ilaçsız besin verin! | " /> ilaçsız besin verin! | "/>

En Sıcak Konular

Bana ilaçsız besin verin!

30 Nisan 2010 12:07 tsi
Bana ilaçsız besin verin! Ekolojik gıda nedir? Giderek kirlenen dünyamızda sağlıklı besinlere sahip olmak, ulaşılmaz bir hayal mi? Yoksa sandığımızdan daha mı kolay? Cevaplar yazımızda saklı.

Buğday Derneği Başkanı Victor Ananias'ın yazısı:

Ekolojik (organik) tanm, en genel anlamıyla, sağlığa ve doğaya zararlı kimyasallar, böcek ilaçları kullanılmadan yapılan üretimdir. Ekolojik gıdayı, böcek, ot ve mantar ilaçlarının, kimyasal gübrenin kullanılmadığı bir gıda yetiştirme yöntemi olarak tanımlayabiliriz aslında. Ancak bu. yanlış olmasa da, eksik bir tanımdır. Çünkü o zaman ekolojik gıdayı üreten Mehmet Abi ve Nimet Teyze'den, tarım ilaçlarıyla zehirlenmeden hayatına devam eden tarla kuşundan, kimyasal gübre atıklarının akmadığı nehirde yüzen alabalıktan bahsetmemiş oluruz. Oysa ekolojik gıda, sadece sofraya gelen sağlıklı bir yiyecek değil, insanın, dünyanın döngülerine zarar vermeden var olabilmesidir; dolayısıyla ekolojik gıda, Mehmet Amca, Nimet Teyze, tarlakuşu ve bilimum balığın hikayesi dinlenmeden eksik kalır. Ekolojik gıdanın, insan sağlığı için daha sağlıklı olduğunu ispatlayacak araştırmalar, rakamlarla doldurabilirim bu sayfaları. Ancak bu bilgilere siz de, internetteki herhangi bir arama motorundan hemen ulaşabilirsiniz. Üretimi sırasında böcek, ot ve mantarları öldüren zehirlerin kullanılmadığı bir gıdanın, sağlığımıza daha yararlı olduğunu anlamak için ziraat mühendisi ya da doktor olmak gerekmiyor. Aslında belki de ekolojik gıdanın ne kadar daha sağlıklı olduğunu değil, raf ömrü giderek uzayan konvansiyonel gıdanın, ne hikmetse buzdolabında haftalarca bozulmadan duran sütün, pınl pınl ışıldayan ama tadı bir garip elmalann nasıl doğamıza aykın olduğunu düşünmemiz gerekiyor.

HEM ÇOK YAKIN HEM ÇOK UZAK

Dünyanın en çok ekolojik gıda tüketen ülkesi Amerika'nın tüm şehirlerindeki büyük süpermarketlerde, artık ekolojik sertifikalı gıda bulmak mümkün. Ancak tropik ormanlardan tırtıklanan tarlalarda yetiştirilip, yemyeşilken toplanmış, havada, karada ve denizde binlerce mil yol kat ederek Suzy'nin mutfağına gelmiş bir muzun ne derece 'doğayla dost' olduğunu sorgulamamak mümkün değil. Türkiye'nin toprakları nispeten temiz, üstelik pek çok meyve ve sebzenin yetişmesine elveren bir iklim çeşitliliğine sahip. Dağ taşın ekolojik gıdayla dolup taşmamasının tek sebebi aslında Türkiye'de bu konudaki bilincin, dolayısıyla talebin istenilen noktaya henüz gelmemiş olması. Bu da, Buğday Demeği ve diğer paydaşların çabasıyla hızla değişiyor. Örneğin Buğday Derneği'nin yerel belediyeler işbirliğiyle açtığı %100 Ekolojik Pazar'ların sayısı giderek artıyor. Türkiye'nin ilk %100 Ekolojik Pazar'ı dört sene önce Şişli'de açıldı. Ama pazar dört yıl içinde 48 tezgahtan 250 tezgaha çıktı, Kartal'da. Beylikdüzü'nde, Samsun ve Antalya'da yeni pazarlar açıldı. Bu süreç içerisinde %100 Ekolojik Pazar'lar sadece ekolojik sertifikalı gıda alışverişinin yapıldığı halk pazarları olmaktan çıkıp şehir içinde ekolojik yaşam merkezlerine dönüştü. Tohum atölyeleri, bez çanta dikme çalışmaları, ekolojik film gösterileri derken, kendi içinde bir dinamik yarattı.

