korunma kılavuzu | " /> korunma kılavuzu | "/>

En Sıcak Konular

BPA zehirinden korunma kılavuzu

13 Nisan 2010 13:28 tsi
BPA zehirinden korunma kılavuzu ABD'nin yasakladığı, Avrupa'nın yasaklamaya hazırlandığı, ancak bu ülkelerin büyük şirketlerinin Türkiye'ye pazarladığı, başta bebekleri zehirleyen BPA'li ürünleri açıklıyor ve bu zehirden korunmanın ipuçlarını veriyoruz...

Son aylarda plastik bebek biberonlarındaki BPA tüm dünyanın gündeminde!!! Peki, BPA bebek biberonlarından başka nelerde bulunuyor? Hangi hastalıklara sebep oluyor? BPA zehirinden korunmanın yolları neler?   

İngiliz şirketlerinin Türkiye’de satılan biberonlarında bebeklerde birçok hastalığa neden olabilen BPA adlı kimyasal madde kullandığı 1 Nisan günü Vatan gazetesinde yayınlanan haberle ortaya çıktı.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Independent’ın, manşetten verdiği “Biberonlarda sağlık tehlikesi” başlıklı haberi, başta bu ülkede olmak üzere dünyanın dört bir yanında büyük panik yarattı. Gazete, İngiliz bebek ürünleri şirketleri Boots ve Mothercare’in, biberonlarında Kanada ve Amerika’da bebeklerde birçok hastalığa neden olabilen Bisfenol A maddesi kullandığını ortaya çıkardı. Kısaca BPA olarak bilinen bu kimyasal maddenin, meme kanseri, kalp hastalıkları, obezite ve hiperaktivite ve diğer birçok hastalıklara neden olduğu öne sürülüyor.

ABD’de yasak

Kanada ile ABD’nin Connecticut, Minnesota ve Wisconsin eyaletleri, BPA maddesinin bulunduğu biberonların satışını yasaklamıştı. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) bu maddenin bebek ve çocuklar üzerinde kullanımından endişe duyduğunu, bebek ürünlerinde kullanılmasına karşı olduğunu açıklamıştı. Üreticiler, BPA’yı, plastikleri daha dayanıklı hale getirmek için kullanıyor. BPA üzerine yürütülen yüzlerce araştırma maddenin laboratuvar fareleri ve maymunlarına hasar verdiğini ortaya koydu. Türkiye’de satılan biberonlarla ilgili açıklamalar yapan Mothercare Türkiye Kategori Müdürü Müge Özkan, kendi ürünlerini Türkiye’ye getirmediklerini Chicco ve Avent markalarını sattıklarını söyle.

Türkiye’de yasak yok

Özkan şöyle konuştu, “Biberonlarda BPA maddesinin zararlı olduğu bilgisi iki sene önce Kanada’da ortaya çıktı. Şu anda ABD ve Kanada’da yasak sözkonusu ama Avrupa’da herhangi bir yasak yok. Şu anda Türkiye’de bu maddeyi içeren ürünler satılıyor. Ama bir yandan da bunu içermeyen ürünler de üretilmeye başlandı. Chicco bir süredir satışa başladı. Avent ürünleri de önümüzdeki günlerde Türkiye’de çıkacak. Araştırmalara bakıldığında BPA içeren biberonların zararları üzerine araştırmalar devam ediyor. Bu konuda yapılan araştırmalara bakıldığında gün içerisinde 50’den fazla kullanılan ve sıcağa aşırı maruz kalan biberonlarda zarar söz konusu. Avrupa’da şu anda bir yasaklama sözkonusu değil o yüzden Türkiye’de de satışı yapılıyor” dedi.

Chicco: Zararlı değil

Chicco Türkiye yetkilileri de polikarbonattan üretilen biberonların, bebek sağlığını etkilediğine dair risk olasıklarının ortaya konulduğunda, bir bebeğin normal biberon kullanma sıklığının en az beş katı kadar kullanıldığı zaman riskin ortaya çıkma ihtimalinin olduğunu belirttiler. Chicco yetkilileri, “Biz bu biberonları satmaya devam edeceğiz çünkü bebek sağlığına zararlı olmadığı fikrinin arkasındayız. Ama buna alternatif olarak polikarbonat içermeyen biberonlarımızı da piyasaya sunduk” dediler.

900 gramlık bebeğe kalp ameliyatı

Prematüre olarak 900 gram ağırlığında dünyaya gelen bebeğin kalbindeki açık damar, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesinde yapılan ameliyatla onarıldı. Suzan (43) ve Selami (50) Akkaya çiftinin, Aydın Doğumevinde prematüre olarak 900 gram ağırlığında dünyaya gelen Arif isimli bebeği ADÜ Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berent Dişçigil başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alınan Arif bebek, 2 saat süren müdahalenin ardından sağlığına kavuştu.

