en SAFF balın adresi! | " /> en SAFF balın adresi! | "/>

En Sıcak Konular

İşte en SAFF balın adresi!

26 Şubat 2010 14:33 tsi
İşte en SAFF balın adresi! Tuncay Mehmet Akyol ve Ergül Karakoç tarafından 2007 yılında kurulan "SAFF1011" Organik Bal, balın en safını üretiyor... İşte bal hakkında merak ettiğiniz herşey ve bal alırken dikkat edilecek noktalar.

"Yüzyılımızın özellikle son yarısında çılgınca artan endüstriyel atığın verdiği çevre kirliliği ile konvansiyonel tarım ve hayvancılıkta kullanılan türlü zenginleştirici ve yok edici ilaçlar genel anlamda ekolojik dengeyi gittikçe daha çok tehdit eder bir hale gelmiş, bunun sonucunda yeryüzünde, yaşayan her türlü canlı ve insanların sağlığını tehlikeye sokmuştur.

Tarımsal üretimi arttırma ve albenisi yüksek ürünler elde etme adına aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılan toksin maddelere bugün dünyanın her yanında rastlamak mümkündür. Yapılan bir araştırmada, kutup ayıları ve penguenlerin vücutlarında bile bu kimyasal maddelere rastlandığı belirtilmektedir. Yediğimiz birçok gıdanın içinde de bu zehirlerin çok az da olsa kalıntılarına rastlanmaktadır.

Diğer taraftan sentetik mineral gübre kullanımı sonucunda yeraltı suları insan sağlığını etkileyecek derecede kirletilmektedir.

Toprağı, suyu, havayı, kısacası tüm ekolojiyi olumsuz yönde etkileyen bu vurdumduymazlığa doğa daha ne kadar tahammül edilebilir bilemeyiz ama artık ekolojik dengelerin sürdürülebilirliğinin sınırında olduğumuz muhakkaktır.

Bu sorunu görüp, gerçekten var olan çözüm için çaba içersine girenlerin mutlak sayıları ile erklerinin azlığı yarınlarımızın üzerine kara bulut gibi çökmüş, dünya devletlerinin bu çırpınışta duyarsızlığı ise ölüme davetiye çıkarmıştır.

 “Yaradılanı sevmek, Yaradandan ötürü” görüşünü fert fert, devlet devlet benimsemediğimiz sürece ağır ağır gelen ve insan elinden çıkma ilk kıyametin yanı başımızda olduğu bir gerçektir.

Oysa insan fert olarak yalnız olmadığı gibi insanlık geneli olarak da yalnız değildir. Beraber kullandığımız Dünyamızda türlüden mikroorganizmalar, çeşit çeşit balıklardan, yosunlardan tutunda, gökte uçan kuşa, yerde koşan taya kadar ortak mekânı paylaştığımızın farkında mıyız?

Meltem yelinin esmesinde, karın, yağmurun yağmasında, güneşin ahenkli ısısında, şimşeğin büyüleyici güzelliğinin altında da ekolojik denge yatmaktadır.

Oysa her ferdin kendi sorumluluk sahası içinde yapacağı küçücük şeyler insan eliyle altüst olamaya yüz tutmuş bu dengeleri Yaradan'ın da yardımıyla yine insan eliyle tekrar yerine oturtmaya yetecektir."

İşte bu gerçekliğin farkında olan SAFF 1011 ORGANİK GIDA SANAYİ yetkilileri kâr amacı gütmeden 2007 senesinde mevcut şirketi kurarak insanımıza ekolojik dengenin ve Ekolojik ürünün önemini göstermek, daha kaliteli/sağlıklı ürün üretilmesi/ tüketilmesini sağlamak hizmetini kendisine borç adletmiş ve bu niyetle yola çıkmış bir oluşum.

“SAFF 1011”in anlamı ise Kur'an-ı Kerim SAFF Suresi 10 ve 11. Ayetler…

10. Ey iman edenler, sizi acı bir azaptan kurtaracak bir ticareti size haber vereyim mi?

11. Allah'a ve O'nun Resul'üne inanırsınız, mallarınızı ve canlarınızı Allah rızası ve O'nun düşüncesi ile insanların menfaati ve yardımı için harcarsınız. Bu, sizin için daha hayırlıdır; Eğer bilirseniz.

İşte bal ve organik bal arasındaki farklar...

ORGANİK ÜRÜN

Üretimde mümkün olduğunca kimyasal girdi ( gübre, ilaç ) kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim sonucu elde edilen üründür.

ÜRÜNÜMÜN EKOLOJİK OLDUĞUNDAN NASIL EMİN OLABİLİRİM?

Aldığınız ürün çeşitli adlar altında olabilir, ancak kanunlarımıza göre bir ürünün gerçekten organik ürün olduğu ürünün etiketi üzerindeki 2 Logo’dan anlaşılır birisi Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca verilen (Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım) logosu diğeri denetçi Sertifikasyon Kuruluşunun logosudur.

Organik, Doğal, Biyolojik, Ekolojik yada bunların kısaltılmış kelimelerini kullanan ve bu iki logoyu etiketinde barındırmayan ürünü ASLA almayın ve ilgili yerlere şikâyet edin.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için Organik Tarım Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin 24’üncü maddesinin tamamına bakınız.

(Madde 24: b) Ürün etiketinde organik kelimesinin kullanılması; ekolojik, biyolojik kelimelerinin kullanımıyla eşdeğerdir.)

ORGANİK ÜRÜNLE KONVANSİYONEL ( BİLİNDİK TARIM UYGULAMASI ) ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Mevcut Bilinen ( konvansiyonel ) usulle yapılan tarım, artan nüfus ve teknolojideki gelişmeler sebebiyle yüksek verimi ön plana almıştır.

