depolanan kimyasallar! | " /> depolanan kimyasallar! | "/>

En Sıcak Konular

Vücutta depolanan kimyasallar!

6 Ocak 2010 13:28 tsi
Vücutta depolanan kimyasallar! Analiz edilen 20 göğüs tümörünün 18’inde yüksek konsantrasyonlarda parabenlere rastlanmış! Peki, parabenler vücuda nasıl giriyor?

Analiz edilen 20 göğüs tümörünün 18’inde yüksek konsantrasyonlarda parabenlere rastlanmıştır. Bu kanıtı destekleyen başka bir durum da parabenlerin, göğüs kanserinin ilerlemesinde önemli rol oynadığı bilinen östrojen hormonunu taklit edebilme yeteneğidir. Bazı östrojenlerin, tümörlerin büyümesini tetiklediği bilinmektedir. “Göğüs kanserinin kadınlar için çok ölümcül olduğu ve genç kadınların çok yüksek oranda koltukaltı deodorantı kullandığı düşünülecek olursa, parabenler ve vücutta nerelerde bulundukları hakkında uygun olarak finanse edilmiş daha ileri araştırmalar yürütmemiz gerekir.” diyor Dr.Philip Harvey, Uygulamalı Toksikoloji Dergisi’nin editörü.

Bu dergide ayrıca, Reading Üniversitesi’nde Moleküler biyolog olan Philippa Darbre’nin, tümörlerde rastlanan paraben esterlerinin, bunların cilde uygulan birşeyden örneğin koltukaltı deodorantı, krem, genel cilt bakımı ürünleri veya vücut spreylerinden geldiğini gösterdiğine dair yaptığı araştırma da yayınlanmıştır.

Bu çalışma, çoğu kozmetiklerde ve terleme önleyicilerde kullanılan bütilparaben, metilparaben ve diğer parabenlerin kullanımıyla ilgili endişelere yol açmıştır.

Paraben Nedir?

Parabenler, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde koruyucu olarak yaygın bir biçimde kullanılan bir grup kimyasaldır. Bu bileşikler ve onların tuzları esasen bakteri ve mantarları yok edici özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Çoğunlukla şampuanlarda, çoğu cilt bakım ürünlerinde, bebek bakım ürünlerinde, kişisel yağlarda, topikal ilaçlarda, bronzlaştırıcı kremlerde ve diş macununda bulunurlar. Ayrıca gıda katkısı olarak da kullanılırlar. VE NE YAZIK Kİ parabenler ciltte tahrişe ve kontakt dermatit’e, Rosacea’ya (kılcal damar çatlaması), paraben alerjilerine ve erken yaşlanmaya neden olabilirler.

Başta da belirtildiği gibi bilimsel çalışmalar, göğüs tümörlerinden alınan örneklerde parabenlerin bulunduğunu göstermiştir, bu çalışmalar daha ileri araştırmaların yapılması çağrısıyla sonuçlanmıştır. Yine aynı çalışma, koltukaltı deodorantları ve diğer kozmetiklerin göğüs dokusuna geçebildiği ve tümörlerin büyümesine katkıda bulunduğu inancını güçlendirmiştir. Bazı bilim adamları, İngiltereli bilim adamları tarafından yürütülen ve göğüs tümörlerinden alınan örneklerde kimyasal koruyucuların bulunduğunu gösteren bir çalışmaya dayanarak, bunun göğüs kanseriyle ilişkili olduğuna inanmaktadırlar.

Beden Yükü Nedir?

Beden yükü çok fazla olduğunda hastalanırız ve bağışıklık sistemimiz risk altına girer. Tahriş edici maddeler hücrelere girdiği zaman alerji oluşur. Beden yükünün daha ileri aşaması ise kanserle sonuçlanabilir.

Hem doğal yollarla oluşan hem de insan yapımı olan zehirli kimyasallar genellikle insan vücuduna girerler. Onları soluyabilir, kirlenmiş gıda veya suyla yutabilir veya bazı durumlarda cilldimizden emilme yoluyla alabiliriz. Çoğu zehirli kimyasal Kozmetik ürünlerin pek çok çeşidinde bulunur. Hamile bir kadın bunları plasenta yoluyla gelişmekte olan ceninine iletebilir. “Beden yükü” terimi, bu kimyasalların belirlenen bir zamanda insan vücudunda bulunan toplam miktarını ifade etmektedir. Bazen özel, tek bir kimyasalın beden yükünü incelemek de ayrıca yararlı olabilir; örneğin kurşun, civa veya dioksin.

Bazı kimyasallar veya onların yıkım ürünleri (metabolitleri) dışarı atılmadan önce vücudumuzda çok kısa bir süre kalırlar, fakat böyle kimyasallara sürekli maruz kalmak “kalıcı” bir beden yükü oluşturabilir. Örneğin arseniğin çoğu, maruz kalmadan itibaren 72 saat içinde atılır. Halbuki diğer kimyasallar kolayca atılmazlar ve kanımızda, spermlerde, kaslarda, kemiklerde, beyin dokusu ya da diğer organlarda yıllarca kalabilirler. DDT gibi klorlu pestisidler vücutta 50 yıl kalabilirler. Ya çabuk nüfuz eden ya da vücutta depolanan kimyasalların beden yükü testi, bize bireylerin kendine özgü kimyasal yükünü gösterebilir ve hayatımız boyunca her gün maruz kaldığımız kimyasalların çeşitlerini aydınlatabilir. Amerika’da kullanılan yaklaşık 80,000 kimyasaldan kaç tanesinin bizim kimyasal beden yükümüzün bir parçası olabileceğini bilmiyoruz, fakat bu kimyasalların yüzlercesinin dünyanın heryerindeki insanların vücudunda ölçüldüğünü biliyoruz. Parabenler vücutta uzun süreler boyunca depolanan kimyasallardır ve bu nedenle zararlıdırlar.

Bilim adamları bugün yaşayan herkesin, vücudunda en az 700 atık madde taşıdığını tahmin etmektedir. Çünkü pekçok kimyasalın toz parçacıklarına tutunarak ve/veya hava ve su akımlarını yakalayarak üretildikleri veya kullanıldıkları yerlerden çok uzaklara taşınabilme kabiliyetleri vardır; yerküre kimyasal bir çorbanın içinde yüzmektedir. Vücutlarımızın bu kimyasalları absorplamaktan ve bazen de uzun süreler boyunca depolamaktan başka şansı yoktur.

bmeal.com



Bu haber 1,990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,585 µs