nasıl alarm veriyor? | " /> nasıl alarm veriyor? | "/>

En Sıcak Konular

Tabiat nasıl alarm veriyor?

14 Aralık 2009 08:18 tsi
Tabiat nasıl alarm veriyor? Mücadelede ağır adımlar atılıyor ancak, dünyanın birçok noktasında küresel ısınmanın etkileri, gözle görülür halde. Yeni verilere göre, deniz seviyeleri bu yüzyılın sonunda bir buçuk metre dahi yükselebilir. İşte Küresel ısınmanın en korkutucu 10 etkisi!

Kopenhag'daki iklim zirvesinde Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek bir anlaşmaya varılması pek mümkün görülmüyor. 192 Ülkeden liderlerin, yetkililerin, iklim uzmanlarının katıldığı 2009 İklim Konferansı, dünya çocuklarının; "Dünyaya yardım edin, dünyanın korunmasına yardım edin" çağrılarıyla, Kopenhag'da başladı.

Danimarka ise, şimdiden hedefleri küçülttü ve "Kopenhag'da çerçeve çizilsin, anlaşma gelecek yıl yapılsın" önerisi getirdi bile. İngiliz "The Guardian" gazetesi tarafından ortaya çıkarılan bir plana göre ise Danimarka, fakir ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede zengin ülkelere daha fazla destek vermesini ve Birleşmiş Milletler'in gelişmelerin dışında kalmasını istiyor.

Mücadelede ağır adımlar atılıyor ancak, dünyanın birçok noktasında küresel ısınmanın etkileri, gözle görülür halde. Yeni verilere göre, deniz seviyeleri bu yüzyılın sonunda bir buçuk metre dahi yükselebilir. Buzullar erir, iklimler değişirken, kamuoyu küresel ısınmaya şüpheyle yaklaşıyor.

Küresel Isınmanın En Korkutucu 10 Etkisi:

1) AĞIRLAŞMIŞ ALERJİLER

Son yıllarda dünya genelinde milyonlarca insan yeni alerji türlerinden etkilenmeye başladı. Astım hastalığına yakalananların sayısı da aynı şekilde hızlanarak artıyor. Peki suçlu toz ve çiçekler mi? Bilimadamları, insanların yaşam tarzlarını değiştirmeleri ile hava kirliliğinin, alerji ve astım hastalıkları için çok uygun ortam ürettiğini, küresel ısınmayla birlikte yükselen karbondioksit oranının ve sıcak havaların da ağaç ve çiçeklerin daha erken yeşermesine; çiçek vermesine neden olduğunu, dolayısıyla bitkilerin daha çok tozu daha uzun zaman boyunca üretiğini, bunun da alerji sezonunun daha geniş bir zaman dilimine yayılmasını beraberinde getirdiğini kaydediyor.

2) "YERİN MANDALINI ÇEKMEK": KAYBOLAN GÖLLER

Kutup bölgelerinde 125 gölün tamamen kaybolması, dünyada küresel ısınma konusunda tehlike canlarının çalınmasına neden olmaktadır. Bilimadamları, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kutuplardaki göllerin alt tabakalarında yer alan; suyun alt tabakalara gidişini engelleyen buz tabakalarının da eridiğini ve dolayısıyla sözkonusu göllerin kuruduğunu açıklıyor. Bunu, "Yer'in Mandalını Çekmek" olarak tanımlayan bilimadamları, kaybolan göllerle birlikte, göllerin etrafındaki ekosistemden beslenen organizmaların da kaybolduğunu ve bunun dünya için büyük tehlike arzettiğini kaydediyor.

3) KUTUPLARDA AÇILAN ÇİÇEKLER

Küresel ısınmayla birlikte bir yandan kutuplardaki buzlar erirken, diğer taraftan erimenin etkisiyle artan hava sıcaklıkları bitkilerin bu bölgelerde daha uzun süre gün yüzüne çıkmasına neden oluyor. Daha önce yılın önemli bir bölümünü buzlar altında geçiren kutup bitkileri, artık daha erken ortaya çıkıyor ve daha çok büyüyorlar. Bilimadamları, bu koşulların kutuplarda daha yüksek oranda fotosentez üretilmesine neden olduğunu ve dolayısıyla kutuplardaki topraklarda eskiye oranla daha çok klorifil bitki ortaya çıktığını kaydediyor.