 

Biberondaki 'Bisfenol A' (BPA) maddesi Amerika'da yasak, Avrupa'da serbest ama Independent Gazetesi’ne mektup yollayarak konuya dikkat çeken İngiliz, ABD’li ve İtalyan uzmanlar, biberonlarda kullanılan bu kimyasal maddenin meme kanseri, kalp hastalıkları, obezite, hiperaktivite gibi sorunlara neden olduğunu açıkladı ve Avrupa'da yasaklanması için çağrıda bulundu. Peki, en önemli soru, şimdi Türkiye'deki anneler ve bebekleri ne yapacak?

İşte "BPA"den korunma kılavuzu

Neden plastik ve gıda saklama kapları bizim için zararlıdır? Plastiğin içinde ne vardır ve bu toksinler bizi nasıl etkiler? Bisphenol-A (BPA) tam olarak nedir? Beni ve ailemi nasıl etkiler? Hangi ürünlerde BPA vardır ve abartmadan neleri atmalıyım?

www.cocuklahayat.com sitesinde yayınlanan bu makaleyi okuyarak ve alışkanlıklarınızda basit bazı değişiklikler yaparak, aileniz için daha güvenli bir çevre yaratacaksınız. Sadece kendinizi bu konuda bilgilendirseniz bile. Ben bir doktor veya uzman değilim, yapmaya çalıştığım internetten araştırdığım bilgiyi toparlamak, jargonu tercüme etmek ve bilmeyen birisinin değerlendirebileceği hale getirmektir.

Çeşitli düzeylerde BPA içeren olağan üstü çok ürün mevcut ve bunun ne kadarını evinizden çıkartmak istediğiniz size kalmıştır. BPA’nın ne olduğu ve sizin ve ailenizin üzerindeki etkileri hakkında bahsedeceğim. Derhal evinizden çıkartmanızı ve bundan böyle almamanızı önereceğim bazı ürünler de olacaktır. 


  


 Uzak durmanız gereken ürünler

  • Sert şeffaf plastikler, genelde ürün tabanında no 7 olarak işaretlenmiş, genelde BPA içerir.
  • Her tür 3 veya 6 ile numaralandırılmış plastikler. No 3 (PVC) ve no 6 (polistiren)’nın ayrıca zararlı kimyevi maddeleri geçirdikleri bilinir.
  • BPA ile astarlanmış konserve içinde gıdalar.
  • Plastik oyuncaklar  

  


Bunların yerine ne kullanmalı?

Mutfağımda bir çok plastiği cama çevirmeye karar verdim. Cam her daim güvenli bir alternatiftir. Her plastik şişe ve kabın içeriklerini incelemek mümkün olmadığından, cama geçişin daha kolay olacağını düşünüyorum.

İlk dikkatimi çeken bebeklerimizin kullandığı biberonlardır ve üzülerek söylemeliyim ki Paprikam için dünyanın parasını veripte aldığım marka BPA içerenler listesinin başında sıra alıyor. Eski usul cam biberon üreten Evenflo ve  (bizde bulunmayan) BornFree var ancak onlarda standart kauçuk uçları silikon ile değiştirmeniz gerekmekte.

Oyuncaklar konusunda ise kurşunsuz boya ile tahtadan üretilmiş doğal ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederim.

BPA- Nedir?

Bisphenol-A için kullanılan kısaltma. BPA gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyvesuyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriğidir. Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır. Genelde "geri dönüşümlü" tekrar tekrar kullanılan, tabanında 7 ile işaretlenmiş plastikler…

Bana nasıl ulaşır?

BPA bileşenleri temas ettikleri gıdalara geçmeye eğilimlidir (kendi bileşeninden ayrılır). Bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır.

Beni nasıl etkiler?

BPA çevresel bir estrojen olarak etki eder ve tüketildiği takdirde normal hormon faaliyetini bozabilir. Genlerde değişkenlik, fiziksel ve davranışsal gelişime etki gösterebilir. Bebek ve çocukların beyin gelişimine etkisi olabilir. Kızlarda erken buluğ çağına giriş veya erkeklerde meme gelişimi anlamına da gelebilir.

Önce çocuklar!

BPA’nın çocuklara olan etkisi, çok hızlı büyüdükleri ve geliştikleri için, daha çok konuşulacaktır. Biz yetişkinlerin gelişmiş beyinleri (…) ve bedenleri olduğundan BPA’nın hormon ve genlerimize, karşılaştırdığımızda, etkisi daha azdır.

Daha fazla bilgi için bazı ingilizce yayınlar:

http://www.healthobservatory.org/library.cfm?RefID=77083

http://www.environmentcalifornia.org/reports/environmental-health/environmental-health-reports/toxic-baby-bottles

http://www.ehponline.org/members/2005/7713/7713.html

http://www.foodproductiondaily.com/news/ng.asp?n=60333-common-plastics-packaging

http://www.ourstolenfuture.org/newscience/oncompounds/bisphenola/2003/2003-0401huntetal.htm

http://endo.endojournals.org/cgi/content/abstract/en.2005-0340v1

http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A


www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan

 



Bu haber 2,716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,001 µs