muhalefet şerhi! | " /> muhalefet şerhi! | "/>

En Sıcak Konular

GDO'ya muhalefet şerhi!

21 Ocak 2010 12:24 tsi
GDO'ya muhalefet şerhi! MHP'li Durmuş ve Çalış, GDO'lu ürünlerin insan sağlığının yanında doğaya ve hayvanlara vereceği zararları örnekleri ile sıraladılar.

AKP'lilerin oyları ile TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan oldu bittilerle geçirilen GDO'lu ürünlerle ilgili yasa tasarısına muhalefet şerhi koyan MHP milletvekilleri Osman Durmuş ve Hasan Çalış, tehlikenin boyutlarına da dikkat çektiler.

MHP Kırıkkale Milletvekili Prof. Dr. Osman Durmuş ve MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan geçirilen GDO'lu ürünlerle ilgili tasarının getireceği vahim sonuçlarına dikkat çektiler ve tasarıya muhalefet şerhi koydular. MHP milletvekilleri, "Sağlık Komisyonu üyelerinin büyük çoğunluğunun ilgi alanı dışında olan biyogenetik araştırmalarının insan sağlığını nasıl etkileyeceği dahi tartışılmadan, alelacele komisyonumuzun gündeminden komisyon başkanımız tarafından kaçırılması kabul edilemez.

TBMM gündeminde tam gün çalışma yasası varken biz her maddesi üzerinde görüş belirtmeye çalışırken alelacele GDO gıda maddeleri ve tohumların ithali ve üretimi ile ilgili Biyogüvenlik Yasası 2 saat gibi kısa bir zamanda gerekçesi ve maddelerine girilmeden komisyonumuzdan kaçırılmıştır" diyerek oldu bittilere tepki gösterdiler.

DOĞAYI BİTİRECEK

Durmuş ve Çalış, açıklamalarında şunları söylediler: "Ülkemiz insanının sağlığını kısa ve uzun sürede GDO'lu ürünlerin nasıl etkileyeceği bilgisini bilmek ve öğrenmek en azından komisyon üyelerimizin hakkıdır. GDO'lu tohum, hayvan ve böceklerin yaşadığı faunayı, doğal bitki türlerimizin yetiştiği florayı kirletmekle kalmıyor. Hanım Böceği nasıl bir böcektir? Kral Kelebekleri ile birlikte neden ölüyor? Arılar ve kuşlar bu tohumlardan nasıl etkileniyor?

Bu tohumlar neden Hibrit olarak, hazırlanıyor? Hibrit tohumlar için kullanılan helmisitler, pestisitler ve antibiyotikler tohum üreticisi firmaların pazarladığı özel kimyasallar mıdır? Bu tohumlar, ilaçlara ve pestisitlere dayanıklı diye daha fazla oranda kimyasal gelişi güzel mi kullanılmaktadır? İnsanda zorunlu olmadan kullanmaya korktuğumuz gram negatif antibiyotikler 2 kiloluk teneke kutularda kullanıldığında tarlayı ve orda yaşayan fauna ve florayı nasıl etkilemektedir?

Bu ürünler tüketildiğinde insanların bağırsaklarında ki doğal enterobakterler antibiyotiklere dirençli suşlara dönüşüyor mu? Geleneksel ıslah ve seleksiyonda kullanılan teknikler ve bunların dışında kullanılan tekniklerle, rekombinant deoksiribonükleik asit (DNA) ve nükleik asidin hücrelere ya da organellere doğrudan aktarılmasını sağlayan laboratuar ortamındaki (invitro) teknikleri, taksonomik olarak sınıflandırılmış familya dışı hücre füzyonu sonucu oluşan kısır yeni transgenik türleri bilmemiz istenmiyor mu?

Bu bilginin dahi paylaşılmadığı bir komisyon toplantısına, yeterlidir, demek nasıl mümkün olabilir? Kaldı ki sadece " Transgenik tohum ithalatı durdurulsun " ancak " biyogenetik uygulamaların ürününü gıda maddeleri biyogüvenlik laboratuarımızda güvenli olması kaydıyla ülkemize girişine, " " üzerine GDO etiketi görünür tarzda yazıldığı takdir de izin verilmelidir " diye görüş belirtmemize rağmen biz tali komisyonuz diyerek görüşmeden yasa kaçırılmıştır.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Bu GDO'lu gıdalar insanlar tarafından tüketilmekte ve insanların beslendiği tarım alanlarına ekilmekte veya hayvanlara yem olarak verilmektedir. Türkiye'nin imzaladığı Cartegena Protokolü ihtiyatlılık ilkesi üç yaşından küçük çocuklara ve bebeklere GDO'lu ürünlerin verilmesini yasaklıyor. Hekim olarak şunu soruyoruz " süt emziren anne tükettiğinde sütten genetik materyal geçmez mi "? Öyle olsa idi " bebeklere anne sütü yerine inek sütü önerilirdi.

" İnsan sağlığını ilgilendiren bir konuda Sağlık Komisyonunun tali komisyon olduğuna kim karar veriyor? Hayvan ve bitki sağlığından sorumlu Tarım Bakanlığı mı? Bu kabul edilemez. İnsan sağlığına etkileri bilinenler ve henüz bilinmeyenler biyolojik çevreye olan etkileri, fauna ve floramızızı çeşitliliğini ve zenginliğini ne şekilde etkileyeceğini bilmediğimiz bu uygulamayı izleyecek komisyonda Sağlık Bakanlığı'ndan yalnıza bir üyesinin olması bu yasada insan sağlığından ziyade iki ithalatçı kartelin çıkarlarının düşünüldüğünü bize düşündürmektedir.

Maddelerinin neler getirip neler götürdüğünü inceleyemediğimiz bu tasarıyı GDO'lu tohum ve gıdaları ve yem bitkilerini serbestçe yurda sokan ve 8 yıllık iktidarı zamanında bir yasayı çıkarmaktan imtina eden bir Tarım Bakanlığı'nın insan sağlığına ne kadar önem verdiği asalında hiç önem vermediği bu yasayı Sağlık Komisyonunda kaçırma gayretinde gözükmektedir.

Bu görüşleri ışığında üzerinde tartışamadığımız yasanın bize intikal süresine, inceleme süresini ve Biyogüvenliğin uygulayıcısı Sağlık Bakanlığı'nın dışlanmasına seyirci kalamayacağımızdan karşı oy kullandığımızı belirtiyoruz."

 etikhaber
 



Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,316 µs