sağlık taşır | " /> sağlık taşır | "/>

En Sıcak Konular

Limonata sağlık taşır

25 Haziran 2010 12:08 tsi
Limonata sağlık taşır Limon ve limonatanın faydaları neler? Limon suyu ya da limonata içilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar ne? Prof. Dr. Erdem Yeşilada cevaplıyor...

Prof. Dr. Erdem Yeşilada'nın yazısı:

Havalar aniden ısındı. Susuzluğu gidermek için şöyle buz gibi bir limonata içmek ne güzel olur. Çocukluğumuzun o güzel lezzeti son yıllarda yeniden aranır oldu, adeta yeniden keşfedildi. Türkiye, yıllık 500 bin tonla dünyada altıncı büyük limon üreticisi durumunda, ama dünya birincisi Meksika’da yıllık üretim bir milyon 850 bin ton.

Limon denince aklımıza ilk olarak yüksek C vitamini içeriği geliyor. Kuvvetli antioksidan etkisi nedeniyle protein, lipit ve hücre hasarını önleyici etkileri bulunan C vitamini, kolajen oluşumu üzerindeki etkisi nedeniyle eklem hasarlarında faydalı olabiliyor. Ancak limonda diğer vitaminlerin (A, B1, B2, B3, B6, folik asit) oranı düşük.

Limon meyvesinde bulunan önemli bir bileşik grubu ise flavonoitler (flavanon, flavonol, flavon grubu). Bu bileşikler antioksidan özellikleri nedeniyle birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde yararlı oluyor. Meyvelerin kullanılan kısmına ve işleniş şekline göre flavonoit bileşimleri değişiyor. Limon kabukları flavonoitler ve fenolik bileşikler bakımından en zengin kısmı. Limonun içteki etli kısmı ve elle sıkılan limon suyunun flavonoit içeriği ise biraz farklı.

KABUĞUYLA YEMEYİN

Sitrik asit limon suyunun diğer önemli bir bileşeni; bir bardak limon suyunda 6-7 gram civarında bulunuyor. Bu madde bilhassa hipositratüri hastalarında böbrek taşı tedavisinde faydalı. Limon suyu gibi sitrik asit bakımından zengin içeceklerin içilmesiyle artan idrar hacmine bağlı olarak, kalsiyum ve diğer kristallerin doygunluğu azalarak idrarla sitrat atılımı artıyor. Böylece böbreklerde kristallenme ve dolayısıyla böbrek kumu ya da taşı oluşumu önlenmesinde yararlı oluyor. Ayrıca limon suyundaki sitrik asit kendini yorgun hisseden kişilerde halsizliğin giderilmesinde yardımcı oluyor.

Yürütülen bilimsel çalışmalar limonda bulunan flavonoit tipi bileşiklerden özellikle flavanonların (eriyositrin, hesperidin, naringin) çeşitli kanser tipleri üzerinde deneysel olarak etkili olabileceğini gösteriyor. Bunlardan ilk ikisi limon suyunda da, naringin ise limon kabuğu ve meyvenin etli kısmında bulunuyor. Ancak kansere karşı korunmak için bazı kişilerin söylediği gibi limonu ya da portakalı kabuğuyla yemeğe kalkmayın sakın!

İyi bir limonata hazırlanırken sadece limon suyu sıkılmaz, kabuğundan da bir miktar içerisine rendelenerek güzel bir aroma sağlanır. Bu suretle limonatanın içerisine bir miktar naringin ve kabuklarındaki cepler içerisinde bulunan uçucu yağı da katılmış oluyor. Tabii limon suyundaki yüksek C vitamini içeriği de kanserlerden korunmada katkı sağlıyor.

POTASYUM AÇISINDAN ZENGİN

Limon suyunun yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürdüğü klinik çalışmalarla gösterilmiş. Deneysel çalışmalar flavonoit içeriğinde bulunan hesperidin ve diosminin damarlar üzerindeki etkisi nedeniyle kronik toplardamar yetersizliklerinde ve kronik hemoroitlerde yararlı olabileceği ortaya koyuyor. Ayrıca limon vücut için yararlı bir mineral olan potasyum bakımından zengin. Bu mineral kalp işlevlerinin dengelenmesinin yanı sıra sinir uyarılarının kaslara iletilmesinde rol oynuyor. Tüm bu yararların yanı sıra limon suyu içerisindeki sitrik asidin yağ yakılmasını artırarak zayıflamaya yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar da bulunuyor.

İLAÇ KULLANANLAR DİKKAT!

Peki, limon suyu ya da limonata içilmesinde dikkat edilmesi gereken bir durum var mı? Limon suyu da, aynı aileden olan greyfurt suyuyla benzer şekilde etki ederek vücutta bazı ilaçların emilimini artırıyor ve dolayısıyla bazı ilaçların istenilenden daha fazla miktarda emilmesine bağlı olarak yan etkiler görülebiliyor. Ancak limon suyu, greyfurttan farklı olarak seyreltilerek limonata halinde içildiğinde bu tip ilaç etkileşmeleri daha düşük oranda gerçekleşiyor. Yine de ilaç kullanan kişiler dikkatli olmalı! Limonata, ilaç içildikten 1-2 saat önce ya da sonra tüketilmeli.

Limon suyu gibi sitrik asit bakımından zengin içecekler böbrek kumu  veya böbrek taşı oluşumunun önlenmesine, ayrıca halsizliğin giderilmesine yardımcı oluyor

Star



Bu haber 1,922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,668 µs