edeceğiz. Bu markaları öyle büyük market zincirlerinde bulmak kolay değil. Çünkü raf ömrü kısa olduğu için kolay bozulan bu yoğurtların üreticileri genellikle küçük üreticiler ve az miktarda günlük yoğurt üretip, ancak belli başlı yerlere dağıtım yapabiliyorlar. Tabii biz bu markaları ne kadar arar, sorar ve tüketirsek, marketler de o kadar üreticisinden talep etmeye başlıyor. Şimdi bu yoğurtlardan bazılarına göz atalım ve tadım notlarımızı paylaşalım...

Silivri - Arslan
Bilen bilir, Silivri'nin yoğurdu çok meşhurdur. Arslan Süt Ürünleri de bu lezzeti kendi yoğurtlarında korumuş. Yoğurdu, Silivri çevresindeki köylerden topladıkları inek sütüyle yapıyorlar. Yapımında sadece süt ve ev tipi maya kullanıyorlar. Klasik yoğurdun yanı sıra toprak çömlekte sundukları daha kıvamlı ve kalın kaymaklı özel bir yoğurtları da var. Klasik, daha hafif olan yoğurdunun tadı hafif mayhoş ama son derece lezzetli. Çömlek yoğurdu ise daha tatlımsı. Doğuda İzmit, batıda da Edirne sınırına kadar dağıtım yapabiliyorlar. İsmar marketler zinciri, Beyoğlu'nda Mekaş Gıda, Güngören'de Bizmar, Beşiktaş Mezeevi, Balmumcu'da Barbaros Market gibi çok sayıda küçük markette ve pek çok restoranda Arslan yoğurdu bulunuyor.

İtimat
Yoğurt dışında peynir, tereyağı gibi diğer süt ürünlerini de üreten İtimat'ın İstanbul, Karamürsel, Gölcük, Bursa gibi şehirlerdeki pek çok semtte kendi satış noktaları bulunuyor. Bunların dışında Demtaş, Dinçmar, Çağrı, Barem, Özkuruşlar gibi küçük marketlerde de satılıyor. Ayrıca Dominos Pizza'ya, Antalya'daki bazı restoranlara ve İstanbul'daki bazı İtalyan restoranlarına da yoğurt veriyorlar. Yoğurdu Bursa, Bilecik, Manisa gibi yörelerden topladıkları inek sütüyle yapıyorlar. Fabrikaları da Bursa'da. Klasik yoğurdun yanı sıra yarım yağlı yoğurt da üretiyorlar. Fazla yoğun olmayan yoğurt, tam ev yapımı lezzetinde. Tüm katkısız yoğurtlar gibi birkaç gün bekleyince hafif ekşiyor ama daha hoş bir tada kavuşuyor.

Elta-Ada
Gökçeada'da üretilen bu yoğurt, sertifikalı organik bir yoğurt. Üreticisi, süt elde ettikleri ineklere verdikleri yemleri bile geleneksel tohumlardan üretiyor. Elde ettikleri sütü de mandıralarında işliyorlar. Bütün bu üretimin her aşaması kontrollü ve sertifikalı. Bu yoğurt son derece hafif, bol sulu ancak oldukça lezzetli. Ankara'da pazar günleri kurulan Ayrancı Ekolojik Pazarı'nda, İstanbul'da da cumartesileri kurulan Şişli Ekolojik Pazarı'nda satılıyor. Ayrıca Levent Tansaş, Makro'nun dokuz şubesi, Anadolu Hisarı, Nispetiye ve Zekeriyaköy Migros ile pek çok ekolojik mağaza da Elta-Ada yoğurdunun bulunduğu yerler arasında.

Istranca Çiftliği
Kırklareli'nde üretilen çok lezzetli bir yoğurt Istranca. Çok yoğun olmayan bir kıvamı ve hafif mayhoş bir tadı var. Yöreye özgü sütün lezzetini damağınızda hissediyorsunuz. Toprak çömlekte daha kıvamlı bir yoğurtları da var. Katkısız yoğurdu uzun yolda taşıması çok zor olduğu için İstanbul'un ötesine dağıtımını yapamıyorlar. Bursa, İzmir, Ankara gibi şehirlerden isteyenler olmuş ama gönderememişler. İstanbul'da Kipa marketler zincirinde, Çatalca, Silivri, Tekirdağ sahil şeridindeki bakkal ve marketlerde bulunuyor.

Zinde
Çanakkale'de üretilen Zinde yoğurt, İstanbul'da kasap yoğurdu olarak biliniyor ve pek çok kasapta satılıyor. Bunun yanı sıra Köylü Gıda, Özlem Marketleri, Mevlana Marketleri, Malatya Gıda şarküterileri gibi yerlerde de bulunuyor. Diğerlerine göre biraz daha yoğun bir kıvamı olan ve ağıza krema gibi gelen yoğurdun tadı ise hafif mayhoş ve oldukça lezzetli.

Kebir
Trabzon Vakfıkebir'de üretilen yoğurdun sütünü Ordu'dan Gümüşhane'ye kadar Karadeniz'in pek çok yerinden topluyorlar. Karadeniz'deki tüm marketlerde, Ankara'daki Carrefour'larda, İstanbul'da ise Metro'ların yanı sıra Sarıyer Market, Hatipoğlu, Özkuruşlar, Dinçmar, Kopuz gibi küçük marketlerde de bulunuyor. Lezzeti ise diğerlerine göre biraz daha farklı, hafif buruk. Örneğin ayran yapılırsa çok güzel olabilir. Kıvamı da orta karar. Yoğunluğunu fazla artırmamak için suyunu çekmeyip içinde bırakıyorlarmış zaten.

Manda yoğurtları
Bir de inek yerine manda sütü kullanılarak yapılan, yine katkısız yoğurtlar var. İnek yoğurduna göre biraz daha yağlı, yoğun ve kalıp gibi yoğurtlar... Bunlardan ikisi Hacımaşlı Şenöz ile Umay markaları. Umay, aslen kaymakçı ama yoğurt da yapıyor. Eski köy yoğurtlarında olduğu gibi kara maya kullanıyorlar. Kıvamı yerinde, çok yağlı da değil. Tadı da ne tatlı ne ekşi, aynı Kanlıca yoğurdunu andırıyor. Okko'larda, Şanlık marketlerinde, Bağdat Caddesi'ndeki Kardeşler Şarküteri'nin şubeleri gibi yerlerde bulunuyor. Hacımaşlı Şenöz'ün yoğurdu ise Batı Karadeniz'den toplanan manda sütüyle yapılıyor. Tadı biraz ekşimsi, biraz yağlı ama yine de çok ağır değil. Günlük üretimi 1 ton civarında. İstanbul'da ve Tekirdağ'da satılıyor. Köylü Gıda, Mopaş manketleri, Vepaş Peynircilik, Oruç Marketleri gibi yerlerde satılıyor. Ayrıca The Marmara Otel ile Güneşli'deki Ağa Lokantası tarafından da alınıyor.

sabah



Bu haber 4,202 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,271 µs