4) KALINLAŞAN HAYVAN DERİLERİ

Atmosferdeki karbondioksit oranıyla okyanuslardaki karbondioksit oranlarının aynı anda yükselmesi. Bu durum, okyanus suları havadaki gazları erittiği için bilimadamlarını en çok korkutan küresel ısınma etkilerinden bir tanesi olarak görülüyor. Okyanuslardaki karbondioksit oranlarının yükselmesi, denizde yaşayan yaratıkların kabuklarını inşa etmelerini oldukça zorlaştırıyor. Ancak bazı bilimsel araştırmaların, bazı kabuklu hayvanların bu durumda kabuklarını daha hızlı inşa edebildiklerini ortaya koyuyor. Bu durum ise, küresel ısınmanın, ayrı canlılar üzerinde değişik etkileri olduğunu kanıtlıyor ve bilimadamlarını ne yapacakları konusunda çok sayıda soru işaretiyle karşı karşıya bırakıyor.

5) YIKILAN KALINTILAR

Dünya'nın her bölgesinde tarihi tapınaklar, eski yerleşim yerleri ve diğer kalıntılar bize eski medeniyetlerden kalan hatıralar. Ancak uzmanlar, deniz sularının yükselmeye başlamasının, yeni iklim şartlarının ve yükselen hava sıcaklığının, bu tarihi kalıntıların daha erken yıkılmasına ve ortadan kalkmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

6) HAYVANLARIN HAYATTA KALMASI GÜÇLEŞİYOR

Küresel ısınmayla birlikte ilkbahar daha erken gelmeye başladı. Bitkilerin daha erken yeşermesi, bu bitkilerden beslenen ve normal zamanlarında yeryüzüne çıkan hayvanların beslenme tehlikesini de beraberinde getiriyor. Çünkü bu hayvanlar günışığına tekrar çıktıklarında beslenecekleri bitkilerin çoğu kurumuş oluyor. Bu şartlara alışan hayvanlar, yeni iklim koşullarına uyum sağlayacaklar ve ancak bu süreçte genetic yapıları değişmiş olacak. Bilimadamları, bu sürecin dünyanın küresel iklim konusunda karşı karşıya kaldığı tehlikelerin en korkutucularından olduğunu açıklıyor.

7) KÜÇÜLEN TÜRLER

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte dünyadaki hayvan türlerinin çoğunun bünyesinde küçülme meydana gelmeye başladı. Bilimadamları, cüsseleri daha küçük olan hayvanların, daha iri hayvanlara oranla şanslı olduğunu belirtirken, hava sıcaklıklarının artmasıyla bağlantılı olarak okyanuslardaki bazı balık türleriyle İskoçya’daki koyun türlerinin cüsselerinde küçülme olduğunu ifade ediyor.

8) HIZLANAN UYDULAR

Dünyadaki karbondioksit yayımı, uzayı da etkilemeye başladı. Dünya atmosferinin en uç noktasında bulunan uyduların hızı, normal şartlarda hava moleküllerinin etkisiyle azalıyor. Ancak atmosferin bu kısmındaki karbondioksit miktarı artıyor ve dolayısıyla bu alandaki hava sıcaklığı da artıyor. Dünya atmosferindeki moleküller, artan sıcaklığın etkisiyle daha fazla çarpışarak enerjilerini etrafa yaymaya başlıyor ve bu da bu moleküllerin etrafındaki havanın çarpışmasına neden oluyor. Karbondioksit oranının artmasıyla birlikte bu bölgede atmosfer yoğunluğu düşüyor ve uydular daha hızlı hareket edebiliyor. Bu da, küresel ısınmanın sadece dünyayı değil, uzayı da etkilediğini ortaya koyuyor.

9) BUZULLARIN ERİMESİYLE: HAFİFLEYEN VE YÜKSELEN DAĞLAR

Bilim adamları, tepelerindeki milyonlarca ton ağırlığındaki buzulların etkisiyle özellikle Alp dağlarının bastırıldığını ve sonuç olarak bugünkü şekillerini aldığını ifade ediyor. Ancak sözkonusu buzulların erimeye başlamasıyla birlikte, dağların tepelerindeki ağırlık da kayboluyor ve yerin diplerine gömülen kayalar, bu hafiflemenin etkisiyle üste çıkmaya başlıyor. Bilimadamları, dağ seviyelerinin yükselmesini, insanoğlunun hayatını değiştirecek en önemli küresel ısınma tehlikelerinden biri olarak görüyor.

10) ORMAN YANGINI ÇILGINLIĞI

Küresel ısınma, bir yandan buzulların erimesine ve daha tehlikeli kasırgaların oluşmasına neden olurken, diğer taraftan da ormanların ısınmasına ve yangınlara daha müsait duruma gelmesine neden oluyor. Bilimadamları, orman yangınlarının, çoğu bölgede ormanları kaplayan karların küresel ısınmanın etkisiyle daha erken erimesi ve dolayısıyla ormanların erken ve daha uzun süreli kurumasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyorlar.

Yaklaşansaat 



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,970 µs