En Sıcak Konular

Şeker fabrikaları ve direniş!

29 Mart 2010 13:19 tsi
Şeker fabrikaları ve direniş! Özelleştirilecek şeker fabrikalarının ezici çoğunluğun kapatılacağını söylemek için kâhin olmak gerekmiyor. Tam 21 fabrikanın kapatılması bekleniyor. Şeker pancarı üreticilerini temsil etmesi gereken Ziraat Odaları ne yapıyor? Duyan varsa lütfen söylesin.

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRMESİ VE DİRENİŞ

Tayfun Özkaya

            Şimdi sıra şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde. Hazırlıklar ilerliyor. Özgür Müftüoğlu’nun da yazdığı gibi yönetimin “2010 yılı için 4-C kadrosunda istihdam etmeyi planladığı işçi sayısı 36 bin 215’tir. Halen 4-C kadrosunda çalışan 19 bin 436 işçinin yüzde 91.5’inin, özelleştirilen işyerlerinden bu kadroya geçirilen işçiler olduğu düşünüldüğünde, yeni 4-C’li olacakların da çok önemli bir bölümünün özelleştirilecek işletmelerde halen kadrolu çalışanlar olacağı söylenebilir. 2010 yılı özelleştirme programının başında, enerji kuruluşları ve şeker fabrikaları gelmektedir. Kısacası şeker fabrikası işçileri önce 4-C’ye konulacak. Bu şekilde “merak etmeyin, işsiz kalmayacaksınız” denilecek. Asgari ücretten çok da fazla olmayan ücretlerini bir süre (belki bir yıl veya daha fazla) alacaklar. Sonra da “işyerleriniz kapandı, hadi bakalım sokağa” denilecek.  Bunu sağlamak için önce fabrikalar gruplar haline getirilecek. Hepsi birden özelleştirilmeyecek. O zaman o kadar işçi ile kim başa çıkabilir. Olay zamana yayılacak.

            Kamuoyunun desteğinin Tekel olayında olduğu gibi işçilerin arkasında olmaması için tüketicilere “Japonya’dan sonra en pahalı şekeri yiyorsunuz” dendi. Ancak şeker-İş Sendikası uluslar arası bir araştırma kuruluşunun çalışmasından yararlanarak bunun doğru olmadığını ortaya koydu. Büyük şeker üreticisi Almanya ve Fransa’da fiyatlar bizimkinden çok daha yüksek. LMC International’ın verilerine göre 2008 yılında Fransa’da şekerin kilosu 1,91 dolar, Almanya’da 1,58 dolar, Türkiye’de ise 1,53 dolar.

            Özelleştirilecek şeker fabrikalarının ezici çoğunluğun kapatılacağını söylemek için kâhin olmak gerekmiyor. Tam 21 fabrikanın kapatılması bekleniyor. Şeker pancarı üreticilerini temsil etmesi gereken Ziraat Odaları ne yapıyor? Duyan varsa lütfen söylesin.

            Artık özelleştirmelerin Türkiye’nin topsuz tüfeksiz işgali olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi karşı çıkmayanlar yarın çocuklarının yüzüne nasıl bakacaklar?

            22 Mart 2010’da Burdur’da 55 sivil toplum kuruluşu ve biri hariç bütün partilerin desteklediği bir panel yapıldı. Panel Burdur Sivil Toplum Kuruluşları Konseyince düzenlendi. Ben de katıldım.

            Burdur şeker fabrikasının kapatılması halinde kentin tek sanayi kuruluşu da tarihe gömülmüş olacak. Burdur’da kazanan olmayacak. Köylüler, işçiler, kamyoncular herkes kaybedecek.

            Tüketiciler de kaybedeceklerin başında. Pancar şekeri yerine GDO’lu mısırdan üretilen nişasta bazlı şeker denilen şekerin tüketimi artacak. GDO’nun vereceği ve henüz boyutları tam olarak bilinmeyen zararlar yanında obezitenin artacağı kesin. Amerika’da böyle oldu. Türkiye’yi bu açıdan Amerika’ya benzetecekler. Ülkenin yarısı obez olacak.

            Vatanseverlik sadece yakaya ayyıldızlı rozet asmak değildir. Gereği yapılmalı. Herkesin Burdur’lulardan öğrenecekleri var.  Bu özelleştirme durdurulabilir. Birleşmiş bir halkı kimse yenemez.

Prof. Dr. Tayfun Özkaya

Ege Üniversitesi

Ziraat Fakültesi

Tarım Ekonomisi Bölümü



Bu haber 1,394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,649 µs