zinde kılan formül: Annelik! | " /> zinde kılan formül: Annelik! | "/>

En Sıcak Konular

Kadını zinde kılan formül: Annelik!

14 Aralık 2009 08:20 tsi
Kadını zinde kılan formül: Annelik! Doğum, hem beden hem de zihin için kadına özel bir hediye...

Kim Clijsters, kızını doğurduktan sonra Grand Slam Tenise (dünyanın en büyük 4 Açık Tenis Turnuvası'na verilen isim) katılarak, Amerika Açık Tenis Turnuvası'nı kazanarak etkileyici bir dönüş yaptı. Klijsters'in başarısı, hamileliğin gerçekten sportif yetenekleri artırdığını iddia eden teoriye, taze güven katmış gibi görünüyor. Clijsters, bu başarısıyla, anne olduktan kısa bir süre sonra etkileyici atletik başarılar kazanmış elit bayan sporcuların, kısa ama gittikçe büyüyen listesine katıldı. Fakat gittikçe artan kanıtlar, hamilelikteki biyolojik değişikliklerin, fiziksel ve zihinsel performansı artırabildiğini göstermektedir.

KAN TAKVİYESİ

Hamileliğin kendisi fiziksel bir testtir. Neredeyse annenin bedenindeki her organ, büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını sağlamak için daha çok çalışmaktadır. Kan miktarı da, rahme, oksijen taşımak için etkileyici şekilde artmaktadır.

Bebek doğduğunda, hemoglobince zengin olarak yaratılmış kırmızı kan hücreleri, kadının vücudunda bir süre daha kalır. Bu durum potansiyel olarak kaslara oksijen akışını artırır. Bu teorik olarak, kadınların dayanıklılığını ve uzun süre antrenman kabiliyetini artırmaktadır. Aynı zamanda, relaksin hormonu, kalçalarının gevşemesini sağlayarak, anneyi bebeğin doğumuna hazırlar. Michigan Üniversitesi'nde hamile atletler üzerinde çalışma yapan Dr. James Pivarnik'e göre; bu durum aynı zamanda atlete fazladan bir esneklik katar. Tüm mekanizmalar ve etkileri hala araştırma konusuyken, hamileliğin bu etkilere sahip olabileceği önerisi yeni değildir.

ZİHİNSEL MANEVRALAR

Aynı zamanda doğum sancısının, ağrı eşiğini ve zihnin yoğun fiziksel güçlüklerle başa çıkma kabiliyetini artırdığına dair görüşler de bulunmaktadır.

Bazı araştırmalarda, ağrı eşiğinin doğum esnasında, etkileyici bir şekilde artış gösterdiği ve doğum sonrasında normal seviyesine tekrar döndüğü bulunmuştur. Bath Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, kadınlar, acıyı daha çabuk hissettiler ve daha kısa süre dayanabildiler.

Aslında anneliğin kendisinin; kadınları, daha çok acıya alıştırdığını ve  bebeği koruyup gözetme becerilerini riske atacak herhangi bir problemi, zekice fark etmelerini sağladığı ifade edilmektedir.
Benzer bir çalışmada, anneliğin, zihinsel kıvraklığı keskinleştirdiği, böylece kadınların, korttaki en önemli becerilere sahip olmalarını yani daha dikkatli ve zinde olmalarını sağladığı ifade edilmektedir.
"Anne beyni" veya "hamilelik aklı", sayıları ve isimleri unutmanın uygun bir özrü olabilir, ancak aslında doğum ve emzirme sırasında hormon değişimi, beynin bazı bölgelerindeki hücrelerin boyutlarını artırmaktadır.

Kaynak: Clare Murphy, "Motherhood: a Boon for The Body?", news.bbc.co.uK,

Çev. Hatice Öztürk/ yaklaşansaat.com 
  
 


 
 



Bu haber 1,573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,143 µs