devâ formüller... | " /> devâ formüller... | "/>

En Sıcak Konular

Tıp yazmalarından cilt hastalıkları için devâ formüller...

15 Aralık 2009 08:42 tsi
Tıp yazmalarından cilt hastalıkları için devâ formüller... Osmanlı döneminde hekimler cilt hastalıklarını nasıl tedavi ediyordu? O günkü yazmalardan alıntılarla cevapları...

14-16. yüzyıllarda yazılmış Türkçe tıp yazmalarında (Yâdigâr-ı İbn-i Şerif, Tervihü’l-Ervah, Edviye-i Müfrede, Müntehab-ı Şifa, Haza’inü’s-Sa’adat, Menafi’u’n-Nas, Cerrahiyetü’l-Haniyye, Müfredat-ı İbn-i Baytar Tercemesi, Mücerreb-name, Tuhfe-i Muradî, Tuhfe-i Mübarizî, Kitab-ı Kamilü’s-Sınaa fi’ilmü’t-Tıbb, Kemaliye, Kitabü’l-Müntehab fi’t-Tıb), “kurdeşen”, “giciyik”, “uyuz”, “temriye”, “konak” gibi kaşıntılı cilt hastalıkları için önerilen tedavi yöntemlerinden özetler:

Yadigâr ’a göre, kızıl renkli kaşıntılarda koruk suyu, cevav, demir hindi, erik ve zerdali suyu içirilmesi, kan alınıp tabiatın yemiş sularıyla telyin edilmesi (yumuşatılması), ekşi ayran, nar suyu ve kurs-u kafur verilmesi faydalıdır. “Hasef” adı verilen küçük ve ağrılı sivilceler için de kan alınıp matbuh-ı helile ve saf-ı tere (şahtere) ile ishal ettirildikten sonra hamamda yaş kişnic suyu, sirke, gülsuyu ve gülyağıyla sürülmesi tavsiye edilir. Ayrıca, mersin kaynatılıp suyu sirke ve gülsuyu ile sürülürse iyi gelir. Dayanabilene soğuk su ile yıkandıktan sonra sirke ve gülsuyu sürülebileceği belirtilir. Bu durumda soğuk yiyecekler yenmesi tavsiye edilir.

Tervihü’l-Ervah ’a göre ise, her sabah cüllab (gülsuyu) ve kasni tohumu içmek ve kan aldırmak tavsiye edilir. Bakla veya arpa unu, sirke ve aş suyu ile merhem edilip kavun tohumu katılır, terleyinceye kadar hamamda oturulur ve vücut ovulur.

Edviye-i Müfrede ’ye göre, “giciyik” (kaşıntı) ve “uyuz”un ilacı kan aldırmaktır. Habb-ı sabır, sarı helile, günlük ve sakız ile tabiatı yürütmek gerekir. Gıdası, ak ekmek ve lâtif et olmalıdır. Hamamdan ve süciden (şaraptan) sakınılmalıdır. Ama tenkıye-i bedenden sonra hamama çokça gidilmelidir.

Müntehab-ı Şifa ’ya göre, “sürük” (keçi uyuzu) tedavisinde kabak çekirdeğinin içi ve kükürt beraber tartılır, yumuşak dövülür, elenir ve kuyrukyağıyla karıştırılır. Kolun dirsekten aşağısı yıkanır ve ocağa karşı kurutulur. Bu karışım üç gece ocağa karşı sürülür. Bu yağdan biraz iki ayaya alınıp ayalar birbirine kapatılarak uyunursa faydalı olur.

Müntehab-ı-Şifa ’ya göre, “uyuz”u gideren tecrübe edilmiş bir merhem: mürdeseng yumuşak dövülüp elenir, havana konulur, üzerine zeytinyağı konarak mürdeseng hallolana kadar ezilir, azar azar sirke damlatılarak karıştırılır, sirke tamamen yedirildikten sonra tekrar sirke konur, aynı şekilde halledilir. Hacet vaktinde (gerektiğinde) hamamdan sonra bu merhem uyuza sürülürse faydalı olur. Her gün 20 dirhem şehterec suyu, 14 dirhem hıyarşenber içi ile ezilip 5 dirhem bademyağı katılıp içirilirse şifa bulunur.

Haza’inü’s-Sa’adat ’ın hamamlardan bahseden sekizinci bâbında, kaplıcada yıkanmanın “giciyik” ve “uyuz”a iyi geldiği belirtilir.

Müntehab-ı Şifa ve Menafi’u’n-Nas’a göre, söğüt ağacı külü sirke ile karıştırılıp “temriye”ye sürülürse iyi gelir.

Tervihü’l-Ervah ’da “kuba” (temriye) için başlangıçta kan alınması tavsiye edilir. Matbuh-ı fesimun (eftimun), matbuh-ı helilec, türbüd, sarı helile, sabır, sirke, gülyağı, badem, keçiyağı, benefşe, şenhıyar tohumu ile tedavi edileceği belirtilir.

Cerrahiyetü’l-Haniyye ve Menafi’u’n-Nas’da “temriye” için kan alınması tavsiye edilir.

Müntehab-ı Şifa ’ya göre, zerdeçup, nar kabı, mürdeseng ve kına otlarının kart olmayanları yumuşak dövülüp elenir, gülyağı ve sirke ile karıştırılıp sürülürse küçük çocukların başında olan konağa iyi gelir.

Değişik eserlerde yer alan müfred devâ örnekleri:

*Bakla ve haşhaş tohumu dövülür, sirke ile bir gece bekletilip hamamda sürülürse şifa olur.

*Yaban yarpuzu kaynatılıp suyu ile yıkanılırsa uyuzu giderir.

*Lebede tohumu suyu giciyiğe sürülürse iyi gelir.

*Güyegü otu (güvey otu, damat otu, sa‘ter) kaynatılıp suyu hamamda sürülürse giciyiği giderir.

*Dağ üzümü (mevizec) dövülür, zeytinyağına katılıp uyuza sürülürse iyi gelir.

*Ağu ağacı dövülür, yaseminyağı ile karıştırılıp sürülürse giciyiği giderir.

*Nilüfer, sirke ile dürtülürse uyuz ve giciyiği tedavi eder.

*Benefşeyağı birkaç gün giciyiğe sürülürse iyi gelir.

*Badrenbuya (oğul otu, melisa, tatranbu) ıssı ve kurudur, uyuza yarar.

*Gülyağı, soğuk su ve çok az sirke ile karıştırılıp sürülürse giciyik ve uyuzu giderir.

Eski Türkçe Tıp Yazmalarında Cilt Hastalıkları Tedavisi / Dr. Mahmut Tokaç

www.ztbb.org



Bu haber 3,970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,034 µs