kırmızı alarm | " /> kırmızı alarm | "/>

En Sıcak Konular

Türk kadını için kırmızı alarm

13 Nisan 2010 11:16 tsi
Türk kadını için  kırmızı alarm Türk kadını Avrupalı hemcinslerine göre daha fazla risk altında.

Her yıl dünyada 8 milyon kadın kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Kalp krizi yaşı giderek düşerken, kadınlar da erkekler kadar kalp hastalıklarının pençesine düşmüş durumda. Türkiye’de özellikle eğitimli kadınlarda son yıllarda sigara içme alışkanlığının artmasıyla birlikte kalp damar hastalıklarının çok genç yaşta görülmeye başlandığı kaydedildi.

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, Türk kadının Avrupalı hem cinslerine göre daha fazla risk altında olduğunun altını çizdi. Prof. Dindar, “Türkiyede kadınlarda obezite daha fazla. Metabolik sendromda kan yağları yüksekliği, hipertansiyon, bel çevresi fazlalığı Türk kadınlarında yüzde 50’lere varan oranlarda görülüyor. Bu nedenle Avrupalı hemcinslerine göre artmış bir risk ile karşı karşıyalar” diye konuştu. Prof.Dr. İsmet Dindar, “Yoğun iş temposu, stres, depresyon, anksiyete dörtlüsü, koroner arter hastalığının öngörücüsü olabiliyor. Hatta kalp krizlerini tetikleyebiliyor” diye konuştu. Gerek evde gerekse dışarıda sosyal hayatın içinde daha sıklıkla yer alan kadınların dahi bu risklere maruz kaldığını aktaran Prof. Dindar, genetik anlamda kadın ve erkek arasında risk olarak fark bulunmadığının altını çizdi.

Menopoz kadın için milat

Dr. İsmet Dindar, “Genetik alt yapı birçok hastalıkta olduğu gibi kalp hastalıklarının görülmesinde de etkili. Değiştirilemeyen bir risk faktörü olan aile öyküsü kesinlikle göz ardı edilmemeli” ifadesini kullandı. Dindar, menopoz öncesi kadınlarda erkeklere göre riskin belirgin olarak daha az olduğunu söyledi. Bunda kadın hormonu olarak östrojen hormonunun faydalı etkileri olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Dindar, “Yaş bir risk faktörüdür. Kadınlar için menopoz bir milat kabul edilmeli, menopoz sonrası düzenli muayeneler önerilmeli. Düzenli fizik aktivite, kilo verilmesi, sigaranın bırakılması, varsa hipertansiyon, diabet, hiperlipidemi gibi hastalıkların tedavisi riskin azaltılması açısından önemli” dedi.

STRESTEN UZAK DURUN

Prof. Dindar şu önerilerde bulundu: “Stresten uzak bir yaşam, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, sigara içilmemesi ve düzenli fiziki aktivite kalp hastalıkları açısından koruyucu. Fast-food tarzı beslenmeden uzak durmak gerekir. Az miktarda sık öğünlerle yapılan beslenme katı ve donmuş yağlardan fakir olmalı, bol lif içermeli. Bu hem kilo alınmasını hemde çabuk acıkmayı azaltır.”

bugün



Bu haber 1,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,707 µs