HANGİ ÜRÜNLER EKOLOJİK?

İstisnalar vardır elbet; ama hepimizin bildiği gibi istisnalar kaideyi bozmaz. Ceviz olarak satılan her ceviz, yumurta olarak satılan her yumurta 'doğal' bir üründür, doğal olması ürünün yetiştirilme standardı hakkında bilgi vermez; zira öyle bir standart zaten yoktur. Bu nedenle, ekolojik ürünlerin ekolojik ürün sertifikası olması gerekir. Türkiye'de bulunan ekolojik sertifîkasyon firmalan, ürün yetiştirilen toprağı ve ürünlerin kendisini haberli ve habersiz olarak yıl boyunca kontrol eder. laboratuvar testlerine tabi tutar. Ekolojik ürün sertifikası ancak bu testlerden başarıyla geçen ürünlere verilir.

EKOLOJİK GIDA NEDEN PAHALI?

Türkiye'de  piyasaya yönelik ekolojik üretim yapan çiftliklerin sayıca az ve birbirlerinden uzak olmaları, talebin istikrarsızlığı, ekolojik gıdanın fiyatını artırıyor. Bunun yanı sıra ekolojik üretim yapılırken kullanılan girdilerin (örneğin ekolojik gübre, zararlı böceklerle mücadele İçin kullanılan tuzak vs.) pahalı olması da fiyatı artıran etmenler. Ancak çok kişisel bir örnek vermek gerekirse ben bu fiyat farkının sebebini TaTuTa (TarımTurizmTakas) ağı sayesinde ekolojik bir çiftlikte bir hafta gönüllü olarak çalıştığımda anladım. Buğday Demeği tarafından kurulan TaTuTa ağı sayesinde Kuşadasında bir ekolojik bir çiftlikte gönüllü olarak çalıştığım dönemdi... Ekolojik ürün tüketiyorum ya, bu sefer üretici olmaya kararlıyım. Traktöre atlayıp çiftlikteki bamya tarlasına gidiyoruz zira yaban otlarının boyu bamyalan geçmiş. Elime bir çapa tutuşturuyorlar, ben de var gücümle otlara saldırıyorum. Oysa normal bir çiftlikte olsaydım çiftçi basardı ot böcek ilacını ertesi güne ot mot, böcek möcek kalmazdı. Ben hayatımın en zor işini o gün o tarlada yaptım. Bamyaları pazarda ben satsaydım eğer, kilosunu 100 liradan aşağı vermezdim! Belki de soru şu olmalı: Konvansiyonel ürün neden ucuz?

YÜZDE 100 EKOLOJİK PAZARLAR

Buğday Derneği ve yerel belediyeler işbirliğiyle açılan %100 Ekolojik Pazarlarda sadece ekolojik sertifikalı ürünlerin satışına izin veriliyor ve denetleme büyük bir kadroyla, tizizlikle yapılıyor. Taze meyve sebzeden, pamuğa, tekstil ürünlerinden makyaj malzemelerine kadar yüzlerce ürün bulmak mümkün bu pazarlarda. %100 Ekolojik Pazar'lar İstanbul'da cumartesi günleri Şişli'de, pazar günleri Kartal'da ve salı günleri Beylikdüzü'nde açılıyor

EKOLOJİK YAŞAM ŞEHİRDE DE MÜMKÜN

Balkonunuzda ya da apartman bahçenizde domates, biber yetiştirdiğinizde, mutfak atıklarınızı bahçenizde bir 'kompost' kurarak gübreye dönüştürdüğünüzde, masaya koyduğunuz meyve sebzenin adil, yerel ve sağlıklı olduğundan emin olduğunuzda, şehrin göbeğinde doğayla dost yaşadığınızı fark edeceksiniz. Siz değiştiğinizde, dünya değişecek Çünkü yaşam dönüşümdür.

Kaynak: EvBahçe Dergisi/ Ekolojik Yaşam Rehberi



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,128 µs