En Sıcak Konular

Zeytin, yaprağıyla da şifa kaynağı

21 Nisan 2010 10:33 tsi
Zeytin, yaprağıyla da şifa kaynağı Zeytin yaprağı, doğal bitkisel, antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor.

“Hayat Ağacı” ya da “Ölmez Ağaç” olarak da adlandırılan zeytin ağacı, ortalama 300-400 yıl ömür sürebiliyor.

Yapılan araştırmalarda 1000, hatta 3000 yaşında zeytin ağaçlarına rastlanmıştır.

Zeytin yaprağı, doğal bitkisel, antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor. İçerisinde bulunan oleuropein ve eleonik asit aktif bileşenlerinin anti mikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış. Ayrıca ateş düşürücü ve damar sertliğini giderici özelliklere de sahiptir. Zeytin yaprağı ekstresi antibiyotiklerle tedavi edilemeyen bazı nezle ve gripler için son derece faydalı bir bitkisel kaynaktır. Zeytin yağı gibi yaprak ekstresi de iyi bir kalp dostudur. Tansiyonu ve kan kolesterolünün yüksek düzeylerini düşürmektedir. Epstein Barr hastalığı (herpes türü bir virüs), kronik yorgunluk sendromu ve herpes gibi tedavisi zor viral enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olur. AIDS'li kişilerde rahatlatma yapar. Kronik rahatsızlıklar çeken, immün sistemi zayıflamış, sağlıklarını kazanmak için ekstra desteğe ihtiyacı olan insanlar için faydalıdır.

Zeytin yaprağı ekstraktı (özü), zeytin ağacı (Olea europaea L.) yapraklarından fiziksel ve kimyasal ekstraksiyon metotlarıyla elde edilen, zeytin yaprağının aktif bileşenlerini elde etmek amacıyla hazırlanan yeşil renkte yaprak özüdür. Bu öz; tüm bileşikleri saf olarak içermekle beraber A vitamini, selenyum, C vitamini, askorbil-palmitat bulundurmaktadır. Ekstrakt sağlık açısından son derece faydalı ve toksik olmayan özelliğe sahip bir üründür. Ekstraktın kullanımı, zeytin yaprağı çayına kıyasla kolay ve kullanım alanı oldukça geniştir


Zeytin Yaprağı;

Oleuropein asit adında, sayısız virüse, bakteri ve mantara karşı etkin mikrop kırıcı bir madde içerir. Virüsleri yok etmeye iki şekilde yardım eder. Birincisi virüsün çoğalma yeteneğine müdahale ederek virüsün yayılmasını önler. İkincisi ise immün sistemini daha fazla hastalıkla savaşan hücre üretmesi için destekler.

Zeytin yaprağı Ekstraktı ve Faydaları

Zeytin yapraklarının Ekstraktı çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bunlardan en belirgin olanları yüksek tansiyonu dengeleme, kan şekeri seviyesini dengeleme, HDL kolesterol seviyesini düşürme, bronşit, soğuk algınlığı, bağışıklık sistemini güçlendirme, yüksek antimikrobiyal etki, dizanteri, hepatit a, b, c, zatürree, cilt rahatsızlıkları, zona, romatizmal hastalıklar ve cilt üzerinde hücre yenileyici, canlandırıcı ve selülit giderici olmasıdır.

ZEYTİN YAPRAĞINDA VE EKSTRAKTINDA BULUNAN FENOLİK BİLEŞİKLER

Doğal antioksidan özelliğe sahip olmalarından dolayı, bitkilerdeki fenolik bileşiklerin varlığı çok önemli bir unsurdur. Fenolik bileşikler bitkiler tarafından mikroorganizmalara ve güçlü ultraviolet (UV) ışınlarına karşı korunma mekanizması için sentezlenen bileşenlerdir. Antioksidanlar; yağ içerikli besinlere lipid oksidasyonu sonucu oluşan toksik bileşikleri ve tat bozulması oluşumunu engellemek için katılırlar. Benzer ya da daha fazla antioksidan aktifliklerine sahip oldukları için, bitki ekstraktları yapay antioksidanlara karşı doğal alternatif oluşturmaktadırlar (Le Floch, 1998).

