'agu' sesine dikkat! | " /> 'agu' sesine dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Bebeklerde 'agu' sesine dikkat!

12 Nisan 2010 11:12 tsi
Bebeklerde 'agu' sesine dikkat! Bebeklerin çıkardığı sesler zihinsel gelişimleri için oldukça önemli. 2 aylıkken 'agu' sesini çıkarıp çıkaramadığına dikkat edin...

Bebeğin çıkardığı seslerin zihinsel gelişim açısından önemli olduğunu belirten uzmanlar, henüz 2 aylıkken bebeklerin çıkardığı 'agu' sesinin çıkarıp çıkarmadığına dikkat edilmesini istedi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Serpil Yılmaz, bebekle konuşulurken annenin sesinin tek düze ve monoton olmamasına ve gerekli tonlamaları iyi kullanmaya çalışması gerektiğini söyledi.

Dr. Yılmaz, "Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için bol bol emziriniz. Doktorunuz aksini önermediği sürece 6 ay sadece anne sütü veriniz. Beslemeleri, uykuyu düzenli bir hale getirerek bebeğinize erken olarak biyoritm kazandırabilirsiniz. Bebeğinizi dolaştırırken yüzü dışa gelecek şekilde tutunuz ki etraftaki her şeyi rahatça görebilsin. Ilık bir suyla biraz doldurulmuş bir bebek küvetinde, kafası hariç suyun içinde kalacak şekilde günlük olarak banyo yaptırmak onu rahatlatacaktır. Bu arada el ve ayaklarını çırpmasını sağlayarak oyun oynayabilirsiniz." diye konuştu.

Bebekle bol bol konuşmayı, ona gülümsemeyi tavsiye eden Yılmaz, "Bebeğiniz yatarken seyredebileceği hareketli oyuncaklar, şekiller asın. Bebeğinizin 2 aydan sonra 'agu' gibi sesleri çıkartıp çıkarmadığına dikkat edin, onun çıkardığı sesleri siz de taklit edin ve konuşun. Bebeğinize yumuşak tonla şarkılar veya ninniler söyleyin. Yorucu ve yüksek sesli olmayan müziklerden dinletin." dedi.

Bebeğin yüzükoyun konulduğunda kendini boğulmaktan kurtarabildiğini, başını yana çevirebildiğine işaret eden Yılmaz, bebeğin uykuda yüzükoyun pozisyonda asla yatırılmaması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, şunları söyledi: "Bebeğe 3-6 aylık dönemde sık sık dokunun. Bebekler, 3 aylıkken ellerini seyretmeye ve el hareketlerini gözlemlemeye başlar. Bunu yapmıyorlarsa bileklerine sesli veya renkli bilezikler takarak farkına varması sağlanabilir. Üzerinde sarkan oyuncakların, sesli cisim ve hayvancıkların bulunduğu oyun minderlerine sırt üstü yatırıp o cisimlere dokunarak, çekerek oyun oynamasını sağlayın. 5. aydan sonra artık cisimleri daha iyi tutabileceği için tutmaya uygun oyuncaklar alın. Bebeğinizin her iki kulağının arkasından değişik sesler çıkartıp sese yönelmesini bekleyin. Sesli ve renkli cisimleri elinizle dolaştırıp takip etmesini, dokunmasını sağlayın. Bebeğiniz destekli oturmaya başladıktan sonra önüne yastık konulup yastığın üzerine de oyuncaklarından koyun, oynamasını sağlayın. Bebek masajları yapın. 5. aydan sonra destekli oturtmaya başlayın. Önüne oyuncak koymayı ihmal etmeyin ve yanından ayrılmayın. Gün içinde kısa sürelerle yüzükoyun yerde durmasını sağlayın, karşısına sevdiği bir oyuncağı koyun ve siz de karşısına uzanarak ona bakın ve konuşun."

 bugün



Bu haber 1,274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,983 µs