Yüksek verim uğruna bilinçsiz gübreleme, ilaçlama ve bilinçsiz tohumculuk yöntemleri uygulanması sonucu toprak ve su kaynakları ile hava kirliliğine, çevre koşullarının bozulmasına, bitki çeşidinin azalmasına dolayısıyla doğal dengenin bozulmasına sebebiyet vermiştir.

Bunun sonucu yüksek verimli sağlıksız ürünler  elde edilmiş bu ada insan ve hayvan sağlığını tehdit eder halem gelmiştir.

Bu durum insanları ekolojik ( organik, biyolojik ) tarıma geçilmeyi mecbur kılmıştır.

Bilinen (konvansiyonel) usulle yapılan tarım= Verimli Ürün

Ekolojik (organik, biyolojik ) tarım= Kaliteli Ürün

KAÇ ÇEŞİT BAL VARDIR?

Tebliğin ilgili maddesinden de anlaşılacağı üzere bal çiçek balı ve salgı balı olarak 2 çeşittir.

Yayla Balı, Orman Balı yada sair etiket adları ile sunulan ballarda Çiçek Balıdır.

Kestane Balı, Püren Balı yada sair bitki / ağaç etiket adları ile sunulan balların çoğunluğunu bu tip kaynağın nektarı oluşturduğu için bu adlarla anılmaktadır.

Bir bölge, yer, köy, dağ adları ile sunulan ballar ise ya çiçek balıdır yada salgı balıdır yada karışık baldır, sonuçta balın niteliğini değil hangi yerden üretildiğini belirtmek için bu ad kullanılır.

Tek çeşit polen balı damak tadı ile ilgilidir. Unutmayınız! Kararlı kullanıldığı sürece bal bir şifa kaynağıdır. Balın kalitesi ve sağlığımıza doğrudan faydası balın flora zenginliği ile orantılıdır.

PİYASADA SATILAN KREM BAL ( KRAMEL BAL ) NEDİR?

Kristalize olmuş (DONMUŞ, ŞEKERLENMİŞ ) ballara verilen addır.

Özel ve özgün bir bal çeşidi değildir.

ORGANİK KARAKOVAN BALI NEDİR?

Bal Arılarının bal peteklerini ( balmumu ) kendi  doğal ortamına yada kovan içerisine örerek gözlerine bal doldurmaları ile elde edilen bala verilen isimdir.

KOVAN NİÇİN YÜKSEĞE KONUR?

Ağaç tepelerinde, yüksek yerlerde kovanın asılı olması balın kalitesi ile alakalı olmayıp doğal yaşama karşı arıcının kovanlarını emniyete aldığı bir tedbir biçimidir.

HER KARAKOVAN BAL ORGANİK MİDİR?

Hayır.

Bir balın karakovan olması peteğin( balmumu ) bilfiil balarısı tarafından yapılması demektir.

Aşağıdaki uygulamayı başaramamışsa bu bal KONVANSİYONEL BAL olarak kabul edilir.

KARA KOVAN ORGANİK ÇİÇEK BALI NEDİR?

Petek ( balmumu ) Bal Arısı tarafından yapılmalıdır.

01.12.2004 Tarih, 5262 Sayılı Kanunla çıkartılan Organik Tarım Kanunu'na istinaden 10.06.2005 Tarih ve 25841 sayı ile yürürlüğe konan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca kontrol, tahlil ve sertifika sürecinden geçerek yasal olarak " Organik-Ekolojik-Biyolojik" unvanını alan ballar Korakovan Organik Baldır.

BİR KEZ ORGANİK SERTİFİKASI ALINIRSA, BU SÜREKLİLİK ANLAMIMI TAŞIR?

Hayır.

Her arıcılık sezonunda her şey Yönetmelik hükümlerince silbaştan yinelenir.

Bir yıl organik bal sertifikası ( organik arıcılık sertifikası ) hak eden müteşebbis, bir başka yıl türlü sebeplerden ( ki bunların başında kalıntı ve kirlilik gelir ) sertifikalandırılmayabilir.

Zira ürünler pek çok tahlilden de geçmektedir.

Ayrıca ürün ambalajında o yılın sertifikası ve ait olduğu yılın ürünü olduğuna dikkat edilmelidir.

ORGANİK TARIMLA ALINAN ÜRÜN, KONVANSİYONEL TARIMDAN ALINANDAN DAHA FAZLAMIDIR?

Hayır.

Bilakis organik ürün almak için onlarca zorlu sebebi bertaraf etmeniz gerekmektedir.

Bunun sonucunda hasad miktarı azalmaktadır.

ORGANİK BAL NİÇİN PAHALIDIR?

Bunun pek çok sebebi olduğu gibi, balın kalitesi ile de ilgilidir.

Ayrıca ürün sahibinin fiyat tercihi fiyatlandırmada diğer faktördür.

UYARILAR!!!

Anneler  balı 12 aylıktan küçük çocuklar için doktor tavsiyesinde kullanınız, çocuklarınızın gelişimi için muhakkak organik bal tükettiriniz. Çocuklarımıza muhakkak organik ürün tükettirelim.

Ballar buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklanmaz

Ballar kristalize olur

Ballar güneş ışığından korunmalıdır

Kristalize olmuş bal 45 dereceyi geçmeyecek şekilde kavanozu ile birlikte ılık suya konduğunda (benmari) tekrar eski görüntüsüne döner.

Bal kristalize hali ile yada benmari ile eritildiğinde  değerinden hiç bir kayba uğramaz

Ballar 45 derecenin üzerinde ısıya maruz kaldığında içerisindeki pek çok vitamin ve enzim yok olur ve besin değeri düşer, vasfını yitirir.

Kaynak: www.saff1011.com



Bu haber 4,087 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,481 µs