Balkabağı deyip geçmeyin! | " /> Balkabağı deyip geçmeyin! | "/>

En Sıcak Konular

Balkabağı deyip geçmeyin!

20 Ocak 2010 11:52 tsi
Balkabağı deyip geçmeyin! "Şu günlerde en göz alıcı renkleriyle tezgâhlarda yerini alan balkabağı 2010'da sofranızdan eksik olmasın."

Dr. Eren Eroğlu'nun yazısı...

Balkabağının faydasından sual olunmaz

Göz alıcı renkleriyle tezgâhlarda yerini alan balkabağı, lezzetli olduğu kadar pek çok faydası da olan bir yiyecek. Balkabağı, kalp damar hastalarına, sindirim sorunu çekenlere önerilir.

Balkabağı deyip geçmeyin
Balkabağı geçmişte sofralarımızın ana besin kaynaklarından biriydi; fakat yöresel olarak çorbası, oturtması, zeytinyağlısı da yapılmakla beraber, günümüzde hafif bir meyve tatlısı olarak giriyor mutfaklarımıza. Şu günlerde en göz alıcı renkleriyle tezgâhlarda yerini alan balkabağı 2010'da sofranızdan eksik olmasın. Fakat bunların ötesindeki balkabağının içinde sakladığı asıl mücevherler, çekirdekleridir. Kabak çekirdeği içindeki doymamış yağ asitleri, Omega 3 ve fitosteroller ile kan kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olur. Fitosteroller kolesterolün yerine geçerek onların bağırsaklardan emilmesine engel olur. Her erkeğin 50 yaşından sonra az ya da çok yakındığı prostat büyümesine karşı bir önlem de kabak çekirdeğidir. Hangi mekanizmayla olduğu tam bilinmemekle birlikte, kabak çekirdeğindeki kimyasal maddeler prostat büyümesini tetikleyen aşırı testosteron ve dihidrotestosteron uyarılarını engellemekte, böylece hastalığın ortaya çıkışını geciktirmektedir.

Balkabağının faydaları
Balkabağı öncelikle lifli bir besindir; sindirim sisteminin iyi çalışması ve kabızlık çekmemek için gerekli faktörlerin başında lif gelir. Özellikle hanımlar balkabağını diyetlerine daha çok eklerlerse o çok meşhur şişkinlik problemlerinin de önünü alabilirler. Balkabağına güzel turuncu rengini veren lutein, alfa ve beta karoten maddeleri vücutta A vitaminine dönüşür. Balkabağı öyle iyi bir A vitamini deposudur ki, 100 gram pişmemiş kabak günlük ihtiyacın yarısını karşılar. Balkabağının yağ oranı nerede ise yok denecek kadar azdır ve sodyumu çok düşüktür; bu da onu kalp damar hastalarının dostu bir gıda haline getirmektedir. Yüksek besleyiciliğinin yanında düşük kalorisi onu yarar zarar oranı en yüksek sebzeler arasına taşımaktadır. Bunların yanında balkabağında B1, B2, B3, B5, B6, B9 Vitaminleri, E Vitamini, C Vitamini, Demir, Çinko, Bakır, Kalsiyum, Fosfor ve Potasyum bulunur.

Kaynak: Sabah/Pazar



Bu haber 2,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,037 µs