beynini koruyun! | " /> beynini koruyun! | "/>

En Sıcak Konular

Çocuklarınızın beynini koruyun!

8 Ocak 2010 15:09 tsi
Çocuklarınızın beynini koruyun! Öğrenim çağındaki çocukların günümüzün teknolojik unsurları televizyon, bilgisayar ve djital oyunlardan ders dönemlerinde uzak tutulması gerektiği bildirildi. Televizyon seyreden çocuklar 2 saat boyunca beyinlerinde işlem yapmakta zorlanıyor.

Tophane İlköğretim Okulu yönetimi, öğrenci velilerine yönelik bir konferans düzenlenledi. Ördekli Kültür Merkezi'ndeki konferansta konuşan İletişim Uzmanı Recep Özkul, günümüzde televizyon, bilgisayar ve oyunlarla büyük zaman harcayan çocukların ve ebeveynlerinin kitap okumadıklarını, böylece beyinlerinin fonksiyonlarını geliştirmeyi durdurduğunu, bilhassa çocukların büyük bir kayıpla karşı karşıya kaldığını söyledi. Televizyon seyreden çocukların 2 saat boyunca beyinlerinde işlem yapmakta güçlük çektiklerinin Almanya'da yapılan ilmi bir çalışma ile ortaya konulduğuna dikkati çeken Özkul, "Evde akşam veya sabah televizyon seyreden, internete girip oyun veya lüzumsuz videoları seyreden çocukların gelişimleri engelleniyor. Bu çocuklara okullarda öğretmenlerin bir bilgiyi aktarabilmeleri çok zorlaşıyor. Lütfen okul döneminde, çocuklarımızın yanında televizyonlarımızı açmayalım" dedi.

Anne ve babanın bütün hareketlerinin çocuklar tarafından kayıt altına alındığına dikkati çeken Özkul, "Çocuklarımızın yalan söylememesini istiyorsak, biz de kesinlikle söylememeliyiz. Sözlerinde durmalarını bekliyorsanız, onlara verdiğimiz bütün vaatleri yerine getireceğiz. Çocuklarımızın daha büyürken rüşvetçi olmamaları için, onlara bir işi yaptırırken rüşvet olarak bir şeyler vermeyeceğiz" diye konuştu.

Esas mesleği öğretmenlik olan ve "Bursa Okuyor" kampanyasında yürüten Recep Özkul, eğitimi sıkıntılı olan bütün çocuklarının ailevi meseleler yaşadıklarına dikkati çekti. Ebeveyenlerin çocukları sevgiyle büyütmesi gerektiğini savunan Özkul, "Bir çocuğun günlük sevgi ihtiyacını karşılaması için 17 kere kucaklanması gerekiyor. Anadolu'da yanlış olan yaygın bir kanaat var. Anne ve babalar çocuklarını şımarmasın diye kucaklamıyorlar. Sevgi verirken şımartmak gerekmiyor. Ancak sevgiyi çocuklarımıza, eşlerimize göstermek gerekiyor. Seni seviyorum demek çok zordur. Seviyorum dediğimizde de bunun gereklerini yerine getireceğiz. Çocuğunuzun 1. sınıfta bile olsa okula gidip gelirken lütfen çantasını siz taşımayı. Çocuklarımızı seveceğiz, ancak onların yapması gereken işleri üstlenmeyeceğiz. Bu işleri üstlenirsek, çocuklar gelecekte pısırık kalıyorlar" diye konuştu.

Çocukların hayallerini sınırlamamak, onların vizyonlarını açacak, kendilerinin de görüşlerini alarak problemlere çözüm üreterek kaliteli nesiller yetiştirmek gerektiğini anlatan Recep Özkul şunları söyledi:

"Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü. Sınırları zorladı, hayale gelmeyeni yapabildi. Akşemsettin gibi bir hoca ile 7 saatlik uyku dışında sürekli okuyup kendini geliştirmesiyle bunu yapabildi. Çocukların şahsiyetleri 7 yaşına kadar şekilleniyor. Onun için okul öncesi dönemde de çocuklarınızı mutlaka sınırlandırmadan, ama kaliteli bir şekilde, şuurlu yetiştirmeliyiz".
Çocukların kitap okumalarının çok mühim olduğuna işaret eden Özkul, kendisinin verdiği hızlı okuma ve beyni iyi kullanma teknikleri ile okuma hızının 7 kat artırılabildiğine söyledi. Dakikada 170 kelime okuyan bir çocuğun kurstan sonra dakikada 800 kelimeye kadar çıkabildiğini, bu durumun da günde 1 kitabı rahatlıkla bitirilebilen fertler ortaya çıkardığını anlatan Özkul, "Bugün yılda 350 kitap okuyan çocuklar, imtihanları çok kısa sürede ve çok güzel neticelerle tamamlayabiliyorlar. Ancak mutlaka hızlı okuma tekniğini öğrenmeleri lazım. Böylece okuduklarını hem daha iyi anlıyorlar, hem de çok güzel neticeler alınıyor" diye konuştu.

Recep Özkul, daha sonra salondaki 15 kişinin yazdığı ata sözleri ve veciz sözleri bir kere okuduktan sonra, aynı sırada tekrarlayıp beyin fonksiyonlarını geliştirmeyle alakalı küçük bir gösteri de sundu.

Haberturk



Bu haber 1,401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,892 µs