Zeytin yaprağında bulunan başlıca fenolik bileşikler


Oleuropein
Hidroksitirosol
Verbaskozit
Apigenin-7-glukozit
Luteolin-7-glukozit
Tirosol
Vanilik asit
Diosmetin-7-glukozit
Kafeik asit
Luteolin
Rutin
Diosmetin
Vanilin
Kateşin'dir.

ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTININ ETKİ ALANLARI

Antikanserojonik Etki

Zeytin ağacından veya yaprağından elde edilen toksik özellikte olmayan oleuropein maddesi, kanseri önleyen bir etkiye sahiptir. Oleuropein; kanserli hücrelerin etrafını geri dönüşümsüz olarak sararak çoğalmalarını, yayılmalarını ve başka bölgelere sıçramalarını engellemektedir. Belirli bir dozda ilaç şeklinde alımıyla da, ileri derecedeki kanserli hücrelerin kas liflerini parçalayarak çoğalmalarını önlemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ekstraktın kullanılmasıyla kötü huylu tümörlerin 9-12 gün içerisinde gerilediği gözlenmiştir. Radyasyona maruz kalarak gen değişikliği sonucu oluşan kanserli hücrelerin önlenmesinde de oleuropein etkili bir maddedir. X ışınlarına maruz kalınmasının öncesinde ve sonrasında oleuropeinin, kromozom yapısını koruyarak kanser oluşumunu engellediği tespit edilmiştir (Benavente-Garcia, 2002)

Kardiyovasküler Etki


Zeytin yaprağı ekstraktının; kan basıncını düşürücü, kalp ritmini düzenleyici özelliği ile koroner kan akışı üzerine olan olumlu etkisi ve kardiyovasküler sistemde de bir çok hastalığı önlediği ortaya çıkmıştır. Oleuropein, antioksidan özelliği sayesinde LDL kolesterolünün okside olmasını önlemekte ve damar sertliği oluşumunu azaltmaktadır. Toplam kolesterol ve trigliserid miktarını düşürmektedir. Damarlarda trombositlerin birleşip kümeleşmesini engeller, anjiyotensin dönüştürücü enzimleri de inaktive ederek kalbin çalışmasında ve kalp yetmezliğinde yararlı etki göstermektedir. Atardamarların kasılmasıyla gerçekleşen düzensiz kalp atışı olayını da önlemektedir. Ayrıca enfarktüs riskini de azaltıcı özelliğe sahiptir (Andreadou, 2007)

Kan Basıncını Düşürücü Etki

Yüksek tansiyon hastalarında, zeytin yaprağı ekstraktının kullanılmaya başlanmasından 3 ay sonra önemli derecede yüksek kan basıncının düştüğü gözlenmiştir. Sistolik ve diyastolik kan basınçlarını düşürerek yüksek tansiyonu düşürücü özelliği olduğu gibi kalbin ritm bozukluğunu da düzenlemektedir. Yüksek tansiyonu önleyici etkisiyle birlikte LDL kolesterol seviyesini de azalttığı gözlenmiştir (Perrinjaquet-Moccettil, 2008).

Antidiyabetik Etki

Oleuropein, şeker hastalarında kan şekerini ayarlayıcı ve antioksidan etki göstermektedir. Şeker hastalarında, oksidatif strese ve serbest radikallere maruz kalma sonucunda retinopati, nefropati ve nöropati gibi komplikasyonlar gelişmektedir. Oleuropeinin serum insülinini artırırken, oksidatif strese bağlı bu diyabetik komplikasyonları antioksidan özelliği sayesinde azalttığı gözlenmiştir (Eidi, 2008).

