Kimyamız bozulmasın! | " /> Kimyamız bozulmasın! | "/>

En Sıcak Konular

Kimyamız bozulmasın!

16 Şubat 2010 11:33 tsi
Kimyamız bozulmasın! “Kimyasal kokteyller” birbirlerinden ayrı olduklarında daha güvenli olan ancak karıştırıldıklarında insan sağlığı ve çevre üzerinde risk oluşturan kimyasal maddeler karışımına verilen bir isim. Peki, nerede, nasıl ve nelere sebep oluyorlar?

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan raporda, kimyasal karışımların bu maddelerden her birinin tek tek etkilerinden daha fazla etkili olduğunu ve daha fazla çevre kirliliğine sebep oldukları ortaya çıktı.

Ses getiren raporou Londra Üniversitesi Eczacılık Fakültesi hazırladı.

Raporda “Karışımların insan sağlığı ve ekosistemler üzerindeki etkileriyle ilgili kılavuz bir yenilik ve AB bu alanda dünyada öncü olmak için çalışıyor” deniliyor. 

Euroactiv'in haberine göre, Avrupa Komisyonu kimyasal karışımların sayısının potansiyel olarak çok büyük olduğunu, muhtemel her bir karışımın tek tek test edilmesinin ne gerçekçi ne de yararlı olduğunu kabul etti.

Raporda ayrıca “kimyasal karışımların tipik özellikleri”yle ilgili daha fazla bilgi gerektiği, hangi karışımların çevre, insan sağlığı ve ekosistemler üzerindeki etkileri açısından öncelikli olduğunun belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Bu kimyasalların bazıları aynı zamanda ev içinde gündelik işlerde ayakkabılar, mama şişeleri, teneke kavanozlar, DVD’ler, yer karoları gibi en çok kullanılan malzemelerde de bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ancak kimilerine göre çevrede çok az miktarda bulunan bu tür kimyasalların sağlık sorunlarına sebep olmaları mümkün değil.

Aynı raporda, kimyasalların birbirleriyle hangi şartlarda etkileşim halinde olduklarının daha iyi anlaşılması gerektiği bilgisine de yer verildi.

Sağlık ve Çevre İttifakı (HEAL) toksik maddeler politikası danışmanı Lisette van Vliet  “Sentetik hormon bozucular ile göğüs kanseri arasındaki etkileşimlerin kombinasyonları arasındaki bağa birkaç yıldan beri dikkat çekiyoruz” şeklinde konuşuyor.

HEAL, Greenpeace ve WWF çeşitli kaynaklardan yayılan zehirli kimyasal maddeler yerine daha emniyetli olanların kullanılarak bu etkilerin en aza indirilmesi yönünde ısrar ederken Komisyonu mevcut AB yasalarında özellikle REACH uygulamalarında kimyasal kokteyllerle ilgili mevzuatta somut değişikliğe gidilmesi için Komisyon’a baskı yapıyor.

“Kimyasal kokteyller” birbirlerinden ayrı olduklarında daha güvenli olan ancak karıştırıldıklarında insan sağlığı ve çevre üzerinde risk oluşturan kimyasal maddeler karışımına verilen bir isim. Kimyasal kokteylerin yaratttığı riskler arasında yetişkinlerde kanser vakalarının artması, sperm sayısının düşmesi ve çocuklarda otizmi tetiklemesi sayılabilir. Ayrıca çocukların ve hayvan yavrularının da kimyasalların olumsuz etkilerine duyarlı olduğu bildiriliyor.

Çevre ve sağlıkla ilgili sivil toplum örgütleri “kimyasal kokteyller” konusunu AB’nin gündeminde yer alması için çalışırken bilim adamları da son zamanlarda kimyasalların birleşik zararlı etkileriyle ilgili endişelerini sıkça dile getiriyor.

AB Çevre Komiseri Stavros Dimas “kimyasal kokteyller”in dünya kimyasal maddeler gündeminde gelecekte karşılaşılacak zorluklardan biri olduğunu belirtmişti.

Avrupa Çevre ve Sağluk Stratejisi (SCALE) ve AB Çevre ve Sağlık Eylem Planı- 2004-2010 programlarında risk değerlendirmelerinde kimyasalların birleşik etkisinin de dikkate alınması gerektiği belirtildi.

Aralık 2009’da AB çevre bakanları kimyasal maddelerle ilgili değerlendirmelerin birleşik etkilerin değerlendirilmesinde yeterli olmadığını belirterek Komisyon’dan insan ve hayvan sağlığını “kimyasal kokteyller”e karşı korumak üzere mevzuatlarda bir takım düzenlemelere gidilmesi konusunda uyardı.

ntvmnsbc 



Bu haber 1,351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,694 µs