Su içmek, şuruptan daha etkili!' | " /> Su içmek, şuruptan daha etkili!' | "/>

En Sıcak Konular

'Su içmek, şuruptan daha etkili!'

8 Aralık 2009 14:30 tsi
'Su içmek, şuruptan daha etkili!' Bilinçsiz şurup kullanımının vücudun mikrobu atmak için kullandığı salgının aşırı miktarda kurumasına ve enfeksiyona neden olduğunu belirten Dr. Sokullu "Bol su tüketmek, salgıyı atma konusunda öksürük şuruplarından daha çok işe yarıyor" diyor.

Çocuklarda özellikle kışın çok sık görülen öksürük, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Öksürüğü kesmek için nedenini ortadan kaldırmak gerektiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, çocuklarda öksürüğün en çok alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıktığını söylüyor ve ekliyor:

NEDENİNE GÖRE KARAKTERİ DE DEĞİŞİYOR

"Bebeklerde görülen öksürüğün nedeni boğmaca gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Astım, alerji, alerjik bronşit, bronş reaksiyonunun fazla olduğu durumlar, yabancı cisim aspirasyonları, reflü ve kistik fıbroz gibi daha uzun vadeli hastalıklar da; çocuklardaki öksürüğün nedenleri arasındadır."

Öksürüğün nedenine göre karakterinin de farklılık gösterdiğini belirten Dr. Sokullu, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürüğün birkaç gün devam ettiğini ve hafif halsizlikle seyrettiğini söylüyor. Alt solunum yollarına doğru gittikçe, öksürüğün karakter değiştirdiğini söyleyen Dr. Sokullu, "Eğer öksürüğün nedeni akut bir alt solunum yolu enfeksiyonu ise rahatsızlık, balgam ve bazı sıvıların çıkarılmasıyla devam ediyor. Geceöksürüklerinde ise astım ve alerjik bronşit gibi hastalıkları düşünmek gerekiyor. Ateşli bir zatürreenin de, günün her saatinde öksürük yapabileceğini unutmamak gerekiyor" diyor.

ENFEKSİYONA YOL AÇABİLİR

Öksürük konusunda en sık yapılan hatanın bilinçsiz öksürük şurubu kullanımı olduğunu belirten Dr. Sokullu, "Tüm öksürük şuruplarının aynı olduğu düşünülüyor. Oysa bunları öksürük kesiciler, kolaylaştrıcılar ve nefes açıcılar olarak ayırmak lazım" diyor. Çocuklara, yapılan muayene bulgusuna göre genellikle nefes açıcı ya da balgam sulandıncı verildiğini belirten Dr. Ayşe Sokullu, çocuklar arasında öksürük kesici verilen çok küçük bir grup bulunduğunu ve bu şurupların mutlaka doktor kontrolünde alınması gerektiğini vurguluyor.

Bilinçsiz şurup kullanımının vücudun mikrobu atmak için kullandığı salgının aşırı miktarda kurumasına ve enfeksiyona neden olduğunu belirten Dr. Sokullu, "Çarpıntı gibi yan etkilere yol açtığı için bazı öksürük şurupları, doktor tarafından verilmeli. Çocuklara bol sıvı vermek önemli. Bol su tüketmek, salgıyı atma konusunda öksürük şuruplarından daha çok işe yarıyor" diyor.

Dr. Ayşe Sokullu, "Çocuğun hayat kalitesini bozan öksürüğü önemsemek gerekir" diyor. Uykuyu bozan ve çocuğu gece uykusundan uyandıran öksürüğün, reaktif havayolu hastalıklarına ve astım gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Sokullu ailelere, gündüz çocuğun beslenmesine etki eden ya da gece uykudan uyandınp ateşle seyreden öksürükler konusunda dikkatli davranmalannı öneriyor ve uyanlannı şöyle sürdürüyor

"Basit bir halsizlikle başlayıp, kuru öksürükle giden durumlarda; hastalık burun açıcılar ve buhar gibi önlemlerle geçmiyorsa ya da çocuğun ateşi varsa ve beslenmesini bozan bir öksürük söz konusuysa doktora başvurmak gerekiyor. Süt çocuklannda ilk 3-6 ay içinde öksürüğü daha fazla dikkâte almak gerekiyor. Bebek ne kadar küçükse, doktora o kadar hızlı başvurmak lazım. Beslenmeden sonra aniden başlayan, hınltı ve nefes darlığı ile birlikte hızla ilerleyen öksürüklerde boğaza gıda ya da cisim kaçması mümkün olabileceği için hemen doktora başvurmak gerekiyor. Oyun çocukluğu döneminde görülen öksürüklerde ise; akla önce üst solunum yolu enfeksiyonları geliyor. 3 haftayı geçen öksürüklerde sinüzit ya da alt solunum yolu enfeksiyonunu, daha uzun süren öksürüklerde ise astım gibi bir hastalığı düşünmek gerekiyor."

ASTIM YÜZÜNDEN ÖKSÜRÜRSE AÇIK HAVAYA ÇIKARIN

Öksürük için acil müdahale gerektiren durumların başında astım gibi tablolar geliyor. Dr. Ayşe Sokullu, "Eğer çocuğun solunum sıkıntısı çektiği fark edilmişse, onu hemen açık havaya çıkarmak gerekiyor. Durum yatmasını engelleyecek kadar ciddiyse zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine götürülmesi öneriliyor" diye konuşuyor. Yabancı cisim aspirasyonlannda ise eğer çocukta hırıltılı solunum ve öksürük başlamışsa; nefes almasını kolaylaştırmak için yan yatırmak, başını yukarıya doğru çevirerek hava yolunun açılmasını sağlamak, ortamı havalandırmak ve hemen bir doktora başvurmak gerekiyor.



Bu haber 3,114 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,959 µs