Antimikrobiyal Etki

Yüzyıllarca yaşayabilen zeytin yaprağının mikroorganizmalara ve hastalıklara karşı direnci artırmadaki en güçlü etkisi antimikrobiyal aktivitesinden kaynaklanmaktadır. Oleuropeinin birçok bakteriyi (Staphylococcus aureus), küfü (Aspergillus niger), mayayı (Saccharomyces uvarum) ve mantarı inhibe ettiği tespit edilmiştir. Oleuropeinin hidrolizi ile oluşan elenolik asit bileşiği ise; birçok virüs türünü güçlü bir şekilde inhibe edici özelliğe sahiptir (Sudjana, 2008).

Antioksidan Etki

Zeytin yaprağından elde edilen fenolik bileşikler, E vitamininden daha güçlü antioksidan kapasiteye sahiptir. Bu bileşikler antioksidan özelliği sayesinde LDL kolesterolünün bakır sülfatla oksidasyonunu önemli derecede önlemektedir. Bu sayede oksidasyona bağlı olarak gelişen enfarktüs ve damar sertliğinden, periferik damar hastalıklarından, koroner kalp hastalıklarından da korunma sağlanmaktadır. Ayrıca şeker hastalarında oksidatif strese bağlı olarak gerçekleşen birçok komplikasyonlarda antioksidan kapasitesiyle engellenmektedir (Ferreira, 2006).

Kronik Yorgunluğu Önleyici Etki

Zeytin yaprağı ekstraktı; mantarlara ve virüslere karşı olan etkisi sayesinde kronik yorgunluk sendromunu ve kronik kas ağrılarını giderici özelliğe sahiptir. İnsanlarda yorgunluğa, enerji düşüklüğüne sebep olan mikroorganizmaların, ekstraktın sahip olduğu antimikrobiyal kapasitesi ile etkisiz hale geldiği tespit edilmiştir. (Advanced Health and Life Extension)

Kemik Sağlığı Üzerine Olan Etki


Oleuropein, menopozal osteoporoz türündeki kemik erimesini durdurucu aktiviteye sahiptir. Antioksidan ve iltihaplanmayı önleyici özelliğe sahip fenolik bileşikleri sayesinde de, kemiklerde mineral madde yoğunluğunun azalmasını engellemektedir (Puel, 2006)

Bağışıklığı Güçlendirici Etki

Oleuropein; bağışıklık sistemini düzenleyici yeni bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Kanda ve organlarda bakteri gelişimini azaltarak, toplam antioksidan kapasitesini koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Oleuropein, iltihap sentezini önlemekte veya fagositoz yoluyla enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olmaktadır. (Giamarellos, 2006)

Ateş Düşürücü Etki

Zeytin yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen öz; 19. yüzyılın ortalarında şiddetli ve ölümcül hastalıklarda ateş düşürücü olarak kullanılmıştır. Zeytin yaprağı ekstraktının da ateş düşürücü özelliğinden dolayı sıtma semptomlarından korunmak ve tedavi olmak amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. İspanya savaşı sırasında (1808-1813) subaylar ara sıra çıkan ateşlerinin tedavisi için zeytin yaprağını kullanmışlardır. (Olive Leaf Extra Strong Tincture Dosage)

Zeytin Yaprağı Ekstraktının Sağlık Üzerindeki Diğer Etkileri (Kendall, 2009)

- HIV Proteaz enziminin gelişimini engeller.
- Sedef hastalığında iyileşme sağlar.
- İdrar yolları enfeksiyonlarını hafifletir.
- Menenjiti iyileştirmede faydalıdır.
- Zararlı bakteriler yüzünden oluşan ishalleri hafifletir.
- Peptik ülserleri azaltır.
- Kronik sinüzitler için oldukça iyi bir iyileştiricidir.

www.mutlusepet.com 


Bu haber 1,790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,276 µs