zaman tüneli açılacak | " /> zaman tüneli açılacak | "/>

En Sıcak Konular

Tarlaya zaman tüneli açılacak

20 Nisan 2010 11:46 tsi
Tarlaya zaman tüneli açılacak Kütahya’nın Seyitömer ilçesindeki dev kömür yatakları içinden hayat boy veriyor. Höyük sayesinde 4 bin yıl önce Anadolu toprağında boy veren mercimekler yeniden tarlaya dönüyor!

Seyitömer Höyüğü'nde, kömür yataklarının içinde bulunan 4 bin yıllık mercimek tohumu 'doku kültürü'yle çoğaltıldı. Saksıda başarıyla çimlendirilen bitki, şimdi tarlaya ekilecek. Uzmanlar heyecanlı: Organik, hiçbir biçimde geniyle oynanmamış, orjinal mercimek olacak.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), kömür rezervinin içinde kalan höyükte kurtarma kazıları yürütüyor. İki yıl önce, höyüğün Orta Tunç Çağı’na ait katmanında, bir kap içinde tohumlar bulundu. Çoğu yanmış bu tohumların içinde üç tane ‘yanmamış’ mercimek tohumu tespit edildi.

Üç tohumdan biri toprağa ekildi, çimlendi sonra kurudu. Bir tohum yağ analizi için İstanbul’a yollandı. Diğer tohumsa yedi ay önce saksıya ekildi ve o da çimlendi. Sonrasını Yrd. Doç. Dr. Nüket Bingöl anlattı:
“Elimizde bir değil, 17 tane 4 bin yıl öncesine ait mercimek var. Tohumları dört üniversitede ‘doku kültürü’ yöntemiyle çoğalttık. Elde ettiğimiz bitkinin kök, gövde, yaprak gibi çeşitli organlarından yeni bir bitki elde edilebiliyor. Buna doku kültürü yöntemi deniyor. Bitkilerimiz steril ortamda yaşıyor, ancak tarla aşamasına aldığımızda ne olacağını bilmiyoruz.”

Tarlada da tutarsa ne olacak? Bingöl’ün verdiği bilgiye göre en önemli kazanım, ‘mercimeğin atası’na ait bilgilerin Türkiye’nin elinde olması olacak: “Bulunan tohum, günümüzde bilinen mercimek bitkileri gibi çok kuvvetli değil, oldukça cılız bir bitki. Tohum vermesi halinde organik, hiçbir şekilde genetiğiyle oynanmamış, orijinal bitki olacak. Orijinal tohumlar diğerlerine göre daha zayıftır. Belki ülke ekonomisine fazla bir katkısı olmayacak ama eski tohumların toplanması yönündeki çalışmalara katkıda bulunacağız. Çiçeklenip tohum üretebilirse organik ve GDO özelliğini taşıyan bitkiler açısından bizim elimizde çok önemli bir veri olacak.”

Seyitömer’de 12 milyon tonluk kömür rezervinin içinde süren kurtarma kazıları sırasında geçen ağustos ayında 4 bin yıl önce bu bölgede yaşamış insanlara ait kafataslarının içinde ‘bozulmadan kalmış’ beyin kalıntıları bulunmuş ve DNA analizine gönderilmişti.

Radikal



Bu haber 1,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,222 µs